Ολομέλεια Βουλής: Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τις εξελίξεις στο Κυπριακό

Τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και της άτυπης διάσκεψης για την Κύπρο, που θα διεξαχθεί στα τέλη Απριλίου στη Γενεύη, συζήτησε σήμερα σε ολοήμερη ειδική συνεδρία η Ολομέλεια της Βουλής. Στην ειδική συνεδρία διάρκειας έξι ωρών, μίλησαν οι αρχηγοί των κομμάτων και ακολούθησαν στη συνέχεια ομιλίες βουλευτών.

ΔΗΣΥ: Δύσκολος ο δρόμος της ειρήνης

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε ότι ο δύσκολος δρόμος οδηγεί στην ειρήνη και ευημερία. Κάθε φορά που υπάρχει κινητικότητα στο κυπριακό γεννιούνται φόβοι για τουρκοποίηση και οικονομική καταστροφή και αυτά καλλιεργούμε εδώ και δεκαετίες. Θέλουμε, είπε, να αποχωρήσουν σε μια μέρα ο τουρκικός στρατός, αλλά δεν φαίνεται να ανησυχούμε ότι εδώ και 47 χρόνια κοιμούμαστε δίπλα από τον τουρκικό στρατό. Αν στην Γενεύη δεν ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις θα χάσουμε και τα Βαρώσια. Διερωτήθηκε αν υπάρχει άλλος δρόμος για λύση, εκτός από τις συνομιλίες. Οι πιο πετυχημένες οικονομίες στον κόσμο και η καλύτερη λειτουργίας της Δημοκρατίας, είναι σε ομοσπονδιακά κράτη, ανέφερε. Με ένα πραγματικό ρεαλισμό πρέπει να λύσουμε το κυπριακό, είπε και πρόσθεσε πως πρέπει να κατανοήσουμε τους Τουρκοκύπριους αλλά και οι Τουρκοκύπριοι να κατανοήσουν τα δίκαια αιτήματα των Ελληνοκυπρίων. Είπε επίσης πως, πρέπει να διασφαλιστεί η επιστροφή στην Αμμόχωστο και την Μόρφου. "Θέλουμε δύο συνιστώσες πολιτείες που να λειτουργούν αυτόνομα. Θέλουμε μια ισχυρή ομοσπονδία η οποία θα εξασφαλίζει μια κρατική οντότητα, χωρίς προβλήματα στην καθημερινότητα των πολιτών".

ΑΚΕΛ: Προειδοποιεί για Βαρώσι

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού προειδοποίησε ότι η Τουρκία θα προχωρεί σε εγκατάσταση στο Βαρώσι αν δεν υπάρξει θετική εξέλιξη στην διάσκεψη της Γενεύης. Ενδεχομένως, είπε, θα καλέσει τους Ελληνοκύπριους να επιστρέψουν στην Αμμόχωστο και τότε θα μπούμε σε περιπέτειες με τους μίσους να αποκαλούν τους άλλους προδότες και άλλους να λένε ότι επιστρέφουμε γιατί δεν υπάρχει προοπτική. Αν χάσουμε, σημείωσε, την Μόρφου και το Βαρώσι και δεν επιστραφούν στο πλαίσιο των συνομιλιών, τότε ποιος θα δεχθεί λύση. Αν δεν πάμε, στην Γενεύη, η μόνη επιλογή θα είναι η οριστική διχοτόμηση. Πρότεινε να υιοθετηθεί η σύγκληση Χριστόφια Ταλάτ για τα ενεργειακά και μετά την λύση να συζητηθεί και η εμπλοκή της Τουρκίας. Εάν ο πρόεδρος, ανέφερε, ενεργήσει σωστά θα αναλάβουμε την ιστορική μας ευθύνη και θα στηρίξουμε την διαδικασία και όχι τον Πρόεδρο. Αν δεν καταφέρει να λειτουργήσει σωστά, πρόσθεσε, η ιστορία θα τον καταγράψει ως τον ηγέτη της διχοτόμησης.

ΔΗΚΟ: Είναι καιρός για νέα στρατηγική

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι είναι καιρός για μία Νέα Στρατηγική, η οποία θα διαφυλάξει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε περίπτωση μη λύσης του κυπριακού. Σημείωσε ότι έχει σχηματιστεί η αντίληψη, στην Τουρκική πλευρά αλλά και στη διεθνή κοινότητα, πως ο Νίκος Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ είναι έτοιμοι να συζητήσουν λύση της Συνομοσπονδίας δυο κρατών. Στην Πενταμερή της Γενεύης πρέπει να κληθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, είπε. Επιπρόσθετα τόνισε, πως δεν πρέπει να επιτραπεί σε καμία πλευρά να καταθέσει εισηγήσεις που εκφεύγουν από το πλαίσιο λύσης του κυπριακού το οποίο έχει καθοριστεί από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και να αποφύγουμε την παγίδα της Τουρκίας να δώσουμε ουσία για να συνεχιστεί η διαδικασία.

ΕΔΕΚ: Κατά της διάσκεψης της Γενεύης

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι τάχθηκε κατά της διάσκεψης της Γενεύης και πρότεινε την σύγκληση Διεθνούς Διάσκεψης για το κυπριακό. Σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αξιοποιεί τα σημαντικά πολιτικά και διπλωματικά πλεονεκτήματα που διαθέτει, και οικειοθελώς οδηγείται από υποχώρηση σε υποχώρηση. Οι τουρκικοί ελιγμοί, ανέφερε, μπορούν να αντιμετωπισθούν μόνο με σταθερή γραμμή ως προς τη λύση του κυπριακού, η οποία να κατοχυρώνει ένα κράτος, ένα λαό, μία διεθνή προσωπικότητα με πλήρη κατοχύρωση των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Συμμαχία: "Μόνο να χάσουμε έχουμε..."

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας ανέφερε ότι η Διάσκεψη της Γενεύης σχεδιάστηκε όχι να εξευρεθεί μια δίκαιη λύση αλλά για να πετύχει η Τουρκία τους στόχους της. Εμείς, μόνο να χάσουμε έχουμε και η Τουρκία μόνο να κερδίσει έχει απ’ αυτή τη Διάσκεψη. Κι αν θέλουμε, τόνισε, να επιτελέσουμε το χρέος μας απέναντι σ’ αυτό τον τόπο, στην πατρίδα μας και στον λαό μας, ας αφήσουμε τις αυταπάτες κι ας αρχίσουμε να σχεδιάζουμε το πως θα αποφύγουμε τα χειρότερα ανατρέποντας τους Τουρκικούς σχεδιασμούς.

Αλληλεγγύη: "Δεν θα φυγομαχήσουμε..."

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας ανέφερε ότι η Αλληλεγγύη θα μεταβεί στην Γενεύη για να αποτρέψει διχοτομική λύση. Δεν θα φυγομαχήσουμε και δεν θα δραπετεύσουμε από την μάχη και ας είναι το μονοπάτι ναρκοθετημένο, σημείωσε. Θα βρεθούμε στη Γενεύη όχι για να νομιμοποιήσουμε καταστροφικές αποφάσεις αλλά για να αντιδράσουμε δυναμικά σε κάθε ενδιάμεση, στρατηγική, συμφωνία που δεν θα τύχει της έγκρισης του Λαού με Δημοψήφισμα και δεν θα κατοχυρώνει όλα τα δικαιώματα όλων των Κυπρίων σε όλη την επικράτεια της πατρίδας μας.

ΕΛΑΜ: Προδιαγεγραμμένο το αποτέλεσμα

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ανέφερε ότι είναι προδιαγεγραμμένη η στάση της Τουρκίας, στην σύνοδο της Γενεύης, η οποία θα ζητήσει λύση δύο κρατών. Από μηχανής θεός θα εμφανιστεί, στη συνέχεια, η Βρετανία η οποία θα προτείνει την συνομοσπονδία, ανέφερε και διερωτήθηκε τι θα κάνουμε στην Γενεύη." Άραγε θα συζητήσουμε πόσοι έποικοι θα μείνουν στην Κύπρο και πως θα γίνεται η εκ περιτροπής προεδρία;"

Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων: Τα σύνορα μας η Κερύνεια

Ο Άγγελος Βότσης βουλευτής της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων δήλωσε ότι με μία σωστή λύση του Κυπριακού, τα σύνορα της Κυπριακής Δημοκρατίας μπορεί να είναι στην Κερύνεια. Όσοι εθελοτυφλούν και θεωρούν ότι αν μείνουμε “εμείς ποδά τζιαι τζιείνοι ποτζιεί” ξεχνούν ότι τώρα δεν έχουμε σύνορο στη Λευκωσία με την Τουρκία, αλλά με τη μη λύση, αυτό θα γίνει. Όλοι στη Γενεύη, πρέπει να βοηθήσουν να ανθίσει ξανά η ελπίδα, είπε.

Άννα Θεολόγου: Στο παρά πέντε της διχοτόμησης

Η Άννα Θεολόγου βουλευτής των Ανεξαρτήτων ανέφερε ότι βρισκόμαστε στο παρά πέντε της οριστικής διχοτόμησης. Επέκρινε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τους χειρισμούς του στο κυπριακό, οι οποίοι οδήγησαν στο παραπέντε της οριστικής διχοτόμησης. Κάλεσε τον Πρόεδρος Αναστασιάδη να προσφύγει στις κάλπες, πριν τις διαπραγματεύσεις, ώστε να πάει ενισχυμένος.

RIKNEWS

Πηγή: Παναγιώτης Καπαρής

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μαρτίου 2021 - 17:46

Τελευταιες Ειδησεις

24 Σεπτεμβρίου
Λαγκάρντ:Περιορισμένη η έκθεση της ευρωζώνης σε ενδεχόμενη πτώχευση της Evergrande
12:10
Συνάντηση με τον ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν είχε στη Νέα Υόρκη ο Ερτουγρούλογλου
11:58
Υποχρέωση Αποδοχής Μέσων Πληρωμής με Κάρτα
11:56
Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Μολδαβία εκτός λίστας ασφαλών χωρών για αφίξεις στην ΕΕ
11:43
"Πρόστυχη" χαρακτηρίζει την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για το Δήμο Παραλιμνίου ο Θ. Πυρίλλης
11:23
Κυπριακό και κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο ήταν στο επίκεντρο συνάντησης Μπορέλ-Τσαβούσογλου
11:19
Οδικές εργασίες στη Λεωφόρο Νίκης, στη Λευκωσία
11:11
Δολοφονία Πετίτο: Ένταλμα σύλληψης κατά του Μπράιαν Λόντρι από το FBI
11:05
Φόβοι για αγορές πανικού και στα πρατήρια καυσίμων στη Βρετανία - Στρατιώτες ως οδηγοί σε βυτιοφόρα
10:26
Τσαβούσογλου: Όλοι είναι υποχρεωμένοι να αναγνωρίσουν την κυριαρχία ‘τδβκ’
10:19
Ελλάδα: Θερμοκρασίες υπό το μηδέν το πρωί στα κεντρικά και βόρεια
10:15
Βρέθηκαν οι αρχαιότερες πατημασιές ανθρώπων στην Αμερική ηλικίας 23.000 ετών
10:09
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand