Η Κομισιόν καλωσορίζει την υπερψήφιση του EU4Health από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η Κομισιόν χαιρετίζει με ανακοίνωση την υπερψήφιση από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του προγράμματος EU4Health, ύψους 5,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας και την προώθηση της καινοτομίας στον τομέα της υγείας, με χρηματοδότηση σε χώρες της ΕΕ, οργανισμούς υγείας και ΜΚΟ.

Η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι το EU4Health θα συμβάλει σημαντικά στην ανάκαμψη μετά την COVID-19, καθιστώντας την ΕΕ πιο υγιή, θα υποστηρίξει την καταπολέμηση των διασυνοριακών απειλών για την υγεία και θα ενισχύσει την ετοιμότητα και την ικανότητα της ΕΕ να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε μελλοντικές κρίσεις υγείας, ως μέρος ενός μέλλοντος ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας. Το πρόγραμμα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Συμβούλιο προτού τεθεί σε ισχύ. Το πρώτο πρόγραμμα εργασίας για το 2021 θα κυκλοφορήσει μετά την επίσημη υιοθέτηση του EU4Health.

Το EU4Health στοχεύει να κάνει τα συστήματα υγείας πιο ανθεκτικά στην αντιμετώπιση διασυνοριακών απειλών για την υγεία, όπως την COVID-19 και στη βελτίωση της ικανότητας διαχείρισης κρίσεων, να κάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας πραγματικότητα, πραγματοποιώντας επενδύσεις στη φροντίδα του καρκίνου, καλύτερη ετοιμότητα για πανδημία, διαθεσιμότητα φαρμάκων και καινοτομία να ενισχύσει την ψηφιακή υγεία και την πρόληψη ασθενειών.

Υπενθυμίζεται ότι το EU4Health, που προτάθηκε από την Κομισιόν στις 28 Μαΐου 2020, είναι η απάντηση της ΕΕ στην COVID-19, που είχε σημαντικό αντίκτυπο στο ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό, τους ασθενείς και τα συστήματα υγείας στην ΕΕ. 

Ο Αντιπρόεδρος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε σχετικά ότι "η κρίση μας πλήττει συμμετρικά, χωρίς διακρίσεις, αλλά ταυτόχρονα, αντιμετωπίζαμε ασυμμετρία μεταξύ των προσδοκιών των πολιτών και των περιορισμένων ευθυνών της ΕΕ σε θέματα υγείας».

Ανέφερε ότι με τη σημερινή συμφωνία, «κάνουμε το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να γεφυρώσουμε αυτό το κενό. Ενισχύουμε τις πολιτικές μας απαντήσεις σε τομείς όπου η Ευρώπη παραδοσιακά ήταν αδύναμη ή με περιορισμένες αρμοδιότητες, όπως η υγεία. Το νέο Πρόγραμμα EU4Health που εγκρίθηκε σήμερα αντιπροσωπεύει μία από τις πιο σαφείς και απτές απαντήσεις στην COVID-19: έχουμε τώρα στα χέρια μας ένα εργαλείο υγείας για την αντιμετώπιση μιας κρίσης στην υγεία", πρόσθεσε.

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, τόνισε ότι "το νέο μας πρόγραμμα EU4Health είναι το θεμέλιο μιας ανθεκτικής και ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας».

«Είναι η απάντησή μας στα κενά που αποκαλύφθηκαν από την πανδημία COVID-19 και την επείγουσα ανάγκη εκσυγχρονισμού των συστημάτων υγείας της ΕΕ», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «σήμερα στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι η δημόσια υγεία αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρώπη».

«Ότι είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε στη συλλογική μας ετοιμότητα για κρίσεις και να οικοδομήσουμε ξανά ισχυρότερα, πιο ανθεκτικά και προσβάσιμα συστήματα υγείας, σύμφωνα με αυτό που οι πολίτες μας έχουν δικαίως αναμένουν από την Ένωση μας», κατέληξε η κ. Κυριακίδου.

Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μαρτίου 2021 - 06:28

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ θα συζητήσουν αύριο την υπόθεση Ναβάλνι
21:05
Σιλβέστρος: Δίδουμε ένα τιτάνιο αγώνα με τη διαδικασία ιχνηλάτησης- Ιδιαίτερα ανησυχητική η κατάσταση στα σχολεία
20:55
Έκρηξη κρουσμάτων: 852 νέα περιστατικά κορονοϊού και τρεις θάνατοι ανακοινώθηκαν την Κυριακή
20:32
ΗΠΑ: Θα υπάρξουν συνέπειες για τη Ρωσία εάν πεθάνει ο Ναβάλνι
20:20
Συμμετοχή Δένδια στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
19:58
Προεδρικές εκλογές στις 26 Μαΐου στη Συρία
19:40
Στην Κύπρο εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας στίβου για επιθεώρηση
19:30
Πήρε το ντέρμπι ο Απόλλωνας και παρέμεινε σε τροχιά τίτλου
19:26
«Βαθιά ανησυχία» της ΕΕ για την κατάσταση της υγείας του Ναβάλνι
19:07
ΗΠΑ: Μέχρι την Παρασκευή η απόφαση για το εμβόλιο της Johnson&Johnson
18:53
Ελλάδα: 65 θάνατοι και 1829 νέα κρούσματα κορονοϊού
18:28
Μακρόν: Οι διεθνείς δυνάμεις θα πρέπει να χαράξουν "σαφείς κόκκινες γραμμές" με την Μόσχα
18:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand