Εκατόν επτά αναφορές παρενεργειών που πιθανόν να σχετίζονται με τους εμβολιασμούς, καταγράφηκαν στην Κύπρο

Εκατόν επτά αναφορές παρενεργειών που πιθανόν να σχετίζονται με τους εμβολιασμούς, καταγράφηκαν στην Κύπρο. Εξηντα-έξι αναφορές για παρενέργειες αφορούσαν το εμβόλιο της Phizer, σαράντα το εμβόλιο της AstraΖeneca και μία το εμβόλιο της Moderna.

Η αναπληρώτρια διευθύντρια των φαρμακευτικών υπηρεσιών Έλενα Παναγιωτοπούλου, δήλωσε ότι υπήρξαν εννέα αναφορές για ήπιες ή μέτριες παρενέργειες. Είπε επίσης ότι υπήρξαν οκτώ αναφορές για σοβαρές παρενέργειες, οι οποίες όπως διαπιστώθηκε, δεν σχετίζονταν με τους εμβολιασμούς.

Η κύρια Παναγιωτοπούλου υπογράμμισε ότι οι περισσότερες αναφορές για εμφάνιση παρενεργειών αφορούσαν γυναικες.

'Εκκληση στον πληθυσμό

Εκκληση στους πολίτες και ειδικότερα στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού να εμβολιαστούν χωρίς χρονοτριβή, με όποιο σκεύασμα είναι εγκεκριμένο και διαθέσιμο, απηύθυνε ο επιστημονικός σύμβουλος για θέματα εμβολιασμών Χρίστος Πέτρου.

Τόνισε ότι η ταχύτητα των εμβολιασμών είναι εξαιρετικά σημαντική για την επιτυχία της όλης προσπάθειας.

Κάλεσε επίσης τους πολίτες να μην πέσουν στην παγίδα να γίνουν υποχόνδριοι, φοβούμενοι ενδεχόμενες παρενέργειες από τη χορήγηση των εμβολίων. Είπε ότι τα οφέλη του εμβολιασμού υπερτερούν συντριπτικά των κινδύνων.  

Δευτέρα και Τρίτη ανοίγει η "πύλη"

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα ανοίξει η "πύλη" για επαναπρογραμματισμό των επτάμιση χιλιάδων ραντεβου με το εμβόλιο της AstraZeneca που ακυρώθηκαν, ενώ όσα ήταν διευθετημενα για σήμερα και αύριο πραγματοποιούνται κανονικά.

Αύριο Σάββατο θα ανοίξει η πύλη εμβολιασμού για άτομα άνω των 66 ετών. Η πυλη θα είναι ανοικτή για δύο μερες, εξήγησε η αναπληρώτρια διευθύντρια ιατρικών υπηρεσιών και υπηρεσιών δημόσιας υγείας Όλγα Καλακούτα. Ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξουν αρκετά ραντεβού, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι ανάγκες.

Μέχρι τώρα έχουν εμβολιαστεί σχεδόν χίλιοι-πεντακόσιοι πολίτες που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Περισσότεροι από ενενηντα-τρεις χιλιάδες άτομα έλαβαν την πρώτη δόση του εμβολίου, ενώ σχεδόν 36 χιλιάδες άτομα έλαβαν και τις δύο δόσεις. 

Η κυρία Παναγιωτοπούλου, ο κύριος Πέτρου και η κυρία Καλακούτα μιλούσαν σε διάσκεψη Τύπου που διοργάνωσε το υπουργείο Υγείας, στην διάρκεια της οποίας αναφέρθηκαν στις εξελίξεις με το Εθνικό Πλάνο Εμβολιασμού για την covid-19 και στα επόμενα βήματα, ενώ δόθηκε ενημέρωση για τον τρόπο που θα επαναπρογραμματιστούν τα ραντεβού που αναβλήθηκαν στις 16-18 Μαρτίου.

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μαρτίου 2021 - 13:34

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική υπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.