Δεν μπορούν να εκδοθούν απαγορευτικά διατάγματα για μετανάστες λέει ο ΥΠΕΣ

Από την 1η του 2021 μέχρι σήμερα έχουν εισέλθει παράτυπα στην Κυπριακή Δημοκρατία άλλοι 888 αιτητές ασύλου, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, σημειώνοντας ότι η έκδοση απαγορευτικών διαταγμάτων για μετανάστες όπως εισηγούνται ο σύνδεσμος καταστηματαρχών της περιτειχισμένης πόλης της Λευκωσίας και ο κοινοτάρχης Δρούσειας δεν μπορεί να γίνει κανόνας και να ισχύσει στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Πρόσθεσε ότι «θέλουμε να βρούμε λύσεις οι οποίες θα βοηθήσουν στην προσπάθεια συνύπαρξης των μεταναστών με τον γηγενή πληθυσμό» και παρόλο που είναι κάτι εξαιρετικά δύσκολο το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ταγμένο σε μια πολύ συγκεκριμένη γραμμή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέδωσε το ΓΤΠ, ο Υπουργός Εσωτερικών, μετά το πέρας συνάντησης που είχε με εκπροσώπους κομμάτων για το θέμα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κλήθηκε να σχολιάσει δημοσίευμα που αναφερόταν σε δυο επιστολές από τον Σύνδεσμο Πεζοπόρων Λευκωσίας (επιχειρηματίες της περιοχής πεζοδρόμων Λευκωσίας) και από ομάδα κατοίκων της κοινότητας Δρούσειας, στις οποίες αναλύονται τα προβλήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζουν από τη μεγάλη υπερσυγκέντρωση μεταναστών.

«Προσπαθούμε και έχουμε ξεκινήσει την ταχύρρυθμη διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου και εδώ δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι από την 1η Ιανουαρίου, που εφαρμόζουμε αυτή την ταχύρρυθμη διαδικασία, έχουμε επιδώσει 1200 απορριπτικές αιτήσεις σε αιτητές ασύλου που προέρχονται από τις λεγόμενες ΄ασφαλείς χώρες΄», είπε.

Πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε ακριβώς με τον ίδιο εντατικό ρυθμό, γιατί, υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αιτήσεων που έχουν μαζευτεί στην Υπηρεσία Ασύλου».

Περαιτέρω ανέφερε πως «δεν μπορεί να παραβλέψει το γεγονός ότι την ίδια ώρα που εμείς προσπαθούμε να διαχειριστούμε τις υπάρχουσες αιτήσεις και τον υπάρχοντα μεγάλο αριθμό αιτήσεων ασύλου, από την 1η του χρόνου μέχρι σήμερα που μιλάμε έχουν εισέλθει παράτυπα στην Κυπριακή Δημοκρατία άλλοι 888 αιτητές, κάτι το οποίο, όπως αντιλαμβάνεστε, δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα».

Είπε ακόμα ότι «είναι γι’ αυτό το λόγο που κάνουμε όλες αυτές τις ενέργειες και έχουμε μια στοχοπροσήλωση ακριβώς στο να παρεμποδίσουμε αφενός μεν την είσοδο στη Δημοκρατία παράτυπων μεταναστών, αλλά την ίδια ώρα να επισπεύσουμε και να επιταχύνουμε τις διαδικασίες των επιστροφών, κάτι που άλλωστε συζητήσαμε και χθες στο κοινό Συμβούλιο Υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών της ΕΕ, που είναι ο μεγάλος στόχος της ΕΕ: να πετύχουμε ακριβώς τη μεγιστοποίηση των επιστροφών σ’ εκείνες τις χώρες που θεωρούνται ασφαλείς».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Ιουνίου
Η ρωσική κυβέρνηση αποφάσισε την απέλαση 8 Ελλήνων διπλωματών
19:40
Τουλάχιστον δύο νεκροί και 20 τραυματίες από ρωσική πυραυλική επίθεση σε εμπορικό κέντρο της Ουκρανίας
19:30
Στο ΑΠΟΕΛ και ο Χριστοδούλου
19:01
Δένδιας: Η αναθεωρητική συμπεριφορά της Τουρκίας αποσταθεροποιεί ευρύτερες περιοχές στο Αιγαίο, στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή
18:48
Τατάρ: Βιώσιμη συμφωνία μόνο με τη λεγόμενη ισοδυναμία των δύο ίσων πλευρών
17:53
Η Ρωσία λέει ότι η Ουκρανία ευθύνεται για το ότι ο πύραυλος έπεσε πάνω σε συγκρότημα κατοικιών στο Κίεβο
17:24
Χάλκινο μετάλλιο και στο μπάντμιντον στους Μεσογειακούς της Αλγερίας
17:09
Τζέικ Σάλιβαν: Πολύ πιθανή μια συνάντηση μεταξύ Μπάιντεν και Ερντογάν στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ
16:24
Ανάκληση τροφίμου από την κυπριακή αγορά στο οποίο ανιχνεύθηκε το μικρόβιο της σαλμονέλας
15:55
Σε κρίσιμη κατάσταση καταδρομέας ΣΥΟΠ έπειτα από τραυματισμό του σε άσκηση
15:37
Επιβεβαίωση - Τέλος ο Κωστένογλου από την Εθνική
15:17
"Η ΑΕΚ αποκτά το 70% των δικαιωμάτων του Γκατσίνοβιτς αντί 1 εκατ. ευρώ" !!!
15:12
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand