Ευρεία σύσκεψη εργοδοτικών οργανώσεων υπό τον ΠτΔ με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας-Κατάθεση προτάσεων

Ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι εργοδοτικές οργανώσεις κατέθεσαν σειρά προτάσεων, για υποβοήθηση του κυβερνητικού έργου.

Το ΚΕΒΕ εισηγείται μεταξύ άλλων, την άμεση ψήφιση του Σχεδίου Παραχώρησης Κρατικών Εγγυήσεων προς τις Τράπεζες, αυξάνοντας το ποσό στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, με στόχο την παραχώρηση δανείων σε βιώσιμες επιχειρήσεις και αυτο-εργοδοτούμενους, προς ενίσχυση της ρευστότητάς τους.

Εισηγείται, επίσης, την αναστολή ή πληρωμή με δόσεις, διάφορων εισφορών όπως κοινωνικές ασφαλίσεις και ΦΠΑ, χωρίς την επιβολή προστίμων και επιβαρύνσεων. Προτείνει, ακόμη, μείωση διαφόρων τελών προς το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και κατάργηση της επαγγελματικής άδειας για δύο χρόνια.

Το ΚΕΒΕ, εισηγείται επίσης, την παραχώρηση κινήτρων σε ξενοδοχειακή βιομηχανία, εστίαση και στις συνδεόμενες με τον τουρισμό δραστηριότητες, όπως μειώσεις ΦΠΑ και αναστολή τελών, με μετακύλιση των εξοικονομήσεων στις τιμές.

Αναφέρεται, ακόμη, στην ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών ολοκλήρωσης και προσφοροδότησης όσων έργων είναι ώριμα να υλοποιηθούν.

Πέρα από τις προτάσεις οι οποίες θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία, το Επιμελητήριο καταθέσει σειρά μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προτάσεων.

Από πλευράς της, η ΟΕΒ επισημαίνει πως η επανεκκίνηση της οικονομίας θα πρέπει να γίνει αμέσως, στη βάση καλά μελετημένων και στοχευμένων δράσεων, λόγω περιορισμένων δυνατοτήτων, ώστε να μεγιστοποιούνται τα οφέλη.

Υποδεικνύει πως για την αποτελεσματική επανεκκίνηση της οικονομίας απαιτείται η στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, προκειμένου να υπάρξουν επενδύσεις και να αναπτυχθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα. Σημειώνει, παράλληλα, την ανάγκη προσιτής χρηματοδότησης, αύξησης της ζήτησης για κυπριακά προϊόντα και υπηρεσίες, και τη διαμόρφωση συνθηκών για σταθερή οικονομική ανάπτυξη.

Ανάμεσα σε άλλα, η Ομοσπονδία εισηγείται όπως δοθούν φορολογικά και άλλα στοχευμένα κίνητρα προς διεθνείς οργανισμούς και τραπεζικά ιδρύματα, για μεταφορά των κεντρικών τους γραφείων στην Κύπρο. Ζητεί όπως ψηφιστεί αμέσως η νομοθεσία για τις κρατικές εγγυήσεις και παραχωρηθούν κίνητρα για ανάπτυξη του κλάδου των επενδυτικών ταμείων στο νησί.

Η ΟΕΒ καταθέτει, επίσης, εισηγήσεις για την πράσινη ανάπτυξη, όπως η προώθηση επενδύσεων για εξοικονόμηση ενέργειας, ως επίσης και μέτρα για ενίσχυση του κατασκευαστικού τομέα.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

10 Μαΐου
Η Χαμάς ξεπέρασε τα 'όρια' και θα απαντήσουμε 'δυναμικά', δηλώνει ο Νετανιάχου
21:50
'Eνας θάνατος και 276 νέα περιστατικά COVID ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα
21:42
Ο ΠτΔ υπέγραψε το νομοσχέδιο για πλήρη αυτονόμηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
21:13
Φωτιά ξέσπασε στην Πλατεία Τεμενών στην Ιερουσαλήμ
21:02
Χωρίς καραντίνα και τεστ οι επιβάτες που έρχονται στην Κύπρο με πιστοποιητικό εμβολιασμού
20:46
Μέρκελ: Η Ευρώπη μπορεί να γίνει πρωτοπόρα αγορά για μια φιλική προς το περιβάλλον και το κλίμα ναυπηγική βιομηχανία
20:45
ΠΟΥ: "Ανησυχητική" η ινδική παραλλαγή του κορονοϊού
20:35
Πανικός στην Κίνα από λεοπαρδάλεις που δραπέτευσαν από ζωολογικό κήπο
20:15
Ομόνοια - Απόλλωνας 1-1
20:11
«Σημαντικό βήμα προς την κανονικότητα» ανακοίνωσε ο Μπόρις Τζόνσον με περαιτέρω χαλάρωση μέτρων
19:52
Καρμιώτισσα - ΑΠΟΕΛ 1-6
19:51
Εννέα νεκροί, εκ των οποίων τρία παιδιά, σε βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας
19:50
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand