Στόχος στην 5μερή η επανέναρξη των συνομιλιών, τονίζει ο Εκπρόσωπος

Στόχος της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η άτυπη πενταμερής συνάντηση για το Κυπριακό να έχει επιτυχή κατάληξη ώστε να επαναρχίσουν οι συνομιλίες από το σημείο που έμειναν στο Κρανς Μοντάνα, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο των παραμέτρων των ΗΕ, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, σημειώνοντας πως στην άτυπη πενταμερή θα πρέπει να είναι παρούσα και η ΕΕ, η οποία μπορεί να βοηθήσει τη διαδικασία.

Ο κ. Κούσιος, μιλώντας σε ενημέρωση δημοσιογράφων μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, είπε αρχικά αναφερόμενος στο Κυπριακό πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε χθες τους πολιτικούς αρχηγούς για τις εξελίξεις και για τις επαφές του την τελευταία περίοδο, όπως είναι η συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, οι τηλεδιασκέψεις με την Καγκελάριο της Γερμανίας και τον Πρόεδρο της Γαλλίας, αλλά και οι επαφές του με θεσμούς της ΕΕ, καθώς και για τη συνάντηση του με την Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό. Ενημέρωσε, επίσης, για τις προθέσεις μας για την άτυπη πενταμερή.

«Στόχος μας σίγουρα είναι να υπάρξει επιτυχία στην άτυπη 5μερή στη Γενεύη, τον Απρίλη, να υπάρξει σύγκλιση για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η συνέχιση των συνομιλιών επί της ουσίας του Κυπριακού», είπε και τόνισε πως πρόθεση της δικής μας πλευράς είναι να υπάρξει σύγκλιση για να συνεχίσουμε από το σημείο, που μείναμε στο Κραν Μοντανά.

Ο κ. Κούσιος σημείωσε πως έχει γίνει αρκετή δουλειά που δεν μπορεί να διαγραφεί ή να παραγνωριστεί. «Υπάρχει όλη η προηγούμενη διαδικασία είτε μέσω των συγκλίσεων είτε των Συμφωνιών Κορυφής ή τη συνάντηση στο Βερολίνο τον Νοέμβριο του 2019. Θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε τη συνέχιση των συνομιλιών από κει που μείναμε πάντοτε στο πλαίσιο των ψηφισμάτων και αποφάσεων των ΗΕ που καθορίζουν τη μορφή λύσης», πρόσθεσε.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε, παράλληλα πως επιθυμία της πλευράς μας είναι η παρουσία της ΕΕ στην άτυπη πενταμερή, κάτι για το οποίο ο Πρόεδρος προσπαθεί με τις επαφές που έχει να πείσει. Η Κύπρος, είπε, είναι κράτος μέλος και με τη λύση του Κυπριακού θα συνεχίσει να είναι κράτος μέλος. «Πιστεύουμε ότι θα μπορέσουμε να βρούμε τη λύση για το θέμα για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε περαιτέρω στην ουσία», ανέφερε.

Σε ερώτηση για τον ρόλο της ΕΕ στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε πως αυτό είναι ένα από τα θέματα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αισθάνεται έντονα, καθώς πιστεύει ότι η παρουσία της ΕΕ θα βοηθήσει και τις δύο πλευρές και θα ικανοποιήσει τις ανησυχίες και των δύο πλευρών.

«Οι αρχές και οι αξίες της ΕΕ είναι αυτές που εγγυούνται και μια σταθερότητα και είναι προσπάθεια μας να πειστούν τα ΗΕ να καλέσουν και την ΕΕ. Είναι γνωστό ότι υπάρχει πρόθεση από πλευράς ΕΕ να είναι παρούσα και ευελπιστούμε ότι στο τέλος θα το πετύχουμε», είπε.

Σε ερώτηση κατά πόσον η σύγκλιση που θα επιδιώξει η δική μας πλευρά αφορά τη μορφή λύσης ή στο να ανάψει το πράσινο φως για να ξεκινήσει μια προπαρασκευαστική διαδικασία που θα οδηγήσει στην επανέναρξη των συνομιλιών, ο κ. Κούσιος είπε πως αυτό είναι ένα θέμα που θα αποφασίσει ο ΓΓ των ΗΕ και όχι η δική μας πλευρά. Η σημασία είναι ότι θα πρέπει να βρεθούν εκείνες οι συγκλίσεις για να επιτραπεί στον ΓΓ των ΗΕ να συγκαλέσει τη Διάσκεψη για την επίλυση του Κυπριακού, τη συζήτηση επί της ουσίας του προβλήματος», είπε.

Πρόσθεσε πως εκείνο που έχει επίσης σημασία είναι ότι ο ίδιος ο ΓΓ των ΗΕ έχει δηλώσει ότι οι όροι εντολής του πηγάζουν από τα ψηφίσματα του ΣΑ των ΗΕ και ναι μεν μπορεί η κάθε πλευρά να βάζει στο τραπέζι οτιδήποτε θέλει, αλλά χωρίς αλλαγή των όρων εντολής ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει άλλο παρά μόνο να προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες με τον ίδιο τρόπο που λειτούργησε στο Κρανς Μοντάνα.

Τα δεδομένα είναι ότι εμείς πάμε στην άτυπη 5μερή με βάση λύσης τα όσα προβλέπονται στα ψηφίσματα και τα αποφάσεις του ΟΗΕ, και θέλουμε να έχουμε μια δημιουργική παρουσία», είπε και τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει και την πολιτική βούληση αλλά και την ετοιμότητα να μπει σε μια δημιουργική, παραγωγική συζήτηση για να μπορούν να βρεθούν εκείνες οι συγκλίσεις που θα επιτρέψουν να προχωρήσουμε στην ουσία της επίλυσης του Κυπριακού.

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μαρτίου 2021 - 14:32

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

14 Ιουνίου
Και για το Kυπριακό μίλησαν στο περιθώριο του ΝΑΤΟ Μέρκελ - Ερντογάν
18:07
Κορονοϊός- Eλλάδα: 472 νέα κρούσματα - 18 θάνατοι - 353 διασωληνωμένοι
18:02
Η Γεωργία περιμένει την απόφαση του ΝΑΤΟ για την ένταξή της στην συμμαχία
17:26
Υπ.Γεωργίας:Αποδεκτές από Διοικητικό Δικαστήριο προσφυγές για το χαλλούμι, διορθώνεται το τυπικό λάθος
17:13
Μια θέση για ταξίδι στο διάστημα με τον Τζεφ Μπέζος πωλήθηκε για 28 εκ δολάρια
16:47
Κ.Μητσοτάκης: Nα ενισχύσουμε τους θεσμούς για να διαχειριστούμε μελλοντικές απειλές
16:29
Ανακοινώθηκαν από την Τουρκία οι δρόμοι που θα κατασκευάσει στα κατεχόμενα
16:22
Λάρνακα:Εντοπισμός απομιμήσεων επώνυμων ειδών ένδυσης σε υποστατικό
16:15
Μη παραδοχή 50χρονου σε κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου στην Πάφο
16:04
Ερντογάν: Η αναβίωση του διαλόγου με την Ελλάδα εξυπηρετεί τη σταθερότητα την ευημερία και την επίλυση ζητημάτων
16:00
Μητσοτάκης και Ράμα συμφώνησαν να διαπραγματευτούν για την οριοθέτηση των Θαλασσίων Ζωνών τους
15:44
Συνελήφθη 31χρονος για την υπόθεση εμπρησμού στο Υπουργείο Υγείας
15:38
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand