Επιτυχία σύμφωνα με τη γερμανική κυβέρνηση η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό

Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας που υπογράφηκε πριν από πέντε χρόνια συνιστά επιτυχία, σύμφωνα με την άποψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αναφέρεται σε είδηση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA), με τίτλο «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θεωρεί τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας επιτυχία».

Η  συμφωνία αυτή αποσκοπεί στον περιορισμό της μετανάστευσης στην Ελλάδα, μέσω της Τουρκίας. Και οι δύο πλευρές τήρησαν τη συμφωνία και την εφάρμοσαν από κοινού, δήλωσε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ την Τετάρτη στο Βερολίνο.

Η Ντέμερ ανέφερε ακόμη ότι επετεύχθη η αποτελεσματική καταπολέμηση του «θανατηφόρου επιχειρηματικό μοντέλου» των παράνομων διακινητών στο Αιγαίο. Ο αριθμός των ατόμων που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα έχει μειωθεί σημαντικά, όπως και ο αριθμός των θανάτων στο Αιγαίο.

Υπενθύμισε ότι η Τουρκία έχει δεχθεί 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία, τους οποίους φροντίζει με την υποστήριξη της ΕΕ. «Η Τουρκία αξίζει μεγάλη αναγνώριση για αυτό», όπως είπε. Σε αυτήν την περίπτωση, η χώρα αποδείχθηκε «πολύ αξιόπιστος εταίρος». Χάρη στην οικονομική στήριξη της ΕΕ, η κατάσταση των μεταναστών που έχει υποδεχθεί η χώρα, βελτιώθηκε αισθητά.

Πάνω από 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι έλαβαν στήριξη για την καθημερινή διαβίωση τους, 660.000 παιδιά μπόρεσαν να παρακολουθήσουν μαθήματα σε σχολεία, ενώ έχουν ήδη πραγματοποιηθεί περισσότερες από 14 εκατομμύρια ιατρικές επισκέψεις. «Συνεπώς,  πρόκειται για μια πολύ καλή επένδυση των κονδυλίων», δήλωσε η Ντέμερ.

Η ΕΕ και η Τουρκία, μια σημαντική χώρα διέλευσης, υπέγραψαν τη συμφωνία στις 18 Μαρτίου 2016, υπό την πίεση του μεγάλου προσφυγικού ρεύματος.

Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι η Τουρκία αναλαμβάνει δράση κατά της παράνομης μετανάστευσης προς την ΕΕ και η Ελλάδα μπορεί να επιστρέφει μετανάστες που έχουν εισέλθει παράνομα στα νησιά του Αιγαίου.

Σε αντάλλαγμα, η ΕΕ αναλαμβάνει έναν Σύρο πρόσφυγα από την Τουρκία για κάθε Σύρο που επιστρέφεται και υποστηρίζει τη χώρα οικονομικά όσον αφορά στη φροντίδα των προσφύγων.

Οι επικριτές επισημαίνουν ότι η Ελλάδα είναι υπερφορτωμένη με τη φροντίδα των ανθρώπων που φτάνουν στα νησιά του Αιγαίου. Εκεί υπάρχουν καταυλισμοί,  όπου οι μετανάστες μέχρι σήμερα ζουν εν μέρει υπό άθλιες συνθήκες. 

Επιπλέον, διατυπώνονται επανειλημμένα κατηγορίες, σύμφωνα με τις οποίες μετανάστες στη θάλασσα αναγκάζονται παράνομα να επιστρέψουν στην Τουρκία.

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μαρτίου 2021 - 20:00

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Ιουνίου
Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε την απέλαση 8 Ελλήνων διπλωματών
19:40
Τουλάχιστον δύο νεκροί και 20 τραυματίες από ρωσική πυραυλική επίθεση σε εμπορικό κέντρο της Ουκρανίας
19:30
Στο ΑΠΟΕΛ και ο Χριστοδούλου
19:01
Δένδιας: Η αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας αποσταθεροποιεί ευρύτερες περιοχές στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή
18:48
Τατάρ: Βιώσιμη συμφωνία μόνο με τη λεγόμενη ισοδυναμία των δύο ίσων πλευρών
17:53
Η Ρωσία λέει ότι η Ουκρανία ευθύνεται για το ότι ο πύραυλος έπεσε πάνω σε συγκρότημα κατοικιών στο Κίεβο
17:24
Χάλκινο μετάλλιο και στο μπάντμιντον στους Μεσογειακούς της Αλγερίας
17:09
Τζέικ Σάλιβαν: Πολύ πιθανή μια συνάντηση μεταξύ Μπάιντεν και Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ
16:24
Ανάκληση τροφίμου από την κυπριακή αγορά στο οποίο ανιχνεύθηκε το μικρόβιο της σαλμονέλας
15:55
Σε κρίσιμη κατάσταση καταδρομέας ΣΥΟΠ έπειτα από τραυματισμό του σε άσκηση
15:37
Επιβεβαίωση - Τέλος ο Κωστένογλου από την Εθνική
15:17
"Η ΑΕΚ αποκτά το 70% των δικαιωμάτων του Γκατσίνοβιτς αντί 1 εκατ. ευρώ" !!!
15:12
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand