Πρόοδο στην αξιολόγηση των θρομβοεμβολικών επεισοδίων της AstraZeneca ανακοίνωσε ο ΕΜΑ

Η Επιτροπή Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων - EMA (PRAC), ανακοίνωσε την Τρίτη ότι σημείωσε περαιτέρω πρόοδο, στη λεπτομερή αξιολόγησή της για περιπτώσεις θρόμβων αίματος, ορισμένα με ασυνήθιστα χαρακτηριστικά, όπως χαμηλός αριθμός αιμοπεταλίων, σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο κατά της COVID-19 AstraZeneca.

«Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων παραμένει επί του παρόντος της άποψης ότι τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca στην πρόληψη της COVID-19, με τον σχετικό κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, υπερτερούν των κινδύνων παρενεργειών», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Σημειώνεται επίσης ότι η αξιολόγηση εξετάζει τα διαθέσιμα δεδομένα που σχετίζονται με όλα τα θρομβοεμβολικά συμβάντα που αναφέρθηκαν μετά τον εμβολιασμό. Οι εθνικές υπηρεσίες παρέχουν πρόσθετη υποστήριξη για τη συλλογή ελλειπουσών και ανεπαρκών πληροφοριών όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ιδίως όταν σχετίζονται με αυτές τις ασυνήθιστες περιπτώσεις.

Αναφέρεται επίσης ότι συνεχίζεται η ταχεία και εμπεριστατωμένη ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων και των κλινικών συνθηκών που αφορούν συγκεκριμένες περιπτώσεις, για να προσδιοριστεί εάν το εμβόλιο μπορεί να συνέβαλε ή εάν τα συμβάντα πιθανόν οφείλονταν σε άλλες αιτίες.

Η PRAC θα ολοκληρώσει τις διαθέσιμες πληροφορίες στη συνεδρίασή της την Πέμπτη, 18 Μαρτίου, και θα εκδώσει τυχόν απαραίτητες συστάσεις για περαιτέρω δράση.

Η ανασκόπηση των θρομβοεμβολικών συμβάντων με το εμβόλιο κατά της COVID-19 AstraZeneca διεξάγεται στο πλαίσιο ενός σήματος ασφαλείας, με ένα επιταχυνόμενο χρονοδιάγραμμα. Ένα σήμα ασφαλείας είναι πληροφορίες για ένα νέο ή ελλιπώς τεκμηριωμένο ανεπιθύμητο συμβάν που πιθανώς προκαλείται από ένα φάρμακο όπως ένα εμβόλιο και που απαιτεί περαιτέρω έρευνα.

Η επανεξέταση διενεργείται από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του EMA, ως η αρμόδια Επιτροπή για την αξιολόγηση θεμάτων ασφάλειας για τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης. Μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος, η PRAC θα κάνει τις απαραίτητες συστάσεις για την ελαχιστοποίηση των κινδύνων και την προστασία της υγείας των ασθενών.    

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μαρτίου 2021 - 05:53

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση ενός και πλέον εκατομμυρίου αμάχων από τη Ράφα
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
22:00
Μεγάλη επιτυχία για την τριήμερη Έκθεση Τουρισμού -Πέραν των 10.000 επισκεπτών
21:58
Τηλεφωνική επικοινωνία Νίκου Δένδια με Λόιντ Όστιν - Αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας
21:53
Οι πλούσιες χώρες χρωστούν 500 δις δολάρια στις φτωχές χώρες για την κλιματική αλλαγή
21:27
Ο Ζοζέπ Μπορέλ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τους αμάχους στη Γάζα
21:13
Διακοπές ηλεκτροδότησης την Παρασκευή σε κοινότητες Λεμεσού - Λάρνακας
20:37
Κοκτέιλ Αφρικανικής σκόνης και ψηλών θερμοκρασιών σε περιοχές της Ελλάδας
20:14
Νέα Υόρκη: Διαδηλώσεις φοιτητών υπέρ των Παλαιστινίων - 130 συλλήψεις
20:07
Φόρο τιμής στους αιχμαλώτους της εισβολής του '74, απέτισε ο Πρ. Χριστοδουλίδης
20:01
Νεκροί μαχητές της Χαμάς από πλήγματα ακριβείας του Ισραηλινού στρατού
18:34
«Χίτλερ της εποχής μας ο Νετανιάχου», επιμένει ο Ερντογάν
17:46
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.