Φορολογικές διευκολύνσεις λόγω πανδημίας και εναρμόνιση για πιστωτικά ιδρύματα στην Επ. Οικονομικών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών έχει στην ημερήσια διάταξη της αύριο Δευτέρα το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τροποποίηση του νόμου που ρυθμίζει τις Εργασίες των Πιστωτικών Ιδρυμάτων, που στοχεύει ώστε να διευκρινιστούν οι ειδικές απαιτήσεις για τη χορήγηση άδειας λειτουργίας πιστωτικού ιδρύματος και ειδικά όσον αφορά τις επιχειρήσεις που ασκούν δραστηριότητες ως επιχειρήσεις επενδύσεων με μέσο όρο σύνολο ενεργητικού €30 δισ. και άνω για 12 μήνες. Θα συζητήσει επίσης 4 προτάσεις νόμου που κατατέθηκαν από το ΔΗΚΟ για φορολογικές διευκολύνσεις και διευθέτηση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών για την περίοδο της πανδημίας.

Η μία εκ των προτάσεων νόμου κατατέθηκε από την Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και αφορά τροποποίηση του νόμου για τη διαδικασία ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών και όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η κρίση που διέρχεται η Κύπρος λόγω της πανδημίας επιτάσσει στο κράτος με νομοθετικές ρυθμίσεις την επέκταση της νομοθεσίας, ώστε να συνδράμει στη μείωση των φορολογικών οφειλών των φορολογουμένων, οι οποίοι στο στάδιο αυτής της δεινής οικονομικής κατάστασης, που διέρχεται η Κύπρος αδυνατούν να αποπληρώσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.

Προστίθεται ότι με τον προτεινόμενο νόμο στο πλαίσιο της διευκόλυνσης των οφειλετών, οι οποίοι έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση που αφορά ληξιπρόθεσμες φορολογικές οφειλές, δίδεται η ευχέρεια σε υπερήμερους οφειλέτες, κατά παρέκκλιση, να έχουν το δικαίωμα αποπληρωμής των οφειλών σε περίπτωση μη καταβολής σωρευτικά δέκα δόσεων αντί πέντε, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου κατέθεσε 3 προτάσεις νόμου. Όπως αναφέρεται στις αιτιολογικές εκθέσεις σκοπός της μίας είναι η τροποποίηση του νόμου περί βεβαιώσεως και εισπράξεων φόρων, ώστε η προθεσμία υποβολής φορολογικής δήλωσης από φυσικά πρόσωπα για το 2020 να μετατεθεί από την 31η Ιουλίου στην 31η Δεκεμβρίου 2021. Επίσης στοχεύει να ρυθμίσει ώστε η προθεσμία υποβολής φορολογικής δήλωσης για το 2019 από πρόσωπα τα οποία έχουν υποχρέωση να τηρούν λογιστικά βιβλία και αρχεία και να ετοιμάζουν λογαριασμούς που ελέγχονται από ανεξάρτητο ελεγκτή (αυτοεργοδοτούμενοι με κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τις 70.000 ευρώ και εταιρείες), μετατεθεί από την 31η Μαρτίου 2021 στην 31η Δεκεμβρίου του 2021.

Σκοπός της δεύτερης πρότασης νόμου του κ. Λεωνίδου είναι η τροποποίηση του νόμου περί βεβαιώσεως και εισπράξεων φόρων ώστε η προθεσμία υποβολής δήλωσης εργοδότη για το φορολογικό έτος 2020 μετατεθεί από την 28η Φεβρουαρίου 2021 στην 31η Δεκεμβρίου 2021.

Σκοπός της τρίτης πρότασης νόμου του κ. Λεωνίδου είναι η τροποποίηση του νόμου περί βεβαιώσεως και εισπράξεων φόρων ώστε η προθεσμία καταβολής της δεύτερης δόσης προσωρινής φορολογίας για το φορολογικό έτος 2020 μετατεθεί από την 31η Δεκεμβρίου του 2020 στην 31η Δεκεμβρίου 2021 χωρίς την επιβολή οποιασδήποτε επιβάρυνσης.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του εναρμονιστικού νομοσχεδίου, που είχε κατατεθεί το 2020, προς εναρμόνιση του εθνικού δικαίου με την Οδηγία (ΕΕ) 2019/2034, οι επιχειρήσεις επενδύσεων με μέσο όρο ενεργητικού €30 δισ., οι οποίες είχαν λάβει άδεια λειτουργίας και ασκούσαν δραστηριότητες ως επιχειρήσεις επενδύσεων ως τις 24 Δεκεμβρίου 2019, θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για άδεια λειτουργίας ως πιστωτικά ιδρύματα στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου 2020.

Σημειώνεται ότι στην Κύπρο δεν υπάρχουν επιχειρήσεις επενδύσεων (ΚΕΠΕΥ) με μέσο όρο ενεργητικού €30 δισ. και οι οποίες ήταν αδειοδοτημένες από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου κατά τις 24 Δεκεμβρίου 2019, όμως για σκοπούς ορθής εναρμόνισης θα πρέπει να μεταφερθεί η πρόνοια αυτή στην εθνική μας νομοθεσία.

Αναφέρεται επίσης ότι το νομοσχέδιο δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς, καθότι η προτεινόμενη τροποποίηση είναι εναρμονιστική.

Στην ημερήσια διάταξη η Επιτροπή Οικονομικών τη Δευτέρα έχει προς συζήτηση τον Προϋπολογισμό του Γραφείου Επιτρόπου για τη Ρύθμιση Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και Ταχυδρομείων του 2021, εναρμονιστικό νομοσχέδιο για τροποποίηση του νόμου για τις ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εργασίες, αιτήματα για αποδεσμεύσεις κονδυλίων και εξαιρέσεων από την απαγόρευση πλήρωσης κενών θέσεων.

Τελευταία Ενημέρωση: 21 Μαρτίου 2021 - 12:30

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

13 Μαΐου
Αυξητικές τάσεις κρουσμάτων κορονοϊού σε Λ. Αμερική και ΝΑ Ασία, η εικόνα της πανδημίας παγκοσμίως
08:11
Κατεπείγουσα σύγκληση του Κουαρτέτου Διεθνών Διαμεσολαβητών για τη Μέση Ανατολή, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
07:50
Στο Οχάιο όσοι εμβολιάζονται θα συμμετέχουν αυτόματα σε λοταρία με έπαθλο 1 εκατομμύριο δολάρια
07:49
Το Κυπριακό στην ατζέντα της συνάντησης Γκουτέρες - Λαβρόφ
07:36
Συναγερμός για ρουκέτες στο βόρειο Ισραήλ (Βίντεο)
07:22
Μεσανατολικό: Τυνησία, Νορβηγία και Κίνα αξιώνουν δημόσια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Παρασκευή
07:13
Κατεπείγουσα σύγκληση του Κουαρτέτου Διεθνών Διαμεσολαβητών για τη Μέση Ανατολή, με ζητούμενο την αποκλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.
06:26
Σήμερα, Πέμπτη η Πύλη Εμβολιασμού θα παραμείνει κλειστή
06:19
Μέρες πολέμου
06:13
12 Μαΐου
Η Κομισιόν καλεί τα ΚΜ να περιορίσουν ακόμα και τα απαραίτητα ταξίδια από Ινδία για να περιοριστεί η μετάλλαξη
21:55
Επικοινωνία Μπλίνκεν - Νετανιάχου: Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις του για «τερματισμό της βίας»
21:42
Συμπλοκή έξω από εκκλησία στους Τρούλλους
21:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand