Συμβολική δενδροφύτευση από το Τμήμα Δασών για τη Διεθνή Μέρα Δασών

Με συμβολική δενδροφύτευση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο χώρο του Μεταλλείου Αμιάντου,το Τμήμα Δασών τίμησε τη Διεθνή Μέρα Δασών.

Η προσπάθεια αποκατάστασης του Μεταλλείου Αμιάντου αποτελεί όχι μόνο χαρακτηριστικό παράδειγμα αλλά και παράδειγμα προς μίμηση, πέραν της αποκατάστασης των κρατικών δασικών εκτάσεων που κατά καιρούς κάηκαν και αποκαθίστανται. Οι εργασίες αποκατάστασης που άρχισαν το φθινόπωρο του 1995 από το Τμήμα Δασών, σε συνεργασία με το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, με βάση το σχέδιο αποκατάστασης που ετοιμάστηκε με κύριους στόχους τη σταθεροποίηση των σωρών των στείρων (μπάζων) και την αναδάσωση και αναχλόαση των διαμορφωμένων περιοχών, αναμένεται να ολοκληρωθούν τα επόμενα χρόνια με τα αποτελέσματα να είναι πλέον εμφανή και ουσιώδη.

Ακόμη και σήμερα τα δασικά οικοσυστήματα εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από έντονες πιέσεις ένεκα της αύξησης του ανθρώπινου πληθυσμού και τις αυξανόμενες ανάγκες για τροφή, γη και εισόδημα. Πολλά δάση υποβαθμίζονται λόγω της μετατροπής δασικής γης σε γεωργοκτηνοτροφική, της υπερβόσκησης, της μη αειφόρου εκμετάλλευσης της ξυλείας, των μη ορθολογικών διαχειριστικών πρακτικών και τη δημιουργία νέων οικιστικών αναπτύξεων. Επίσης, οι πυρκαγιές οι οποίες, ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής επιδεινώνονται, καταστρέφουν τεράστιες δασικές εκτάσεις.

Κάθε χρόνο χάνονται δέκα εκατομμύρια εκτάρια δάσους, ενώ η υποβάθμιση επηρεάζει σχεδόν δύο δισεκατομμύρια εκτάρια. Μέσα από την απώλεια και την υποβάθμιση των δασών εκπέμπονται μεγάλες ποσότητες αερίων που συμβάλλουν στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Την ίδια ώρα τουλάχιστον το 8% των φυτών και το 5% των ζώων στις περιοχές αυτές, απειλούνται με εξαφάνιση.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να γνωρίζουμε ότι και στο νησί μας, μεγάλες δασικές εκτάσεις καίγονται ενώ ορισμένες περιοχές υποβαθμίστηκαν ή υποβαθμίζονται ως αποτέλεσμα της βόσκησης και της λατόμευσης όπως και της μεταλλευτικής δραστηριότητας παλαιότερα.

Το Τμήμα Δασών μέσα από την προσπάθεια αποκατάστασης στοχεύει στην επαναφορά της βλάστησης και του τοπίου με κατάλληλες τεχνικές σε καμένες και άλλως πως, σε διαταραγμένες και υποβαθμισμένες εκτάσεις το συντομότερο δυνατόν, ώστε να γίνεται αποκατάσταση στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, των αρχικών οικολογικών και αισθητικών χαρακτηριστικών και να αποτρέπεται η περαιτέρω υποβάθμισή τους.

Έχοντας κατά νου ότι τα δέντρα αποτελούν διαχρονικές αξίες και συμπορεύονται με τον άνθρωπο καθορίζοντας το περιβάλλον μέσα στο οποίο τόσο εμείς, όσο και οι επόμενες γενιές θα ζήσουν, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι και οι επόμενες γενιές θα μπορούν να απολαμβάνουν όλα τα αγαθά που το πράσινο μας προσφέρει.

Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μαρτίου 2021 - 17:21

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Μαΐου
Συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την Πέμπτη καθώς οι εχθροπραξίες εισέρχονται στη δεύτερη τους εβδομάδα
21:37
Η Ουάσιγκτον απέρριψε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ένα τρίτο σχέδιο δήλωσης για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύρραξη
21:16
Το αμερικανικό ΥΠΟΙΚ επέβαλε κυρώσεις σε τρία φυσικά πρόσωπα και μία εταιρεία με έδρα την Τουρκία για συνεργασία με το Ισλαμικό Κράτος
21:05
Ένας θάνατος και 167 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:57
ΠτΔ:Στόχος η μετεξέλιξη της Αστυνομίας σε ένα σύγχρονο, ευέλικτο και αποδοτικό Οργανισμό
20:52
Ερμής - Καρμιώτισσα 7-1
20:47
Επαφές Αμερικανών αξιωματούχων με ομολόγους τους σε ΗΑΕ, Ισραήλ και Αίγυπτο για Γάζα
20:32
Σύλληψη 60χρονου για υπόθεση κατοχής παιδικής πορνογραφίας
20:19
ΕΜΑ: Μέχρι ένα μήνα μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασίες ψυγείου το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech
20:04
Περαιτέρω αύξηση των περιστατικών της ινδικής μετάλλαξης στη Βρετανία
19:07
Η πλειοψηφία των Γερμανών (61,5%) επιθυμεί πολιτική αλλαγή
18:43
Ερχιουρμάν: Αποκεντρωμένη ομοσπονδία το κοινό έδαφος για λύση του Κυπριακού
18:18
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand