Πρώτη Παγκύπρια Εκπαιδευτική Εβδομάδα διαστήματος

Την εκδήλωση οργανώνει στις 22-26 Μαρτίου το Cyprus Space Foundation.

https://www.spaceexploration.org.cy/#!/Home

Tην πρώτη Παγκύπρια Εκπαιδευτική Εβδομάδα διαστήματος (ΠΕΕΔ) διοργανώνουν στις 22-26 Μαρτίου ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Cyprus Space Foundation, το έργο ‘EXCELSIOR’ H2020 Widespread Teaming και το Κέντρο Αριστείας ‘ΕΡΑΤΟΣΘΕΝΗΣ’ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΤΕΠΑΚ, μαθητές, εκπαιδευτικοί, ερευνητές και μέλη του κοινού καλούνται να πάρουν μέρος σε διάφορες διαστημικές δράσεις όπως διαδικτυακά (Online) σεμινάρια και συνεντεύξεις (Space-Talks), εκπαιδευτικές διαστημικές αποστολές (SPACEUPSAT) και διαδικτυακή (Online) εκδήλωση (SPACEUP CYPRUS).

Όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με τη διαστημική κοινότητα της Κύπρου, επαγγελματίες αστροφυσικούς, και επιστήμονες του διαστήματος και να ζήσουν μια απίστευτη διαστημική εμπειρία.

Το πρόγραμμα της διοργάνωσης περιλαμβάνει δραστηριότητες που θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 22 Μαρτίου και θα κορυφωθούν την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021 με την πραγματοποίηση της Διαστημικής Ημερίδας όπου όλοι οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ζωντανά την άφεση του μικροδορυφόρου που θα περιέχει τα πειράματα που επέλεξε ο εκπαιδευτικός οργανισμός και να μιλήσουν για τα πειράματα τους ζωντανά στις 26 Μαρτίου 2021 στην διαστημική ημερίδα που θα διοργανωθεί για το σκοπό αυτό.

Στις δραστηριότητες του προγράμματος περιλαμβάνεται το CYPRUS SPACEUP-SAT όπου οι μαθητές, μαζί με την υποστήριξη και την καθοδήγηση των δασκάλων τους και των υπευθύνων έργων STEAM  του Cyprus Space Foundation, θα έχουν την ευκαιρία να σχεδιάσουν τα δικά τους πειράματα τα οποία θα εκτοξευθούν σε κοντινό υψόμετρο για να ελέγξουν πώς τα πειράματα αντιδρούν υπό διαφορετικές ατμοσφαιρικές συνθήκες.

Επίσης, περιλαμβάνεται το SpaceUpCyprus-LIVE, που είναι μια διαδικτυακή έκδοση του παγκόσμιου “space unconference” SpaceUp. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα φιλοξενηθούν ομιλητές και  θα ελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα ένα Space Balloon που σχεδιάστηκε από το PASCAL English School Larnaka για να μεταφέρει τα πειράματα των μαθητών σε κοντινά διαστημικά υψόμετρα. Το ωφέλιμο φορτίο (το φορτίο που μεταφέρεται από το Space Balloon) θα φτάσει σε υψόμετρο 90.000 πόδια και θα αντέξει σε θερμοκρασίες -50 βαθμούς Κελσίου και υψηλή ηλιακή ακτινοβολία για 6 ώρες. Το Space Balloon θα επιστρέψει στη συνέχεια στην Κύπρο, έτσι τα ευρήματα μπορούν να αναλυθούν και οι μαθητές μπορούν να εξαγάγουν συμπεράσματα σχετικά με την ακρίβεια των πειραματικών προβλέψεων τους. Σύνδεσμος για τη διαδικτυακή εκδήλωση:https://fb.me/e/3r2c9vkwg

Το πρόγραμμα περιλαβάνει επίσης τον  «ASTRO 1» που είναι μία εκπαιδευτική πλατφόρμα που συνδυάζει ρομποτική και διαστημική. Ο «ASTRO 1» είναι μία εκπαιδευτική ρομποτική πλατφόρμα STEAM στην οποία οι μαθητές μπορούν να κατασκευάσουν συσκευές για να προσθέσουν σε αυτόν διάφορες λειτουργίες.

Παράλληλα δάσκαλοι και καθηγητές έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν την πλατφόρμα με στόχο να συνδυάσουν ύλη του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κύπρου με το εν λόγω ρομπότ και να δείξουν έμπρακτα στους μαθητές πώς η θεωρία γίνεται πράξη για την επίλυση προβλημάτων. Ακόμα, ο «ΑΣΤΡΟ 1» λειτουργεί και ως κινητός δορυφορικός σταθμός από τον οποίο οι μαθητές μπορούν να παίρνουν ζωντανό βίντεο από μικρό-δορυφόρους που στέλνουν στην στρατόσφαιρα. Ο «ASTRO 1» ζυγίζει περίπου 1400 kg , έχει περίμετρο 10 m και ύψος 3m . Κινείται με τη βοήθεια 24 υδραυλικών κινητήρων και προέκυψε μέσα από την ανταλλαγή ιδεών ανάμεσα σε μαθητές στο πλαίσιο του προγράμματος PASCAL SPACE STEAM EDUCATION. Επεξηγηματικό βίντεο: https://fb.watch/4gY-U9fWMk/
 ://www.youtube.com/watch?v=eTNr9BvYTj8

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Ελπιδοφόρο Αναστασίου στο [email protected]
Υποστηρικτές είναι το Τμήμα Μετεωρολογίας, ο Οργανισμός Νεολαίας Κύπρου, το PASCAL Space Centre, και το Pascal English School Larnaka.

πηγή: ΡΙΚ, ΚΥΠΕ

Στο μεταξύ ορατός με γυμνό μάτι θα είναι απόψε ο διεθνής διαστημικός σταθμός. Αυτό αναφέρει σε ανάρτησή του ο Ignazio Magnani.

ΚΥΠΡΟΣ ΑΠΟ ΨΗΛΑ.jpg

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μαρτίου 2021 - 15:26

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
16:29
ΑΚΕΛ: Επιβάλλεται η μεταρρύθμιση στο φορολογικό σύστημα
16:18
Άκαρπες οι έρευνες για εντοπισμό του δράστη
16:02
Ελεγκτική Υπηρεσία: Να ελεγχτεί η συμπεριφορά της Εφόρου
15:32
Η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου καταγγέλλει τον Γενικό Ελεγκτή
14:55
Δημιουργία συνασπισμού χωρών για το μεταναστευτικό (Βίντεο)
14:22
Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε το μεσημέρι στη Λακατάμεια (Βίντεο)
13:05
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
13:00
Κατασβέστηκε η πυρκαγιά στην Κρήτη
12:41
Ισραήλ: Δεν έχουμε επιτύχει τους πολεμικούς μας στόχους
12:28
Ικανοποίηση ΟΕΒ για την πορεία της οικονομίας
12:12
Αποτελεσματικά μέτρα για το μεταναστευτικό ζητούν χώρες της πρώτης γραμμής (Βίντεο)
11:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.