Κλείσιμο του φιλοκουρδικου κόμματος HDP ζήτησε εισαγγελέας στην Τουρκία, αντιδράσεις από αντιπολίτευση

Η ανακοίνωση του εισαγγελέα προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις.

Κλείσιμο του φιλοκουρδικού κόμματος HDP ζήτησε εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τουρκίας κατηγορώντας το κόμμα με τις ενέργειές του απειλεί την αδιαίρετη ενότητα του κράτους. Η ανακοίνωση του εισαγγελέα προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις.

Στο κατηγορητήριο ζητείται η απαγόρευση πολιτικής δραστηριότητας σε 687 άτομα για πέντε χρόνια ανάμεσά τους και οι Σελαχατίν Ντεμιρτάς, Σιρρί Σουρέγια Οντέρ και η Περβίν Μπουλντάν. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο “το κλείσιμο του HDP αποτελεί νομική αναγκαιότητα για την εδαφική ακεραιότητα της Τουρκίας, την ειρήνη και την ασφάλεια”. Υποστηρίζεται ότι “το HDP διαδραμάτισε ενεργό ρόλο για την πρόσληψη μελών στην ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση PKK/KCK” και ότι “δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ του HDP και του PKK/KCK”.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου αντιδρώντας στο αίτημα του εισαγγελέα για κλείσιμο του ΗDP δήλωσε πως “το Σύνταγμα αναφέρει ότι ‘τα πολιτικά κόμματα είναι απαραίτητα στοιχεία της δημοκρατίας’. Τί σημαίνει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές απόψεις, κάθε πολιτικό κόμμα το ερμηνεύει σύμφωνα με τον εαυτό του και το μοιράζεται με το κοινό. Το πολιτικό κόμμα που λαμβάνει την υποστήριξη του λαού σώζεται, τα πολιτικά κόμματα που δεν λαμβάνουν την υποστήριξη του λαού ρίχνονται στο καλάθι της ιστορίας. Επομένως εάν υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία είμαστε υποχρεωμένοι να επιτρέψουμε μια διαδικασία να ολοκληρωθεί για να τελειώσει ένα κόμμα, να κλείσει ένα κόμμα”.

Ωστόσο ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί υποστήριξε ότι “το HDP είναι PKK, είναι δολοφονία, είναι αυτονομισμός. Το HPD είναι μια εγκληματική οργάνωση με πολιτικό πρόσχημα, είναι καθηκον τιμής να να κλείσει για πάντα. Το κατηγορητήριο που ετοίμασε το Ανώτατο Δικαστήριο είναι η φωνή της δικαιοσύνης και του δικαίου”.

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Μαρτίου 2021 - 12:04

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

04 Οκτωβρίου
ΑΠΟΛΛΩΝ : "Θεωρούμε ότι η ομάδα μας τυγχάνει εχθρικής αντιμετώπισης"
12:12
Κ. Μητσοτάκης: «Ανιστόρητες ορέξεις και απειλές συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές»
12:03
Μένει Κύπρο ο Ρομπέρζ, χειρουργήθηκε στο χέρι
11:56
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 4/10/2022
11:50
Ρωσία: Και η 'Ανω Βουλή επικύρωσε την προσάρτηση των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών
11:43
Έτοιμη η Γερμανία να συζητήσει μέτρα για περιορισμό των τιμών φυσικού αερίου
11:39
Μ. Παπαμιλτιάδη: Καμία αναφορά στον ΚΟΑ για πλαστές κάρτες φιλάθλων. Εντατικοποίηση των ελέγχων στα γήπεδα μετά τα νέα επεισόδια στο ΓΣΠ.
11:08
Αυτοκίνητο που ανήκει σε ομογενή παραδόθηκε στις φλόγες τα ξημερώματα
11:05
Συνεδρία ΔΣ ΕΚΤ στην Κύπρο: Πρεμιέρα συζήτησης για «ποσοτική σύσφιξη»
10:52
Μυτιλήνη: Αρχαίος τάφος σκυλίτσας υπενθυμίζει την προαιώνια καλή πλευρά της σχέσης ανθρώπου και ζώων
10:33
Αϊτή: Νέες βίαιες διαδηλώσεις εν μέσω ελλείψεων και χολέρας (Βίντεο)
10:28
Νέα επιτυχία της ΥΚΑΝ στη Λεμεσό. Χειροπέδες σε τρεις νεαρούς. Στην κατοχή τους εντοπίστηκαν δύο κιλά κάνναβης
10:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand