Η Κομισιόν καλωσορίζει την υπερψήφιση του EU4Health από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Η Κομισιόν χαιρετίζει με ανακοίνωση την υπερψήφιση από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του προγράμματος EU4Health, ύψους 5,1 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των συστημάτων υγείας και την προώθηση της καινοτομίας στον τομέα της υγείας, με χρηματοδότηση σε χώρες της ΕΕ, οργανισμούς υγείας και ΜΚΟ.

Η Κομισιόν υπενθυμίζει ότι το EU4Health θα συμβάλει σημαντικά στην ανάκαμψη μετά την COVID-19, καθιστώντας την ΕΕ πιο υγιή, θα υποστηρίξει την καταπολέμηση των διασυνοριακών απειλών για την υγεία και θα ενισχύσει την ετοιμότητα και την ικανότητα της ΕΕ να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε μελλοντικές κρίσεις υγείας, ως μέρος ενός μέλλοντος ισχυρή Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας. Το πρόγραμμα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Συμβούλιο προτού τεθεί σε ισχύ. Το πρώτο πρόγραμμα εργασίας για το 2021 θα κυκλοφορήσει μετά την επίσημη υιοθέτηση του EU4Health.

Το EU4Health στοχεύει να κάνει τα συστήματα υγείας πιο ανθεκτικά στην αντιμετώπιση διασυνοριακών απειλών για την υγεία, όπως την COVID-19 και στη βελτίωση της ικανότητας διαχείρισης κρίσεων, να κάνει την Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας πραγματικότητα, πραγματοποιώντας επενδύσεις στη φροντίδα του καρκίνου, καλύτερη ετοιμότητα για πανδημία, διαθεσιμότητα φαρμάκων και καινοτομία να ενισχύσει την ψηφιακή υγεία και την πρόληψη ασθενειών.

Υπενθυμίζεται ότι το EU4Health, που προτάθηκε από την Κομισιόν στις 28 Μαΐου 2020, είναι η απάντηση της ΕΕ στην COVID-19, που είχε σημαντικό αντίκτυπο στο ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό, τους ασθενείς και τα συστήματα υγείας στην ΕΕ. 

Ο Αντιπρόεδρος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε σχετικά ότι "η κρίση μας πλήττει συμμετρικά, χωρίς διακρίσεις, αλλά ταυτόχρονα, αντιμετωπίζαμε ασυμμετρία μεταξύ των προσδοκιών των πολιτών και των περιορισμένων ευθυνών της ΕΕ σε θέματα υγείας».

Ανέφερε ότι με τη σημερινή συμφωνία, «κάνουμε το πρώτο αποφασιστικό βήμα για να γεφυρώσουμε αυτό το κενό. Ενισχύουμε τις πολιτικές μας απαντήσεις σε τομείς όπου η Ευρώπη παραδοσιακά ήταν αδύναμη ή με περιορισμένες αρμοδιότητες, όπως η υγεία. Το νέο Πρόγραμμα EU4Health που εγκρίθηκε σήμερα αντιπροσωπεύει μία από τις πιο σαφείς και απτές απαντήσεις στην COVID-19: έχουμε τώρα στα χέρια μας ένα εργαλείο υγείας για την αντιμετώπιση μιας κρίσης στην υγεία", πρόσθεσε.

Η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, τόνισε ότι "το νέο μας πρόγραμμα EU4Health είναι το θεμέλιο μιας ανθεκτικής και ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας».

«Είναι η απάντησή μας στα κενά που αποκαλύφθηκαν από την πανδημία COVID-19 και την επείγουσα ανάγκη εκσυγχρονισμού των συστημάτων υγείας της ΕΕ», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «σήμερα στέλνουμε ένα σαφές μήνυμα ότι η δημόσια υγεία αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρώπη».

«Ότι είμαστε έτοιμοι να επενδύσουμε στη συλλογική μας ετοιμότητα για κρίσεις και να οικοδομήσουμε ξανά ισχυρότερα, πιο ανθεκτικά και προσβάσιμα συστήματα υγείας, σύμφωνα με αυτό που οι πολίτες μας έχουν δικαίως αναμένουν από την Ένωση μας», κατέληξε η κ. Κυριακίδου.

Τελευταία Ενημέρωση: 10 Μαρτίου 2021 - 06:28

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
06:37
Ελλάδα: Στον ανακριτή σήμερα ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος
06:27
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος της Κύπρου για ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα βοήθησε αλλά δεν αρκεί
05:37
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Υψιστη προτεραιότητα για την κυβέρνηση ο τομέας της ενέργειας
05:34
Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και τους Δημάρχους
05:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
05:24
24 Απριλίου
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.