Παράκληση Κυβέρνησης για τήρηση των μέτρων, σε αναμονή η απόφαση για τα εμβόλια της AZ

Τη θερμή παράκληση της Κυβέρνησης για τήρηση των μέτρων για την πανδημία, καθώς βρισκόμαστε στο τέλος του δρόμου, απηύθυνε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, συστήνοντας λίγη ακόμη υπομονή.

Ο κ. Κούσιος είπε πως αναμένεται η απόφαση για το AstraZeneca και πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση έχει ήδη παραγγείλει 50 χιλιάδες εμβόλια της εταιρείας Sputnik και αναλόγως ποια θα είναι η κατάσταση όταν θα εγκριθεί το συγκεκριμένο εμβόλιο, θα προσθέσει στην παραγγελία τον ανάλογο αριθμό.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Κούσιος είπε πως είναι θερμή παράκληση της Κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας να συμμορφωνόμαστε με τα μέτρα κατά της πανδημίας και να υπάρχει αυξημένη αυτοπειθαρχία και κοινωνική ευαισθησία, όπως η συντριπτική πλειοψηφία έχει συμπεριφερθεί μέχρι σήμερα.

Αναφερόμενος στο πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα εμβόλια της AstraZeneca, είπε πως αναμένεται η απόφαση μέχρι την Πέμπτη για το αν θα συνεχίσουν οι εμβολιασμοί. «Είναι σημαντικοί οι αριθμοί των εμβολίων της ΑΖ που λαμβάνουμε και επηρεάζουν σίγουρα το εμβολιαστικό μας πρόγραμμα. Οι ενδείξεις που υπάρχουν είναι ότι στο τέλος θα επιτραπεί αλλά είναι κάτι που δεν μπορούμε να βεβαιώσουμε προτού ληφθεί η απόφαση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Ανάλογα και με την απόφαση θα προχωρήσουμε», είπε.

Ο κ. Κούσιος σημείωσε ότι η Κυβέρνηση, στα πλαίσια των προσπαθειών που κάνει για εξασφάλιση ικανοποιητικού αριθμού εμβολίων, και λόγω των προβλημάτων που παρουσιάζονται, αποφάσισε μετά από οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, να αγοραστεί σε πρώτη φάση ποσότητα 50 χιλιάδων εμβολίων Sputnik.

«Αυτή είναι η πρώτη δόση και η σημασία του αριθμού είναι σχετική πάντοτε με τον χρόνο έγκρισης του εμβολίου από την ΕΕ. Δεν θα παραμείνουμε μόνο σε αυτή την ποσότητα αν η έγκριση γίνει σύντομα. Εάν η έγκριση γίνει στο τέλος του χρόνου, όταν θα έχει, ήδη, εμβολιαστεί μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού μας, πιθανόν να μη χρειαστούμε μεγάλες ποσότητες. Ανάλογα με τις ανάγκες θα εξαρτηθούν οι ποσότητες που θα παραγγείλουμε», είπε.

Αναφερόμενος στα πρόσφατα συμβάντα στη Λεμεσό, ο κ. Κούσιος είπε ότι «είμαστε πολύ κοντά στην οριστική αντιμετώπιση της πανδημίας. Τα έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα.Έχουμε φτάσει στο σημείο να είμαστε από τις καλύτερες χώρες στη διαχείριση, είμαστε η δεύτερη χώρα με θετικό πρόσημο για τους θανάτους, έχουμε τον μικρότερο αριθμό θνησιμότητας. Άντεξε το σύστημα υγείας, παρόλες τις Κασσάνδρες που το ήθελαν να μην αντέχει και αποδείξαμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε την πανδημία», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως όλη αυτή την περίοδο, η Κυβέρνηση στάθηκε αρωγός στις επιχειρήσεις, στα νοικοκυριά, στις ευάλωτες ομάδες, 1,6 δις διατέθηκαν. «Αν δεν προσέξουμε, αν δεν κάνουμε λίγη υπομονή σε συνδυασμό με τον εμβολιασμό, σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό τεστ που διενεργούνται για να εντοπίζονται έγκαιρα οι συμπολίτες μας που έχουν μολυνθεί με τον ιό, αν δεν ελαφρύνουμε την πίεση στο σύστημα υγείας, θα μπούμε σε περιπέτειες. Είναι άδικο, διότι ο λαός μας έχει κάνει θυσίες για να είμαστε εδώ που είμαστε. Είναι άδικο τώρα που έμεινε λίγος χρόνος να έχουμε πισωγυρίσματα», είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσον υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για τους εμβολιασμούς αν η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων είναι απαγορευτική για το AstraZeneca, ο κ. Κούσιος είπε πως σίγουρα δεν θα εκτροχιαστεί πλήρως το εμβολιαστικό πρόγραμμα. Εντούτοις, λόγω των αριθμών που αναμέναμε από την AstraZeneca, θα επηρεαστεί χρονικά η ικανοποίηση των αναγκών. Δεν υπάρχει δυνατότητα άμεσης αντικατάστασης του εμβολίου, είμαστε σε επαφή με την αρμόδια Επίτροπο και την ΕΕ για να αντιμετωπίσουμε το θέμα, το οποίο αφορά γενικότερα όλη την Ευρώπη.

Ο κ. Κούσιος είπε πως η Κυβέρνηση κινείται και προς άλλες κατευθύνσεις, ενώ σημείωσε πως δεν δικαιούμαστε ως χώρα να διαπραγματευτούμε απευθείας με τις εταιρείες παραγωγής των συγκεκριμένων εμβολίων, ούτε με την AstraZeneca, Pfizer, Johnson and Johnson σύντομα. «Εφόσον εγκριθεί το Spoutnik θα έχουμε αυξημένες ροές εμβολίων», είπε, σημειώνοντας ωστόσο πως με βάση τις προκαταρκτικές πληροφορίες της Κυβέρνηση, δεν δημιουργείται θέμα με το εμβόλιο της AstraZeneca και συνέστησε θπομονή μέχρι την τελική απόφαση της Πέμπτης.

Ερωτηθείς πόσο προβληματίζει την Κυβέρνηση η αυξημένη ροή κρουσμάτων στα νοσοκομεία τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Κούσιος είπε πως αυτό το θέμα προβληματίζει πάρα πολύ την Κυβέρνηση και για αυτό συζητήθηκε ιδιαίτερα στο Υπουργικό Συμβούλιο με τον Υπουργό Υγείας να είναι ιδιαίτερα έντονος. «Είναι για αυτό που η έκκληση μας είναι ξανά προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα, να είμαστε προσεκτικοί, να βοηθήσουμε όλοι ανεξαίρετα να ξεπεράσουμε αυτή τη δύσκολη περίοδο που πλησιάζει στο τέλος. Τόσο με την αλλαγή του καιρού όσο και την αύξηση των εμβολίων», συνέχισε, «έχουμε πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να μπορούμε να διαχειριστούμε ακόμη καλύτερα την πανδημία».

Συνέστησε παράλληλα λίγη ακόμη υπομονή στους πολίτες, αυτοπειθαρχία και κοινωνική ευαισθησία, σημειώνοντας πως αν δεν μειωθούν οι αριθμοί που έχουμε σήμερα μετά και τη χαλάρωση των μέτρων, «θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη κατάσταση για να αντέξει το σύστημα υγείας. Ευελπιστούμε ότι θα δούμε μειώσεις στα ποσοστά τις επόμενες μέρες αλλά αν βλέπουμε φαινόμενα όπως αυτά που είδαμε στη Λεμεσό την ημέρα της αποκριάς, πώς μπορεί κάποιος να αισθάνεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να αντιμετωπίσει την εξάπλωση της πανδημίας», πρόσθεσε. Απηύθυνε θερμή παράκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης για ελάχιστη ακόμα υπομονή.

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση είναι σε απευθείας επαφή με τους Ρώσους για το εμβόλιο Sputnik, ο κ. Κούσιος απάντησε θετικά λέγοντας πως «είμαστε σε απευθείας επαφή με την εταιρεία και ναι έχουμε διαβεβαιώσεις ότι μπορούμε να πάρουμε σημαντικές ποσότητες εφόσον εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ»

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μαρτίου 2021 - 14:53

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

15 Ιουνίου
Καμιά συμφωνία με την Τουρκία για τους S-400, λέει Αμερικανός αξιωματούχος
21:45
Υπό δρακόντεια μέτρα η πορεία των υπερεθνικιστών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ
21:32
64 νέα περιστατικά COVID-19 την Τρίτη, κανένας θάνατος
21:17
Τελέστηκε η κηδεία του Αρχιμανδρίτη Αλέξιου Εγκλειστριώτη
21:14
Ποσότητα ναρκωτικών στην κατοχή γυναίκας οδηγού οχήματος χωρίς πινακίδες
21:00
Ο Τζο Μπάιντεν έφθασε στη Γενεύη για μια φορτισμένη σύνοδο με τον Πούτιν
20:45
Το Συμβούλιο των κρατών μελών ενέκρινε σήμερα τη θέση του επί πρότασης Κομισιόν για ενίσχυση του ρόλου του ΕΜΑ
20:20
Η Κομισιόν συγκέντρωσε 20 δισ.ευρώ μέσω 10ετούς ομολόγου για τη χρηματοδότηση του ταμείου ανάκαμψης της ΕΕ
20:10
10 διδάγματα της πανδημίας παρουσιάζει η Κομισιόν - ζητά το διορισμό Ευρωπαίου επικεφαλής επιδημιολόγου
19:53
Η ΕΕ και οι ΗΠΑ συμφώνησαν σε κοινή δήλωση 7 σελίδων, με αναφορά και στην Ανατολική Μεσόγειο
19:37
Το 45% των Ρώσων αντιμετωπίζει αρνητικά την ΕE, ενώ το 66% θεωρεί τις ΗΠΑ «μη φιλική χώρα»
19:15
Πάνω από 30 εκ. οι πλήρως εμβολιασμένοι κατά Covid στο Ην. Βασίλειο
18:33
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand