Το Συμβούλιο ενέκρινε την Ευρωπαϊκή Ειρηνευτική Διευκόλυνση (EPF), ταμείο με €5 δισ.

Το Συμβούλιο των Κρατών Μελών ενέκρινε σήμερα απόφαση για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ειρηνευτικής Διευκόλυνσης (EPF), ενός ταμείου εκτός προϋπολογισμού αξίας περίπου 5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2021-2027, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί μέσω συνεισφορών των κρατών μελών της ΕΕ.

Ο απώτερος στόχος του EPF είναι να ενισχύσει την ικανότητα της ΕΕ να αποτρέπει τις συγκρούσεις, να διατηρεί την ειρήνη και να ενισχύει τη διεθνή σταθερότητα και ασφάλεια. Αυτό θα επιτευχθεί επιτρέποντας στην ΕΕ να βοηθήσει καλύτερα τις χώρες εταίρους, είτε υποστηρίζοντας τις επιχειρήσεις διατήρησης της ειρήνης τους είτε συμβάλλοντας στην αύξηση της ικανότητας των ενόπλων δυνάμεών τους να εξασφαλίζουν ειρήνη και ασφάλεια στην εθνική τους επικράτεια, καθώς και μέσω ευρύτερων δράσεων ενός στρατιωτικoύ / αμυντικού χαρακτήρα για την υποστήριξη των στόχων της ΚΕΠΠΑ.

Η διευκόλυνση θα επιτρέψει στην ΕΕ, για πρώτη φορά, να συμπληρώσει τις δραστηριότητες των αποστολών και των δραστηριοτήτων της κοινής πολιτικής ασφάλειας και άμυνας (ΚΠΑΑ) στις χώρες υποδοχής με μέτρα βοήθειας. Αυτά τα μέτρα μπορεί να περιλαμβάνουν την προμήθεια στρατιωτικού και αμυντικού εξοπλισμού, υποδομής ή βοήθειας, κατόπιν αιτήματος τρίτων χωρών ή περιφερειακών ή διεθνών οργανισμών. Τα μέτρα βοήθειας θα ενσωματωθούν σε μια σαφή και συνεκτική πολιτική στρατηγική και θα συνοδεύονται από διεξοδικές εκτιμήσεις κινδύνου και ισχυρές διασφαλίσεις.

Η νέα διευκόλυνση αποτελεί μέρος της συνολικής προσέγγισης της ΕΕ για τη χρηματοδότηση της εξωτερικής δράσης και στη δημιουργία συνεργιών με άλλες πολιτικές και μέσα, όπως το μέσο γειτονίας, ανάπτυξης και διεθνούς συνεργασίας (NDICI-Global Europe), συμπεριλαμβανομένης της διάστασης ανάπτυξης ικανοτήτων για ασφάλεια και ανάπτυξη.

Από το 2004, η συμμετοχή της ΕΕ σε στρατιωτικές αποστολές και επιχειρήσεις της ΚΠΑΑ χρηματοδοτείται μέσω του μηχανισμού ATHENA που τώρα θα αντικατασταθεί από το EPF διευρύνοντας το γεωγραφικό πεδίο εφαρμογής της παρέμβασης της ΕΕ, καθώς η ΕΕ θα είναι πλέον σε θέση να συμβάλει στη χρηματοδότηση στρατιωτικών επιχειρήσεων στήριξης της ειρήνης και μέτρων βοήθειας για τους εταίρους μας οπουδήποτε στον κόσμο.

Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός ειρήνης τίθεται σε ισχύ σήμερα, την ημέρα της υιοθέτησής του.

Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μαρτίου 2021 - 17:44

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

13 Μαΐου
Σε ανοιχτή φυλακή μετατρέπεται η Ευρώπη για τους Μουσουλμάνους, υποστηρίζει ο Ερντογάν
09:42
Ισραήλ: Κλιμακώνει τις επιδρομές στη Γάζα - Αντιμετωπίζει ταραχές στο εσωτερικό
09:40
Αντιπλημμυρική προστασία στην Αραδίππου από τα υπό κατασκευή φράγματα
09:31
Αφγανιστάν: Ξεκινά σήμερα η τριήμερη εκεχειρία που έχουν κηρύξει οι Ταλιμπάν
09:24
Δημοπρατήθηκαν για 2,5 εκ. συλλογή και προσωπικά έπιπλα του σχεδιαστή Kenzo.
09:16
Έσπασαν αλυσίδες μετάδοσης του ιού με το lockdown δηλώνει η Μαρία Κολιού
09:06
Έκκληση ΓΓ ΟΗΕ για διπλασιασμό παραγωγής εμβολίων κατά Covid 19
09:00
ΥΠΕΣ:Η κυβέρνηση σέβεται απόλυτα τις αποφάσεις της δικαιοσύνης
08:59
Α. Κυπριανού: «Στο ΑΚΕΛ δεν μένει άλλη επιλογή από την προσφυγή στο εκλογοδικείο»
08:48
Τι προκαλεί η ανάμειξη διαφορετικών εμβολίων κατά της covid-19 – Τι δείχνει η πρώτη έρευνα του είδους
08:35
Αυξητικές τάσεις κρουσμάτων κορονοϊού σε Λ. Αμερική και ΝΑ Ασία, η εικόνα της πανδημίας παγκοσμίως
08:11
Στο Οχάιο όσοι εμβολιάζονται θα συμμετέχουν αυτόματα σε λοταρία με έπαθλο 1 εκατομμύριο δολάρια
07:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand