Μια μέθοδος κυνηγιού δεν αρκεί να είναι παραδοσιακή για να είναι νόμιμη, λέει το ΔΕΕ για ξόβεργες


Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με σημερινή του απόφαση ξεκαθαρίζει ότι ο υποτιθέμενος παραδοσιακός χαρακτήρας μιας μεθόδου κυνηγιού πτηνών, όπως οι "ξόβεργες" στη Γαλλία, δεν αρκεί από μόνος του για να επιτρέπεται η εν λόγω μέθοδος.

Το ΔΕΕ, συγκεκριμένα, απαντώντας σε προδικαστικό ερώτημα του Conseil d’État (Συμβουλίου της Επικρατείας, Γαλλία), ξεκαθαρίζει ότι "ένα κράτος μέλος δεν μπορεί να επιτρέψει μέθοδο σύλληψης πτηνών συνεπαγόμενη παρεμπίπτουσες συλλήψεις, εφόσον αυτές μπορούν να προκαλέσουν στα οικεία είδη μη αμελητέες βλάβες".

"Ο παραδοσιακός χαρακτήρας μιας μεθόδου σύλληψης πτηνών, όπως είναι η θήρα με ξόβεργες, δεν αρκεί, αυτός καθ’ εαυτόν, για να αποδειχθεί ότι η μέθοδος αυτή δεν μπορεί να αντικατασταθεί με άλλη ικανοποιητική λύση", τονίζει το ΔΕΕ. Αναλυτικά, το ΔΕΕ  αποφαίνεται ότι "το άρθρο 9, παράγραφοι 1 και 2, της οδηγίας για τα πτηνά έχει την έννοια ότι ο παραδοσιακός χαρακτήρας μιας μεθόδου σύλληψης πτηνών δεν αρκεί, αυτός καθεαυτόν, για να αποδειχθεί ότι η συγκεκριμένη μέθοδος δεν μπορεί να αντικατασταθεί με άλλη ικανοποιητική λύση, κατά την έννοια της διατάξεως αυτής".

Το ΔΕΕ σημειώνει στην απόφασή του ότι "μολονότι οι παραδοσιακές μέθοδοι θήρας μπορούν να συνιστούν «ορθολογική εκμετάλλευση» επιτρεπόμενη από την οδηγία περί πτηνών, εντούτοις η διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων δεν μπορεί να συνιστά αυτοτελή εξαίρεση από το καθεστώς προστασίας που θεσπίζει η εν λόγω οδηγία".

Επιπλέον το ΔΕΕ αποφαίνεται ότι "το άρθρο 9, παράγραφος 1, στοιχείο γ΄, της οδηγίας για τα πτηνά έχει την έννοια ότι αντιτίθεται σε εθνική ρύθμιση η οποία επιτρέπει, κατά παρέκκλιση από το άρθρο 8 της εν λόγω οδηγίας, μέθοδο σύλληψης συνεπαγόμενη παρεμπίπτουσες συλλήψεις, εφόσον αυτές, ακόμη και αν είναι ολιγάριθμες και έχουν προσωρινή διάρκεια, μπορούν να προκαλέσουν μη αμελητέες βλάβες στα μη στοχευόμενα είδη τα οποία συλλαμβάνονται".

Τέλος το ΔΕΕ διαπιστώνει ότι, "υπό την επιφύλαξη των διαπιστώσεων στις οποίες θα καταλήξει εν τέλει το Conseil d’État, είναι πολύ πιθανόν  τα πτηνά που συλλαμβάνονται να υφίστανται ανεπανόρθωτη βλάβη παρά τον καθαρισμό, δεδομένου ότι οι ξόβεργες μπορούν, εκ φύσεως, να προκαλέσουν βλάβη στο φτέρωμα όλων των πτηνών που συλλαμβάνονται.

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μαρτίου 2021 - 12:37

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

16 Ιουνίου
Η υιοθέτηση ΜΟΕ θα βοηθούσε σημαντικά στη συνέχιση της ειρηνευτική διαδικασίας, λέει ο ΠτΔ
21:44
Κανείς δεν θέλει έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο, δήλωσε ο Μπάιντεν
21:35
Ο Μπορέλ παρουσίασε την πολιτική της ΕΕ απέναντι στη Ρωσία
21:02
68 νέα περιστατικά κορονοϊού ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας
20:47
Στίγκλιτς: Με την άρνησή της να άρει την πατέντα για το εμβόλιο του κορονοϊού, η Γερμανία κρατά όμηρο όλο τον κόσμο
20:25
Αστυνομία:Κοντά στην εξάρθρωση εγκληματικής ομάδας που ασχολείται με διακίνηση ναρκωτικών και οπλισμού
19:43
Την επιστροφή των πρέσβεων τους σε Μόσχα και Ουάσινγκτον, αποφάσισαν Βλαντιμίρ Πούτιν και Τζο Μπάιντεν
19:19
Μια «προβλέψιμη σχέση» μεταξύ «δύο μεγάλων δυνάμεων» επιθυμεί ο Τζο Μπάιντεν
19:16
Ελλάδα-Κορονοϊός: 549 νέα κρούσματα και 13 θάνατοι – Στους οι 330 διασωληνωμένοι
18:29
Το 48% των Τούρκων θέλει προσάρτηση των κατεχομένων, σύμφωνα με έρευνα
18:11
Τουρκική λίρα: Ο Ερντογάν μιλάει και το νόμισμα καταρρέει
17:59
Την υψηλότερη κερδοφορία στην 9ετία ανακοίνωσε η Cyta, έχοντας πρόκληση το ψηφιακό μέλλον της Κύπρου
17:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand