Μια μέθοδος κυνηγιού δεν αρκεί να είναι παραδοσιακή για να είναι νόμιμη, λέει το ΔΕΕ για ξόβεργες


Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σημερινή του απόφαση ξεκαθαρίζει ότι ο υποτιθέμενος παραδοσιακός χαρακτήρας μιας μεθόδου κυνηγιού πτηνών, όπως οι "ξόβεργες" στη Γαλλία, δεν αρκεί από μόνος του για να επιτρέπεται η εν λόγω μέθοδος.

Το ΔΕΕ, συγκεκριμένα, απαντώντας σε προδικαστικό ερώτημα του Conseil d’État (Συμβουλίου της Επικρατείας, Γαλλία), ξεκαθαρίζει ότι "ένα κράτος μέλος δεν μπορεί να επιτρέψει μέθοδο σύλληψης πτηνών συνεπαγόμενη παρεμπίπτουσες συλλήψεις, εφόσον αυτές μπορούν να προκαλέσουν στα οικεία είδη μη αμελητέες βλάβες".

"Ο παραδοσιακός χαρακτήρας μιας μεθόδου σύλληψης πτηνών, όπως είναι η θήρα με ξόβεργες, δεν αρκεί, αυτός καθ’ εαυτόν, για να αποδειχθεί ότι η μέθοδος αυτή δεν μπορεί να αντικατασταθεί με άλλη ικανοποιητική λύση", τονίζει το ΔΕΕ. Αναλυτικά, το ΔΕΕ  αποφαίνεται ότι "το άρθρο 9, παράγραφοι 1 και 2, της οδηγίας για τα πτηνά έχει την έννοια ότι ο παραδοσιακός χαρακτήρας μιας μεθόδου σύλληψης πτηνών δεν αρκεί, αυτός καθεαυτόν, για να αποδειχθεί ότι η συγκεκριμένη μέθοδος δεν μπορεί να αντικατασταθεί με άλλη ικανοποιητική λύση, κατά την έννοια της διατάξεως αυτής".

Το ΔΕΕ σημειώνει στην απόφασή του ότι "μολονότι οι παραδοσιακές μέθοδοι θήρας μπορούν να συνιστούν «ορθολογική εκμετάλλευση» επιτρεπόμενη από την οδηγία περί πτηνών, εντούτοις η διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων δεν μπορεί να συνιστά αυτοτελή εξαίρεση από το καθεστώς προστασίας που θεσπίζει η εν λόγω οδηγία".

Επιπλέον το ΔΕΕ αποφαίνεται ότι "το άρθρο 9, παράγραφος 1, στοιχείο γ΄, της οδηγίας για τα πτηνά έχει την έννοια ότι αντιτίθεται σε εθνική ρύθμιση η οποία επιτρέπει, κατά παρέκκλιση από το άρθρο 8 της εν λόγω οδηγίας, μέθοδο σύλληψης συνεπαγόμενη παρεμπίπτουσες συλλήψεις, εφόσον αυτές, ακόμη και αν είναι ολιγάριθμες και έχουν προσωρινή διάρκεια, μπορούν να προκαλέσουν μη αμελητέες βλάβες στα μη στοχευόμενα είδη τα οποία συλλαμβάνονται".

Τέλος το ΔΕΕ διαπιστώνει ότι, "υπό την επιφύλαξη των διαπιστώσεων στις οποίες θα καταλήξει εν τέλει το Conseil d’État, είναι πολύ πιθανόν  τα πτηνά που συλλαμβάνονται να υφίστανται ανεπανόρθωτη βλάβη παρά τον καθαρισμό, δεδομένου ότι οι ξόβεργες μπορούν, εκ φύσεως, να προκαλέσουν βλάβη στο φτέρωμα όλων των πτηνών που συλλαμβάνονται.

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μαρτίου 2021 - 12:37

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Ιουνίου
Ερντογάν: "Δεν θα διστάσουμε να κάνουμε όλα τα απαραίτητα βήματα στη Μεσόγειο και το Αιγαίο"
21:41
Σε γόρδιο δεσμό αναδεικνύεται το νέο τροποποιητικό νομοσχέδιο για μειωμένο ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία
21:10
Ενώπιον του Υπουργικού αύριο η εισήγηση για υποχρεωτική χρήση μάσκας στα φαρμακεία
21:07
ΥΠΟΙΚ Κύπρου και ΗΠΑ: Συμφώνησαν στον στόχο για όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο
20:57
ΠτΔ: Η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν πρόκειται να ακολουθήσει τον κατήφορο μιας απρεπούς συμπεριφοράς
20:37
Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε την απέλαση 8 Ελλήνων διπλωματών
19:40
Τουλάχιστον δύο νεκροί και 20 τραυματίες από ρωσική πυραυλική επίθεση σε εμπορικό κέντρο της Ουκρανίας
19:30
Στο ΑΠΟΕΛ και ο Χριστοδούλου
19:01
Δένδιας: Η αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας αποσταθεροποιεί ευρύτερες περιοχές στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή
18:48
Τατάρ: Βιώσιμη συμφωνία μόνο με τη λεγόμενη ισοδυναμία των δύο ίσων πλευρών
17:53
Η Ρωσία λέει ότι η Ουκρανία ευθύνεται για το ότι ο πύραυλος έπεσε πάνω σε συγκρότημα κατοικιών στο Κίεβο
17:24
Χάλκινο μετάλλιο και στο μπάντμιντον στους Μεσογειακούς της Αλγερίας
17:09
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand