Στο τραπέζι των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ή έκθεση Μπορρέλ για την Τουρκία

Στο τραπέζι των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που συνεδριάζουν σήμερα με φυσική παρουσία στις Βρυξέλλες, θα βρεθεί η έκθεση Μπορρέλ - Κομισιόν, με την ανάλυση και τις επιλογές για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Σύμφωνα με ανώτερο κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, για την ατζέντα και τις συζητήσεις του του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ - FAC), η λεγόμενη θετική ατζέντα και η δυνατότητα επιβολής πρόσθετων κυρώσεων (όπως πρόσθετες καταχωρήσεις ονομάτων προσώπων ή οντοτήτων), υπάρχουν εξίσου στην έκθεση ως κίνητρα και αντικίνητρα σε συνάρτηση και κατ’ αναλογία της όποιας συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι “η έκθεση του Ύπάτου Εκπροσώπου θα είναι περιεκτική και θα περιέχει περιγραφές για τη συμπεριφορά της Τουρκίας και θα λάβει υπόψιν όλες τις διαφορετικές πιθανότητες”.

“Τα μέτρα προφανώς παραμένουν στο τραπέζι, δεν αποσύρονται και αυτό θα είναι τμήμα της πολιτικής μας καθοδήγησης (προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο)”, εξήγησε αναλυτικά ο αξιωματούχος.

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η συζήτηση για την Τουρκία στο ΣΕΥ θα προετοιμάσει τη συζήτηση των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής.

Η έκθεση απευθύνεται στους ηγέτες και όχι στον Τύπο. Ως εκ τούτου το μόνο που θα δημοσιευθεί, θα είναι το κείμενο των συμπερασμάτων που θα υιοθετήσουν οι 27.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι "δεν γνωρίζω αν η όποια θετική ατζέντα (ως μέρος της έκθεσης) θα υιοθετηθεί τώρα ή στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (Ιούνιο), θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις και τις συζητήσεις των ηγετών”.

Ο ίδιος εξήγησε ότι “στο Συμβούλιο επικρατεί περισσότερη ενότητα από ποτέ για το θέμα της Τουρκίας μεταξύ των κρατών μελών”.

Ο αξιωματούχος ανέφερε ότι η ΕΕ παρακολουθεί και την κατάσταση σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, αλλά το αν θα υπάρξει αντίδραση για τις τελευταίες εξελίξεις (HDP), όπως για παράδειγμα κυρώσεις βάσει του νέου καθεστώτος της ΕΕ, "εναπόκειται στα κράτη μέλη", σε επόμενη φάση.

Σε σχέση με το συντονισμό της πολιτικής της ΕΕ με τις ΗΠΑ για το θέμα της Τουρκίας, ο αξιωματούχος τόνισε ότι "αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν με τους Αμερικανούς", αλλά εξήγησε ότι "κατάσταση στην Ουάσιγκτον είναι περίεργη επειδή δεν έχουν λάβει την εντολή τους όλα τα άτομα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ". Ανέφερε δε ξανά ότι "η κατάσταση έχει βελτιωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο", και προσέθεσε ότι ¨η θετική ατζέντα που καλύπτει τα πάντα στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας”.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony J. Blinken θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες από τις 22 έως τις 25 Μαρτίου για να παρευρεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, να συνομιλήσει με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να συναντηθεί με Βέλγους αξιωματούχους. Οι συναντήσεις στις Βρυξέλλες επιβεβαιώνουν τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στους Συμμάχους μας και τους Ευρωπαίους εταίρους στην κοινή ατζέντα ΕΕ - ΗΠΑ, σημειώνει η Αποστολή των ΗΠΑ στην ΕΕ, σε γραπτή ανακοίνωση.

Σημείωσε ακόμη ότι “πρόκειται για μια δύσκολη σχέση”, αλλά επεσήμανε ότι “οι πράξεις της Τουρκίας βελτίωσαν το περιβάλλον”. Διευκρίνισε δε ότι η χώρα “μένει πολλά να κάνει, για να έχουμε πραγματικά καλές σχέσεις”.

“Ο Ύπατος Εκπρόσωπος σκοπεύει να θέσει τη σχέση με την Τουρκία στο σωστό δρόμο, σε όλα τα θέματα, τα εσωτερικά της, το μεταναστευτικό, τις σχέσεις με τα κράτη μέλη, τη σχέση με την ΕΕ”, είπε.

“Πρέπει να μπούμε σε ένα δρόμο που θα μπορούμε να τα συζητάμε και να τα λύσουμε όλα”, τόνισε.

Νωρίτερα ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η ΕΕ θα βρίσκεται στην διάσκεψη υπό τον ΟΗΕ, τόσο στην αρχική φάση στη Γενεύη, όσο και στην επόμενη φάση των εις βάθος διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από το ΡΙΚ, ο ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι “η ΕΕ θα είναι και στη Γενεύη, θα είναι και στις μετέπειτα διαπραγματεύσεις με το ίδιο καθεστώς που είχε στο Κραν Μοντανά”. “Αυτό είναι ξεκάθαρο”, τόνισε ο ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος.

Υπενθύμισε δε τη επίσκεψη Μπορρέλ στην Κύπρο και τη συνάντηση με τον Ερ.Τατάρ για το θέμα.

