Η δυνατότητα επιβολής μέτρων από πλευράς ΕΕ κατά της Τουρκίας παραμένει, σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ

Η δυνατότητα επιβολής μέτρων από πλευράς ΕΕ κατά της Τουρκίας, (όπως πρόσθετες καταχωρήσεις ονομάτων προσώπων ή οντοτήτων), αλλά και η θετική ατζέντα παραμένουν στο τραπέζι και θα βρίσκονται στην έκθεση του Υπάτου Εκπροσώπου Μπορέλ, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος που ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, ενόψει του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ΣΕΥ - FAC) της ερχόμενης Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, ο αξιωματούχος ανέφερε ότι “η έκθεση του Ύπάτου Εκπροσώπου θα είναι περιεκτική και θα περιέχει περιγραφές για τη συμπεριφορά της Τουρκίας θα λάβει υπόψιν όλες τις διαφορετικές πιθανότητες”.

“Τα μέτρα προφανώς παραμένουν στο τραπέζι, δεν αποσύρονται και αυτό θα είναι τμήμα της πολιτικής μας καθοδήγησης (προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο)”, εξήγησε αναλυτικά ο αξιωματούχος.

Διπλωματικές πηγές εξηγούν στο ΡΙΚ ότι συγκεκριμένα η διαδικασία της προσθήκης ονομάτων στη σχετική λίστα για τις παράνομες γεωτρήσεις βρίσκεται όπως προβλέπεται στην αρμόδια ομάδα εργασίας RELEX του Συμβουλίου με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Παρομοίως εξηγούν ότι το γεγονός ότι οι ιδέες περί κυρώσεων αποτελούν συστατικό της έκθεσης Μπορέλ, που θα φτάσει απόψε στα κράτη μέλη, δεν συνεπάγεται σε καμία περίπτωση “πάγωμα” των κυρώσεων, αλλά αντιθέτως δομικό στοιχείο της πολιτικής αντικινήτρων προς της Άγκυρα.

Ερωτηθείς για το που βρίσκεται το ζήτημα της ιδέας για τη διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο, ο αξιωματούχος δήλωσε ότι "είχαμε καλή προετοιμασία για αυτό, αλλά τώρα το επίκεντρο είναι η προετοιμασία της έκθεσης".

Ο αξιωματούχος υπενθύμισε ότι η ΕΕ παρακολουθεί και την κατάσταση σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, αλλά το αν θα υπάρξει αντίδραση, όπως για παράδειγμα κυρώσεις βάσει του νέου καθεστώτος της ΕΕ, "εναπόκειται στα κράτη μέλη", σε επόμενη φάση.

Σε σχέση με το συντονισμό της πολιτικής της ΕΕ με τις ΗΠΑ για το θέμα της Τουρκίας, ο αξιωματούχος τόνισε ότι "αυτό είναι ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν με τους Αμερικανούς", αλλά εξήγησε ότι "κατάσταση στην Ουάσιγκτον είναι περίεργη επειδή δεν έχουν λάβει την εντολή τους όλα τα άτομα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ". Ανέφερε δε ξανά ότι "η κατάσταση έχει βελτιωθεί στην Ανατολική Μεσόγειο", και προσέθεσε ότι ¨η θετική ατζέντα που καλύπτει τα πάντα στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας".

Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η συζήτηση για την Τουρκία στο ΣΕΥ θα προετοιμάσει τη συζήτηση των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής. Ο αξιωματούχος επεσήμανε ότι η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι καλύτερη, αλλά οι ηγέτες θα πρέπει να συζητήσουν και μια σειρά άλλα περιφερειακά ζητήματα που σχετίζονται με την Τουρκία, τις διμερείς σχέσεις Κίνας - ΕΕ. Η συζήτηση θα τροφοδοτήσει με τις παρατηρήσεις των κρατών μελών την έκθεση που προετοιμάζει ο Ύπατος Εκπρόσωπος και θα παρουσιάσει στους ηγέτες.

Ο κοινοτικός αξιωματούχος τόνισε ότι "δεν γνωρίζω αν η όποια θετική ατζέντα (ως μέρος της έκθεσης) θα υιοθετηθεί τώρα ή στο επόμενο Συμβούλιο (Ιούνιο), θα εξαρτηθεί από τις προθέσεις και τις συζητήσεις των ηγετών".

Ο ίδιος εξήγησε ότι η Τουρκία είναι ένα από τα θέματα της συνεδρίασης των Υπουργών τη Δευτέρα και επεσήμανε ότι “στο Συμβούλιο επικρατεί περισσότερη ενότητα από ποτέ για το θέμα της Τουρκίας μεταξύ των κρατών μελών”.

Σημείωσε ότι “είναι μια δύσκολη σχέση”, αλλά επεσήμανε ότι “οι πράξεις της Τουρκίας βελτίωσαν το περιβάλλον”. Διευκρίνισε δε ότι η χώρα “μένει πολλά να κάνει, για να έχουμε πραγματικά καλές σχέσεις με την Τουρκία”.

“Ο Ύπατος Εκπρόσωπος σκοπεύει να θέσει τη σχέση με την Τουρκία στο σωστό δρόμο, σε όλα τα θέματα, τα εσωτερικά της, το μεταναστευτικό, τις σχέσεις με τα κράτη μέλη, τη σχέση με την ΕΕ”, είπε.

Σημείωσε δε ότι είναι “μια υποψήφια χώρα, όχι απλά περιφερειακή δύναμη, αλλά μια χώρα κλειδί”.

“Πρέπει να μπούμε σε ένα δρόμο που θα μπορούμε να τα συζητάμε και να τα λύσουμε όλα”, τόνισε.

Νωρίτερα ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε ότι η ΕΕ θα βρίσκεται στην διάσκεψη υπό τον ΟΗΕ, τόσο στην αρχική φάση στη Γενεύη, όσο και στην επόμενη φάση των εις βάθος διαπραγματεύσεων.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ, ο ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος δήλωσε ότι “η ΕΕ θα είναι και στη Γενεύη, θα είναι και στις μετέπειτα διαπραγματεύσεις με το ίδιο καθεστώς που είχε στο Κραν Μοντανά”. “Αυτό είναι ξεκάθαρο”, τόνισε ο ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος.

Υπενθύμισε δε τη επίσκεψη Μπορέλ στην Κύπρο και τη συνάντηση με τον Ερ.Τατάρ για το θέμα.

Ο ανώτερος κοινοτικός αξιωματούχος επεσήμανε ότι “το κυπριακό είναι ένα από τα πιο δύσκολα διπλωματικά θέματα, όμως όποια και αν είναι η λύση, θα υλοποιηθεί με το νησί μέσα στην ΕΕ, έχουμε το κοινοτικό κεκτημένο, είναι λογικό επακόλουθο ότι θα είμαστε εκεί”. Υπενθύμισε ταυτόχρονα ότι η ΕΕ δεν είναι εγγυήτρια δύναμη και δεν είναι κάποιος από τους 5+1, αλλά "ο ρόλος της είναι πολύ συγκεκριμένος.

Το Συμβούλιο θα ξεκινήσει στις 09:00 τοπική ώρα και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 16:30.

Το Συμβούλιο θα έχει τέσσερα σημεία στη ατζέντα, τις τρέχουσες υποθέσεις, μια ανταλλαγή με αξιωματούχο του ΟΗΕ Μισέλ Μπασελέ, την Τουρκία και τη Νότια Γειτονία και μετά οι Υπουργοί θα μπορούν να θέσουν και άλλα ζητήματα.

Στις τρέχουσες υποθέσεις, οι ΥΠΕΞ θα εξετάσουν 5 θέματα. Αρχικά τις σχέσεις με τη Ρωσία, ενόψει και της αντίστοιχης συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, την κατάσταση στη Μιανμάρ με το πραξικόπημα, τις εξελίξεις στη Γεωργία, τη Βενεζουέλα και τέλος τα Δυτικά Βαλκάνια μετά τις τελευταίες συζητήσεις του Υπάτου Εκπροσώπου με ηγέτες της περιοχής.

Ανταπόκριση: Θάνος Αθανασίου/Βρυξέλλες

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Μαρτίου 2021 - 19:14

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Εγγενές δικαίωμα η αναγνώριση κράτους, λέει η Πρεσβεία της Παλαιστίνης
14:35
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
13:33
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία (Βίντεο)
13:07
Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
13:02
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
11:26
Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικής θέσης στη νότια Συρία
10:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.