Ευρεία σύσκεψη εργοδοτικών οργανώσεων υπό τον ΠτΔ με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας-Κατάθεση προτάσεων

Ευρεία σύσκεψη με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, με στόχο την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, οι εργοδοτικές οργανώσεις κατέθεσαν σειρά προτάσεων, για υποβοήθηση του κυβερνητικού έργου.

Το ΚΕΒΕ εισηγείται μεταξύ άλλων, την άμεση ψήφιση του Σχεδίου Παραχώρησης Κρατικών Εγγυήσεων προς τις Τράπεζες, αυξάνοντας το ποσό στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ, με στόχο την παραχώρηση δανείων σε βιώσιμες επιχειρήσεις και αυτο-εργοδοτούμενους, προς ενίσχυση της ρευστότητάς τους.

Εισηγείται, επίσης, την αναστολή ή πληρωμή με δόσεις, διάφορων εισφορών όπως κοινωνικές ασφαλίσεις και ΦΠΑ, χωρίς την επιβολή προστίμων και επιβαρύνσεων. Προτείνει, ακόμη, μείωση διαφόρων τελών προς το κράτος και την τοπική αυτοδιοίκηση, καθώς και κατάργηση της επαγγελματικής άδειας για δύο χρόνια.

Το ΚΕΒΕ, εισηγείται επίσης, την παραχώρηση κινήτρων σε ξενοδοχειακή βιομηχανία, εστίαση και στις συνδεόμενες με τον τουρισμό δραστηριότητες, όπως μειώσεις ΦΠΑ και αναστολή τελών, με μετακύλιση των εξοικονομήσεων στις τιμές.

Αναφέρεται, ακόμη, στην ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών ολοκλήρωσης και προσφοροδότησης όσων έργων είναι ώριμα να υλοποιηθούν.

Πέρα από τις προτάσεις οι οποίες θα έχουν άμεσο αντίκτυπο στην οικονομία, το Επιμελητήριο καταθέσει σειρά μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων προτάσεων.

Από πλευράς της, η ΟΕΒ επισημαίνει πως η επανεκκίνηση της οικονομίας θα πρέπει να γίνει αμέσως, στη βάση καλά μελετημένων και στοχευμένων δράσεων, λόγω περιορισμένων δυνατοτήτων, ώστε να μεγιστοποιούνται τα οφέλη.

Υποδεικνύει πως για την αποτελεσματική επανεκκίνηση της οικονομίας απαιτείται η στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, προκειμένου να υπάρξουν επενδύσεις και να αναπτυχθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα. Σημειώνει, παράλληλα, την ανάγκη προσιτής χρηματοδότησης, αύξησης της ζήτησης για κυπριακά προϊόντα και υπηρεσίες, και τη διαμόρφωση συνθηκών για σταθερή οικονομική ανάπτυξη.

Ανάμεσα σε άλλα, η Ομοσπονδία εισηγείται όπως δοθούν φορολογικά και άλλα στοχευμένα κίνητρα προς διεθνείς οργανισμούς και τραπεζικά ιδρύματα, για μεταφορά των κεντρικών τους γραφείων στην Κύπρο. Ζητεί όπως ψηφιστεί αμέσως η νομοθεσία για τις κρατικές εγγυήσεις και παραχωρηθούν κίνητρα για ανάπτυξη του κλάδου των επενδυτικών ταμείων στο νησί.

Η ΟΕΒ καταθέτει, επίσης, εισηγήσεις για την πράσινη ανάπτυξη, όπως η προώθηση επενδύσεων για εξοικονόμηση ενέργειας, ως επίσης και μέτρα για ενίσχυση του κατασκευαστικού τομέα.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Σεπτεμβρίου
Ο κυκλώνας Ίαν πλησιάζει στη Φλόριντα
21:54
Νέα παράνομη NAVTEX της Τουρκίας στο Αιγαίο
21:42
Ρεσιτάλ προκλήσεων και αιτημάτων από την Άγκυρα
21:33
Η Μόσχα ερευνά τις ζημιές στους αγωγούς Nord Stream ως ενέργεια «διεθνούς τρομοκρατίας»
21:14
ΟΙ ΗΠΑ ενισχύουν εκ νέου στρατιωτικά την Ουκρανία
20:28
Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση Ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία, δηλώνει ο πρόεδρος της χώρας
20:17
Ο Ιρανός Πρόεδρος θα απευθυνθεί στο έθνος εν μέσω των διαδηλώσεων για τον θάνατο της Αμινί
19:51
Την Παρασκευή η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τις διαρροές στους αγωγούς Nord Stream
19:31
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο καιρού 28/09/22
18:46
Νέα δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας πρότεινε η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν
18:43
Το σενάριο δολιοφθοράς το επικρατέστερο όσον αφορά τις διαρροές στους αγωγούς αερίου Nord Stream
18:13
Υπό έλεγχο η πυρκαγιά στην περιοχή Φασουρίου στη Λεμεσό
18:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand