Αυστρία: Διευρύνεται η νεοναζιστική σκηνή στη χώρα ως επακόλουθο της κρίσης

Την προσέλευση κόσμου προς την ακροδεξιά, την οργάνωσή της όλο και περισσότερο επαγγελματικά, την επίσης ευρεία διάδοση του ρατσισμού στην καθημερινότητα, αλλά και τα προσφερόμενα πεδία στρατολόγησης σε περιόδους κρίσης, όπως η τρέχουσα της πανδημίας, επισημαίνει το Αρχείο Τεκμηρίωσης της Αυστριακής Αντίστασης στη Βιέννη.

Ο αριθμός των "πραγματικών" ακροδεξιών εξτρεμιστών στην Αυστρία εκτιμάται ότι είναι σαφώς κάτω από το 10% και ότι ο καθημερινός ρατσισμός είναι πολύ πιο διαδεδομένος, «και ακριβώς αυτό είναι το πρόβλημα, διότι σε αυτό το περιβάλλον του καθημερινού ρατσισμού οι δεξιοί εξτρεμιστές στρατολογούν και αλιεύουν ανθρώπους», τονίζει ο Αντρέας Πέχαμ από το Αρχείο Τεκμηρίωσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, σε περιόδους κρίσης η ακροδεξιά έχει άνθηση και είναι πολύ δημοφιλής, "η σκηνή μεγαλώνει και, δυστυχώς, είναι καλύτερη όταν εμφανίζεται στην κοινωνική δικτύωση, χρησιμοποιεί στοχευμένα για τους δικούς της σκοπούς την πρόκληση φόβου και αρκεί κανείς να αναλογιστεί τις παρελάσεις παλιών και νέων ναζιστών στις πρόσφατες διαδηλώσεις κατά των μέτρων αντιμετώπισης του κορονοϊού".

Κατά την άποψή του, "είναι κοινότοπο αυτό, αλλά οι καιροί κρίσης είναι πολύ ευνοϊκοί για την ακροδεξιά επειδή είναι καιροί φόβου και αβεβαιότητας, και οι άνθρωποι που φοβούνται και είναι ανασφαλείς δεν απαιτούν περισσότερη ελευθερία και δημοκρατία, αλλά ένα ισχυρό χέρι, προστασία και ασφάλεια".

Όπως παρατηρεί ο Αντρέας Πέχαμ, η κύρια ομάδα-στόχος της ακροδεξιάς είναι οι "νεαροί θυμωμένοι άντρες", αλλά και οι γυναίκες δεν βρίσκονται μακριά σε αριθμό καταδικαστικών αποφάσεων, "ειδικότερα για ρητορική μίσους". "Ο λόγος γι' αυτό σχετίζεται πιθανόν με το γεγονός ότι το Διαδίκτυο και τα νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνονται όλο και περισσότερο δημόσια πλατφόρμα και επομένως τόπος διάπραξης αξιόποινης πράξης", προσθέτει.

Σε σχέση με την προσέλευση κόσμου προς την άκρα δεξιά στην Αυστρία, δεν είναι λίγες οι υποθέσεις που αυτές τις ημέρες απασχολούν, για παράδειγμα, το Περιφερειακό Ορκωτό Δικαστήριο στο Κλάγκενφουρτ, πρωτεύουσα του ομόσπονδου κρατιδίου της Καρινθίας στη Νότια Αυστρία :

Μια γυναίκα διακοσμεί με ναζιστικά σύμβολα μια τούρτα γενεθλίων, φωτογραφίες πασχαλινών αβγών ζωγραφισμένων με ναζιστικά σύμβολα αναρτώνται στο Διαδίκτυο. Επίσης εκεί, ένας άνδρας δημοσιεύει ναζιστικά κείμενα και φωτογραφίες και ένας άλλος δείχνει στους φίλους το μέτωπό του στολισμένο με ρούνους -- πρόκειται για το αλφαβητικό σύστημα γραφής που χρησιμοποιούν οι αποκρυφιστές του γερμανοναζιστικού Τρίτου Ράιχ και υπήρξαν οι διάκοσμοι της 7ης Ορεινής Μεραρχίας Εθελοντών "Πρίγκηπας Ευγένιος", αλλά και της Χιτλερικής Νεολαίας.

Εκπρόσωπος του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Κλάγκενφουρτ τονίζει πως "έχουμε την αντίληψη στο Περιφερειακό Δικαστήριο ότι έχουν αυξηθεί απότομα οι καταγγελίες και οι δικαστικές διαδικασίες, ειδικότερα σε ό,τι αφορά την ναζιστική επαναδραστηριοποίηση".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Ληστεία με κουκουλοφόρους χθες το βράδυ σε οικία στην Ερήμη.
06:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.