Η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει για δημοσιοποίηση λίστας του Γεν. Ελεγκτή για δάνεια ΠΕΠ στον Συνεργατισμό

Η Βουλή θα κληθεί σε μια από τις επόμενες συνεδρίες της Ολομέλειας να αποφασίσει κατά πόσο θα δώσει στη δημοσιότητα την Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για τα δάνεια Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ) στην Συνεργατισμό.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδη απέστειλε στη Βουλή την έκθεσή του στην οποία αναφέρονται και ονόματα ΠΕΠ, στην οποία ωστόσο διευκρινίζεται, όπως αναφέρθηκε από τους βουλευτές, ότι από την παρουσίαση των δεδομένων δεν εξυπακούεται ότι το ΠΕΠ που κατονομάζεται έχει προβεί σε μεμπτή ή ανάρμοστη συμπεριφορά, κατέχοντας δημόσια θέση, ούτε καταδεικνύεται ευνοϊκή μεταχείριση αναφορικά με δάνεια ΠΕΠ.

Όπως ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ad Hoc Επιτροπής για τη διερεύνηση των δανείων των ΠΕΠ Αδάμος Αδάμου, αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής να οδηγηθεί στην Ολομέλεια η λίστα που απέστειλε ο Γενικός Ελεγκτής, με το ερώτημα της δημοσιοποίησής της ή όχι και με την ανάλογη αιτιολόγηση. Αυτό όπως είπε θα γίνει σε μια από τις ερχόμενες Ολομέλειες εντός Απριλίου.

«Νομίζω ότι κάνοντας αυτή την κίνηση ολοκληρώνεται η διαφάνεια που πρέπει να χαρακτηρίζει τη Βουλή των Αντιπροσώπων και του εκπροσώπους του λαού στο Κοινοβούλιο, γιατί νομίζω ότι είναι ένα θέμα που διαχρονικά πάσχαμε σε αυτή τη χώρα και νομίζω ότι πρέπει να σταματήσει», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι αυτή είναι η δική του φιλοσοφία και δεν θα σταματήσει να είναι υπέρμαχος της διαφάνειας, τονίζοντας ότι είναι η μόνη οδός.

Στην Ολομέλεια, σύμφωνα με όσα ανέφερε στην Επιτροπή, αναμένεται να οδηγηθεί σχέδιο απόφασης για συζήτηση, στην οποία θα μπορεί να τοποθετηθεί ένας εκπρόσωπος από κάθε κόμμα και στη συνέχεια το σχέδιο απόφασης θα μπει σε ψηφοφορία. Αναφέρθηκε επίσης ότι η ψηφοφορία επί του θέματος πιθανώς να γίνει στην επόμενη Ολομέλεια της 2ας Απριλίου.

Παράλληλα, ο κ. Αδάμου. ανέφερε ότι έχει αποφασιστεί να κληθούν ανεξάρτητοι ειδικοί ελεγκτικοί οίκοι, οι οποίοι θα ελέγξουν όχι μόνο αυτή τη λίστα αλλά και τη λίστα Γιωρκάτζη, η οποία έχει όπως είπε πολλές ανακρίβειες και λάθη. Ανέφερε ότι αφού αποφασιστεί η δημοσιοποίησή της, σε μια από τις επόμενες συνεδρίες της Ολομέλειας, η λίστα του Γενικού Ελεγκτή θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της Βουλής, όπως είχε γίνει και με τη λίστα Γιωρκάτζη.

Τοποθετούμενος στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης εξέφρασε τη θέση ότι πρέπει να δημοσιοποιηθεί άμεσα η λίστα που έδωσε ο Γενικός Ελεγκτής, διότι αν δεν δημοσιοποιηθεί θα αιωρούνται ερωτηματικά που θα είναι επιζήμια για το δημόσιο συμφέρον και την Βουλή. Πρόσθεσε ότι εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον γιατί κάθε πολίτης θέλει να γνωρίζει αν αυτοί που τον εκπροσωπούν τηρούν τους κανόνες για τη διαφάνεια και την λογοδοσία. Παράλληλα αναφερόμενος στην αποστολή της έκθεσης από τον Γενικό Ελεγκτή, είπε ότι όποιος στέλνει κάτι στη Βουλή πρέπει να το κάνει μετά από αίτημα της Βουλής στο επίπεδο του Προέδρου της Βουλής και όχι να το ζητά όποιος θέλει.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, ανέγνωσε στην Επιτροπή τετρασέλιδη τοποθέτηση του κόμματος επί του θέματος και συμφώνησε να πάει το θέμα για ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Στεφάνου, ο Γενικός Ελεγκτής στην Έκθεσή του που έκανε εξ ιδίας πρωτοβουλίας με βάση τις εξουσίες που του παρέχει το σύνταγμα, δεν διαπιστώνει ευνοϊκή μεταχείριση και η αναφορά σε ονόματα ουδόλως εξυπακούει σε μεμπτή συμπεριφορά σε σχέση με τα υπό αναφορά ΠΕΠ. Πρόσθεσε ότι η Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων, αφού μελέτησε την Έκθεση συμπεραίνει ότι η επώνυμη δημοσιοποίηση θα πυροδοτήσει ατέρμονες και ζημιογόνες συζητήσεις που δεν εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Διερωτήθηκε αν δεν θα πρέπει η Βουλή να προβληματιστεί για το πώς θα εξυπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον, λαμβάνοντας υπόψη όσα είπε η Επίτροπος.

Εξέφρασε την άποψη. έχοντας υπόψη του τι καταγράφεται, ότι η λίστα δεν θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί, ενώ σημείωσε ότι σε αντίθεση με τη λίστα Γιωρκάτζη που είχε ζητηθεί από τη Βουλή, η λίστα που καταρτίστηκε από τον Γενικό Ελεγκτή είναι αποτέλεσμα της δουλειάς που έκανε στη βάση των αρμοδιοτήτων του, ο οποίος ωστόσο δεν την έδωσε στη δημοσιότητα αφού έλαβε υπόψη την τοποθέτηση της Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων.

Τοποθετούμενος στην Επιτροπή ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι η Βουλή βρίσκεται σε μια δύσκολη θέση εξαιτίας της πρωτοβουλίας του Γενικού Ελεγκτή, αφού χωρίς να το ζητήσει έχει στα χέρια της έναν κατάλογο ΠΕΠ, που ο ίδιος ο Γενικός Ελεγκτής δεν έδωσε στη δημοσιότητα λόγω της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Είπε παράλληλα ότι ο Ελεγκτής κρατά αποστάσεις για το αν διαπιστώνει ευθύνες των ΠΕΠ. Πρόσθεσε ότι ενώ έχει ευθύνες ο Γενικός Ελεγκτής για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τη Βουλή, ωστόσο η Βουλή δεν πρέπει να μείνει εκτεθειμένη και πρέπει να βρει έναν τρόπο τα δημοσιοποιήσει τα ονόματα, προστατεύοντας παράλληλα και τους ανθρώπους. Εισηγήθηκε να πάει πρόταση στην ερχόμενη Ολομέλεια για διορισμό Εθνικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, να της δοθεί η έκθεση του ΓΕ και να ζητήσουν από την ΚΕΔΙΠΕΣ οποιαδήποτε άλλα στοιχεία χρειάζεται αυτή η Επιτροπή, ώστε να δοθεί στη δημοσιότητα πόρισμα από μια ανεξάρτητη Επιτροπή.

Ο Βουλευτής της «Αλληλεγγύης» Μιχαλης Γιωργάλλας, ανέφερε ότι θα υποστηρίξουν την κατά πλειοψηφία απόφαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για δημοσιοποίηση της λίστας του Γενικού Ελεγκτή για περιπτώσεις ΠΕΠ που έχουν διαγραφές δανείων, υιοθετώντας τη διαπίστωση του Γενικού Ελεγκτή ότι δεν προκύπτει καταχρηστική διαχείριση ή διαγραφή. Πρόσθεσε ότι θέση της «Αλληλεγγύης», είναι να συνεχιστεί και την με τη νέα Βουλή η προσπάθεια και οι διεργασίες της Ad Hoc Επιτροπής, η οποία να ενισχυθεί με ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα μπορούν να αναλύσουν περαιτέρω τα στοιχεία των τραπεζικών πληροφοριών για τα ΠΕΠ. Πρόσθεσε επίσης ότι εισηγήθηκαν να επεκταθεί η έρευνα και στα δάνεια ΠΕΠ που αφορούν τις εμπορικές τράπεζες για να διαπιστωθεί αν υπάρχουν παράνομες διαγραφές, καταχρηστικές διευκολύνσεις ή καταχρηστικά ΜΕΔ.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης τάχθηκε υπέρ της δημοσιοποίησης του καταλόγου των ονομάτων που σχετίζεται με την τελευταία έκθεση του Ελεγκτή για τα ΠΕΠ που είχαν ΜΕΔ στο Συνεργατισμό, λαμβάνοντας υπόψη και υπογραμμίζοντας ότι δεν σημαίνει ότι αυτά τα πρόσωπα έτυχαν οποιασδήποτε ευνοϊκής μεταχείρισης. Θα πρέπει όπως είπε να δημοσιοποιηθεί για λόγους διαφάνειας και λογοδοσίας, για να κρίνουν οι πολίτες τους πολιτικούς και τα ΠΕΠ.

Πρόσθεσε ότι είναι πιο σημαντικό να προχωρήσει άμεσα η Βουλή σε διορισμό ανεξάρτητης ομάδας εμπειρογνωμόνων, για να ξεκινήσει από τώρα την έρευνα γύρω από τη λίστα του Γενικού Ελεγκτή αλλά και τη λίστα Γιωρκάτζη, αλλά και για μια τρίτη λίστα που ο ίδιος ζητά να φτάσει στη Βουλή. Πρόκειται όπως, είπε, για την λίστα των ΠΕΠ που έτυχαν διαγραφών μέρος των δανείων τους πριν από το 2013, την οποία ονόμασε λίστα Σταυρινάκη, η οποία όπως είπε, δημοσιεύτηκε μερικώς και βρίσκεται στα γραφεία της Κεντρική Τράπεζας και κάποιοι θέλουν να την κρατήσουν ως «απόκρυφη». Σημείωσε επίσης ότι από αυτή τη λίστα δεν έχουν δημοσιευτεί τα πιο τρανταχτά ονόματα. Εισηγήθηκε επίσης στον Πρόεδρο της Βουλής να γίνει αντιδιαστολή της λίστας του Γενικού Ελεγκτή και της λίστας Γιωρκάτζη με τα στοιχεία που καταγράφονται στο Πόθεν Έσχες για να διαπιστωθεί κατά πόσο είναι καταγεγραμμένα τα δάνεια που αναφέρονται σε αυτές.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης εξέφρασε την θέση ότι αυτή η λίστα θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί άμεσα. Παράλληλα ανέφερε ότι μέχρι σήμερα η λίστα Γιωρκάτζη δεν πέτυχε να στείλει τα σωστά μηνύματα στην κοινωνία με τη δημοσιοποίησή της, αφού τα στοιχεία της δεν ήταν ορθά εκατό τοις εκατό και δεν ξεκαθαρίστηκε ποιοι έτυχαν ευνοϊκής μεταχείρισης. Πρόσθεσε ότι για να επιτευχθεί η διαφάνεια πρέπει πρώτα να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία και μετά να ενημερωθούν οι πολίτες για το τι συμβαίνει πραγματικά.

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Μαρτίου 2021 - 14:11

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Λετυμπιώτης: Επιτεύχθηκε ο στόχος για διασύνδεση των ευρωτουρκικών με το Κυπριακό
08:10
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
07:00
Έκκληση OHE χρηματοδότησης $2,8 δισεκατομμυρίων για τη Γάζα
05:57
Πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού παραμένει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
05:49
Την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση
05:40
Το Κατάρ επανεξετάζει τον ρόλο του ως μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς
05:33
Αεροπορικές επιδρομές Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
05:26
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
05:21
17 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 17/4/2024
22:06
Η ΥΚΑΝ έχει στείλει 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης
22:00
Νίκος Δένδιας: Έχει δρομολογηθεί anti-drone θόλος στο Αιγαίο, όπως του Ισραήλ
21:50
Παγκύπρια 24ωρη απεργία του Συνδέσμου Εργοληπτών Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Έργων- Καταδικάζει η ΟΕΒ
21:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.