Ο ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι “το κυπριακό είναι ένα από τα πιο δύσκολα διπλωματικά θέματα, όμως όποια και αν είναι η λύση, θα υλοποιηθεί με το νησί μέσα στην ΕΕ, έχουμε το κοινοτικό κεκτημένο, είναι λογικό επακόλουθο ότι θα είμαστε εκεί”. Υπενθύμισε ταυτόχρονα ότι η ΕΕ δεν είναι εγγυήτρια δύναμη και δεν είναι κάποιος από τους 5+1, αλλά "ο ρόλος της είναι πολύ συγκεκριμένος.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, σχέση με τις διερευνητικές επαφές, η έκθεση περιγράφει ότι ξεκινήσαν και πάλι μετά τη διακοπή του 2016, είχαμε δύο γύρους, και τα δύο μέρη καλούνται να συμφωνήσουν τι θέλουν να συζητήσουν, κάτι το οποίο σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες χαρακτηρίζεται από διπλωμάτες λογικό μεταξύ χωρών που μοιράζονται ακτογραμμές.

Σε σχέση με το Κυπριακό καταγράφονται οι 2 μεγάλες απόπειρες επίλυσης και η σημαντική ευκαιρία τώρα με τα ΗΕ. Η ΕΕ θα είναι πάντα παρατηρητής στις διαδικασίες και εκτιμά ότι το αποτέλεσμα θα επηρεάσει τα πάντα.

Την ίδια ώρα ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορρέλ, σε βιβλίο που εξέδωσε για την διπλωματική κατάσταση στην ΕΕ και τα πεπραγμένα του 2020, με τίτλο "η εξωτερική πολιτική της ΕΕ τις μέρες του COVID19” προειδοποιεί ότι οι διερευνητικές συνομιλίες Ελλάδας - Τουρκίας και οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος "πρέπει να καταλήξουν σε ένα ικανοποιητικό συμπέρασμα και δεν μπορούν να συνεχίσουν ατέλειωτα", καθώς “ο χρόνος δεν είναι φίλος μας σε αυτήν την περίπτωση”.

Σημαντικό στοιχείο της έκθεσης είναι και η πρόθεση για μελλοντική συμφωνία για το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, η έκθεση δεν θα περιέχει κάποιο νούμερο επικεφαλίδα (headline figure) για το ύψος της επόμενης ενίσχυσης τη ΕΕ προς τους πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκία, αλλά θα προβλέπει ότι θα εξεταστεί σε διμερείς συζητήσεις με την Τουρκία, μετά από πολιτική εντολή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Επιπλέον θα δίνει μια περιφερειακή διάσταση στην ενίσχυση (περιλαμβάνοντας την Ιορδανία και τον Λίβανο) και θα μετατοπίζεται από καθαρά ανθρωπιστική και σε αναπτυξιακή.

Υπενθυμίζεται ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο έχε εκφράσει την πολιτική βούληση των 27 για ανανέωση της συμφωνίας για το μεταναστευτικό. Υπολογισμοί και συγκεκριμένα ποσά όμως θα πρέπει να συζητηθούν εκ νέου από τους ηγέτες.

Φέτος εξάλλου είναι η 5η επέτειος της δήλωσης του 2016 και ο φάκελος της χρηματοδότησης έχει τελείωσε.

Το Συμβούλιο θα ξεκινήσει στις 09:00 τοπική ώρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 16:30.

Το Συμβούλιο θα έχει τέσσερα σημεία στη ατζέντα, τις τρέχουσες υποθέσεις, μια ανταλλαγή με αξιωματούχο του ΟΗΕ Μισέλ Μπασελέ, την Τουρκία και τη Νότια Γειτονία και μετά οι Υπουργοί θα μπορούν να θέσουν και άλλα ζητήματα.

Στις τρέχουσες υποθέσεις, οι ΥΠΕΞ θα εξετάσουν 5 θέματα. Αρχικά τις σχέσεις με τη Ρωσία, ενόψει και της αντίστοιχης συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, την κατάσταση στη Μιανμάρ με το πραξικόπημα, τις εξελίξεις στη Γεωργία, τη Βενεζουέλα και τέλος τα Δυτικά Βαλκάνια μετά τις τελευταίες συζητήσεις του Υπάτου Εκπροσώπου με ηγέτες της περιοχής.

Τελευταία Ενημέρωση: 22 Μαρτίου 2021 - 06:15

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

15 Μαΐου
157 νέα περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν το Σάββατο, κανένας θάνατος
21:26
Ο Νετανιάχου μίλησε με τον Μπάιντεν μετά την αεροπορική επιδρομή στα γραφεία του AP στη Γάζα
20:51
Περίπου 3.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες για την «ημέρα της Νάκμπα»
20:12
Επεισόδια έξω από την πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα
19:42
Στα μεγάλα σαλόνια με δραματικό φινάλε, η ΠΑΕΕΚ ως πρωταθλήτρια(για 1η φορά στην ιστορία της) και ο ΑΡΗΣ
19:12
Ο Υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στο Αμμάν για επαφές με τον Ιορδανό ομόλογό του
18:58
Εκκληση για επείγουσα επιστροφή στην ειρήνη, απηύθυνε ο Μακρόν
18:13
Ελλάδα: 1.957 νέα κρούσματα, 43 θάνατοι
17:48
Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων σε Λονδίνο και Μαδρίτη
17:07
Το αντίο του Μαυρία στους Ομονοιάτες - Οδεύει προς Απόλλωνα
16:41
Σημεία δειγματοληψίας για τα προγράμματα ελέγχου με rapid test – 16 Μαΐου 2021
16:32
Ο ΥΠΕΞ του Ιράν ακύρωσε επίσκεψη στην Αυστρία λόγω της ισραηλινής σημαίας
16:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand