«Πάγος» από ΕΕ στη διαδικασία επιβολής νέων κυρώσεων στην Άγκυρα

Καρπούς αποδίδει, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, η διπλωματική επίθεση γοητείας της Άγκυρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εν αναμονή της έκθεσης του ύπατου εκπροσώπου της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, που θα δοθεί σήμερα Παρασκευή στα κράτη-μέλη και θα συζητηθεί την προσεχή εβδομάδα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων (22/3) και στη Σύνοδο Κορυφής (25-26/3), το Reuters μετέδωσε ότι η Ε.Ε. αποφάσισε να «παγώσει» τη διαδικασία επιβολής νέων κυρώσεων για τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή αποκλειστική οικονομική ζώνη.

Σύμφωνα με διπλωμάτες που επικαλείται το Reuters, η ήπια γραμμή της Άνγκελα Μέρκελ, που δίνει προτεραιότητα στις ευρωπαϊκές επενδύσεις στην Τουρκία, απέσπασε τελικά τη συναίνεση της Ελλάδας και της Γαλλίας.

Η αποφυγή προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους μήνες και η επανέναρξη των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας συνέβαλαν στην αλλαγή του κλίματος στο ζήτημα αυτό – παρότι η επιβολή των κυρώσεων είχε συμπεριληφθεί στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής του περασμένου Δεκεμβρίου.

Προτροπές στην ίδια κατεύθυνση έκαναν προς την Ε.Ε. και αξιωματούχοι της διοίκησης Μπάιντεν, σύμφωνα με το πρακτορείο. Η έκθεση Μπορέλ, πάντως, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα περιλαμβάνει ρητή αναφορά σε κυρώσεις σε περίπτωση νέας επιδείνωσης των σχέσεων των δύο πλευρών.

Αξιωματούχος της Ε.Ε. σημειώνει ότι υπάρχει μεγαλύτερη ενότητα πλέον στην Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία, αλλά ότι η συνεννόηση δεν είναι ακόμα εύκολη στο θέμα αυτό με την Ουάσιγκτον, καθώς πολλοί Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν έχουν ακόμα αναλάβει τα καθήκοντά τους και βρίσκονται υπό εξέλιξη διαδικασίες αξιολόγησης των υπό εφαρμογή πολιτικών. Ο ίδιος αξιωματούχος προσθέτει ότι στην Ε.Ε. εξακολουθούν να υφίστανται ανησυχίες για πολλές πτυχές της συμπεριφοράς της Τουρκίας.

Το γεγονός αυτό αναδείχθηκε από την κοινή ανακοίνωση, χθες, του Ζ. Μπορέλ και του επιτρόπου Διεύρυνσης Ολιβερ Βάρχελι σχετικά με τις εξελίξεις που αφορούν το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, μεταξύ των οποίων και η εισαγγελική απόπειρα απαγόρευσης της λειτουργίας του. Μια τέτοια κίνηση, σημειώνουν οι κ. Μπορέλ και Βάρχελι, έναντι του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης «θα παραβίαζε τα δικαιώματα εκατομμυρίων ψηφοφόρων στην Τουρκία».

Τα νέα μέτρα ποινικοποίησης του HDP είναι ενδεικτικά της προσέγγισης της Άγκυρας, σημειώνουν διπλωματικές πηγές. Ελήφθησαν λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, χωρίς καμία διαβούλευση με την Κομισιόν, παρότι είχε ζητηθεί κάτι τέτοιο.

Όσον αφορά τη θετική ατζέντα, αναμένεται να υπάρξει συναίνεση στη Σύνοδο Κορυφής υπέρ της ανανέωσης της χρηματοδότησης (προς ΜΚΟ) για τη φιλοξενία προσφύγων και μεταναστών στην Τουρκία.

Επιπλέον, θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να δοθεί εντολή στην Κομισιόν να ξεκινήσει τις διαδικασίες εκσυγχρονισμού της τελωνειακής σύνδεσης Ε.Ε. – Τουρκίας, που έχει «παγώσει» εδώ και μία διετία λόγω της επιδείνωσης των σχέσεων. «Προσδοκώ ότι θα δοθεί ένα πρώτο πράσινο φως, υπό αυστηρούς όρους», αναφέρει ανώτερος Ευρωπαίος διπλωμάτης, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει οριστική απόφαση τώρα και ότι το ζήτημα θα τεθεί εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου.

Πηγή: Skai.gr

Eπιμέλεια: Νίκος Παναγιωτίδης

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μαρτίου 2021 - 14:54

Τελευταιες Ειδησεις

24 Σεπτεμβρίου
Υποχρέωση Αποδοχής Μέσων Πληρωμής με Κάρτα
11:56
Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μολδαβία εκτός λίστας ασφαλών χωρών για αφίξεις στην ΕΕ
11:43
"Πρόστυχη" χαρακτηρίζει την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το Δήμο Παραλιμνίου ο Θ. Πυρίλλης
11:23
Κυπριακό και κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν στο επίκεντρο συνάντησης Μπορέλ-Τσαβούσογλου
11:19
Οδικές εργασίες στη Λεωφόρο Νίκης, στη Λευκωσία
11:11
Δολοφονία Πετίτο: Ένταλμα σύλληψης κατά του Μπράιαν Λόντρι από το FBI
11:05
Φόβοι για αγορές πανικού και στα πρατήρια καυσίμων στη Βρετανία - Στρατιώτες ως οδηγοί σε βυτιοφόρα
10:26
Τσαβούσογλου: Όλοι είναι υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουν την κυριαρχία ‘τδβκ’
10:19
Ελλάδα: Θερμοκρασίες υπό το μηδέν το πρωί στα κεντρικά και βόρεια
10:15
Βρέθηκαν οι αρχαιότερες πατημασιές ανθρώπων στην Αμερική ηλικίας 23.000 ετών
10:09
Για συμμετοχή άλλων κρατών σε ad hoc βάση στην Τριμερή συζήτησαν οι ΥΠΕΞ Κύπρου, Ελλάδας, Αιγύπτου
09:55
Λύπη για την οδύνη την οποίαν "άθελα" του προκάλεσε στη κυπριακή κοινότητα, εξέφρασε ο Αχιεπίσκοπος Αμερικής
09:51
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand