Η Κομισιόν υπολογίζει ότι η ΕΕ μπορεί να έχει εμβολιάσει 260 εκ. Ευρωπαίους ως το τέλος Ιουνίου

Η ΕΕ θα έχει εμβολιάσει ή στην χειρότερη περίπτωση θα διαθέτει εμβόλια για πάνω από 260 εκατομμύρια ενήλικους Ευρωπαίους ως το τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε σήμερα η Πρόεδρος Φον Ντερ Λάιεν.

Η Πρόεδρος έκανε λόγο για 360 εκ.δόσεις το 2ο τρίμηνο και 100 εκ. το πρώτο τρίμηνο, συνολικά 460 εκ. δόσεις, εκ των οποίων τα 410 εκ. είναι από εμβόλια δυο δόσεων και τα 55 εκ. μονοδοσικά. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ θα μπορεί να έχει 260 εκατομμύρια εμβολιασμένους Ευρωπαίους τέλος Ιουνίου, κοντά στο στόχο του 70% του ενήλικου πληθυσμού που έχει θέσει.

Συγκεκριμένα, κατά την παρουσίαση των αποφάσεων του Κολλεγίου των Επιτρόπων η Πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε ότι, "είμαστε τώρα δύο εβδομάδες πριν από το τέλος του πρώτου τριμήνου από την έναρξη του εμβολιασμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και όπως όλοι γνωρίζετε, όπως αναμενόταν, η αρχή ήταν δύσκολη. Χρειάστηκε χρόνος για να αυξηθεί η παραγωγή αυτών των νέων εμβολίων και των νέων τεχνολογιών".

"Αυτή ήταν μια δύσκολη αρχή, αλλά τα καλά νέα είναι ότι έχουμε σημειώσει πρόοδο", τονίζει η Πρόεδρος.

"Τώρα αν κοιτάξουμε τι έχει παραδοθεί, βλέπουμε ότι η BioNTech-Pfizer και η Moderna παραδίδουν όπως ορίζεται στα συμβόλαιά τους. Έτσι, για το πρώτο τρίμηνο, η BioNTech-Pfizer θα έχει παραδώσει 66 εκατομμύρια δόσεις, όπως έχει συμβληθεί. Και η Moderna θα έχει παραδώσει 10 εκατομμύρια δόσεις, όπως επίσης έχει συμβληθεί για το πρώτο τρίμηνο".

"Αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι η AstraZeneca δυστυχώς δεν έχει τηρήσει τα συμφωνηθέντα. Και αυτό, οδυνηρά, φυσικά, μείωσε την ταχύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού. Τα στοιχεία είναι ότι, κατά το πρώτο τρίμηνο, η AstraZeneca υποτίθεται ότι θα έδινε 90 εκατομμύρια δόσεις. Μειώθηκαν, αρχικά, σε 40 εκατομμύρια. Τώρα η πρόβλεψή τους είναι ότι η AstraZeneca θα παραδώσει 30 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου. Εάν η AstraZeneca παραδώσει αυτό που έχουν υποσχεθεί μέχρι το τέλος αυτού του τριμήνου, θα έχουμε παραδώσει συνολικά 100 εκατομμύρια δόσεις στον ευρωπαϊκό λαό μέχρι τα τέλη Μαρτίου", υπολογίζει η Πρόεδρος.

"Τώρα πρέπει να επικεντρωθούμε στο δεύτερο τρίμηνο και την περίοδο έως το καλοκαίρι. Γνωρίζουμε ότι μπορούμε να επιτύχουμε τον στόχο μας να εμβολιαστεί πλήρως το 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Και γνωρίζουμε ότι οι παραδόσεις θα αυξηθούν το δεύτερο τρίμηνο", σημειώνει.

Η Πρόεδρος εξήγησε ότι "ένα ακόμη εμβόλιο έχει εγκριθεί και θα ξεκινήσει, δηλαδή της Johnson & Johnson. Θα ξεκινήσει τον Απρίλιο. Θα πρέπει να λάβουμε το δεύτερο τρίμηνο από την Johnson & Johnson περίπου 55 εκατομμύρια δόσεις - και θέλω να σας υπενθυμίσω ότι αυτό είναι ένα εφάπαξ εμβόλιο. Γνωρίζουμε επίσης ότι μπορούμε να βασιστούμε στις συμβατικές δόσεις της BioNTech-Pfizer. Αυτές θα είναι 200 ​​εκατομμύρια δόσεις που θα παραδοθούν στο δεύτερο τρίμηνο και το ίδιο ισχύει για τη Moderna, άλλες 35 εκατομμύρια δόσεις", αναφέρει.

"Όσο για την AstraZeneca, δυστυχώς, θα προσφέρουν μόνο περίπου 70 εκατομμύρια δόσεις", αντί για 180 εκατομμύρια δόσεις που δεσμεύονται συμβατικά να παραδώσουν, επεσήμανε η Πρόεδρος.

Σε ό,τι αφορά το σύστημα άδειας εξαγωγής από την 1η Φεβρουαρίου - που ισχύει έξι εβδομάδες - η Πρόεδρος σημείωσε ότι "έχουμε λάβει εκατοντάδες αιτήσεις για εξαγωγή - σε αριθμούς, έχουν γίνει δεκτές περισσότερες από 300 αιτήσεις εξαγωγής - 314 συγκεκριμένα και  μόνο μία έχει απορριφθεί, συνολικά 41 εκατομμύρια δόσεις έχουν εξαχθεί σε 33 χώρες".

"Όμως οι ανοιχτοί δρόμοι τρέχουν και προς τις δύο κατευθύνσεις. Και γι `αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε ότι υπάρχει «αμοιβαιότητα» και «αναλογικότητα»", δήλωσε προειδοποιώντας με πρόσθετα περιοριστικά μέτρα.

"Και το δεύτερο σημείο που είναι σημαντικό για εμάς: Θα εξετάσουμε εάν οι εξαγωγές προς χώρες, οι οποίες έχουν υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού από εμάς, εξακολουθούν να είναι αναλογικές. Με άλλα λόγια, θέλουμε αξιόπιστες παραδόσεις εμβολίων, θέλουμε να δούμε αυξήσεις στις συμβάσεις, θέλουμε να δούμε αμοιβαιότητα και αναλογικότητα στις εξαγωγές. Και είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε ό, τι εργαλείο χρειαζόμαστε για να φέρουμε εις πέρας", κατέληξε η Πρόεδρος.

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Μαρτίου 2021 - 18:36

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

22 Ιουνίου
Ενώπιον του ανακριτή απολογείται σήμερα ο καθ' ομολογίαν δράστης του εγκλήματος στα Γλυκά Νερά
06:33
Εξήντα-επτά νέα κρούσματα κορονοϊού ανακοινώθηκαν χθες.Δεν κατεγράφη θάνατος
06:30
Ανοικτή για όλες τις ηλικίες η Πύλη Εμβολιασμού
06:27
Στην Αθήνα σήμερα η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας
06:23
Συνέρχεται στις δέκα, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Επιλογής
06:17
Σήμερα οι ανακοινώσεις του προέδρου Αναστασιάδη για το κυβερνητικό λίφτιγκ
06:11
Στις 9:30 η συνάντηση προέδρου Αναστασιάδη-Λουτ
06:06
21 Ιουνίου
Νικητής στο Ράλι Φθιώτιδος ο Τσουλόφτας
23:21
Μπορρέλ: το ερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν να προχωρήσει βαθύτερα στο θέμα των σχέσεων Τουρκίας
18:54
Ελλάδα- Κορονοϊός: 209 κρούσματα και 17 θάνατοι
18:15
ΥΠΕΞ: Να ληφθούν υπόψη από την ΕΕ οι προθέσεις της Τουρκίας
18:02
Μάας: Ανθρώπινα δικαιώματα και κράτος δικαίου προϋποθέσεις για την εμβάθυνση της σχέσης ΕΕ-Τουρκίας
17:58
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand