Η Ρωσία φέρει την ευθύνη για τη δηλητηρίαση του Ναβάλνι, δηλώνουν ειδικές εισηγήτριες του ΟΗΕ

Η Ρωσία φέρει την ευθύνη βάσει του διεθνούς δικαίου για τη δηλητηρίαση του ηγέτη της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, δήλωσαν σήμερα ειδικοί του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα βάσει προκαταρκτικών ευρημάτων.

"Το συμπέρασμά μας είναι ότι η Ρωσία ευθύνεται για την απόπειρα δηλητηρίασης του Ναβάλνι", δήλωσε η Ανιές Καλαμάρ, Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ για τις εξωδικαστικές, αυθαίρετες και με συνοπτικές διαδικασίες εκτελέσεις σε συνέντευξη Τύπου.

Η απόπειρα δολοφονίας του Ναβάλνι ήταν μέρος ενός σχεδίου επιθέσεων εναντίον επικριτών στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και είχε στόχο να στείλει "απειλητική προειδοποίηση" για την καταστολή των διαφωνούντων, αναφέρουν σε ανακοίνωση Ειδική Εισηγήτρια Ανιές Καλαμάρ και η Ιρέν Χαν, Ειδική Εισηγήτρια για την προώθηση και την προστασία της ελευθερίας της γνώμης και της έκφρασης.

Ο Ναβάλνι ασθένησε όταν ήταν στη Σιβηρία τον περασμένο Αύγουστο και ταξίδεψε αεροπορικώς στη Γερμανία, όπου εργαστήρια βρήκαν αποδεικτικά στοιχεία της δηλητηρίασής του με Νοβιτσόκ, έναν απαγορευμένο νευροτοξικό παράγοντα.

Η Ρωσία αρνείται οποιοδήποτε ρόλο στην ασθένεια του Ναβάλνι και δηλώνει ότι δεν έχει δει αποδείξεις πως ο Ναβάλνι δηλητηριάστηκε. Σε ανακοίνωση, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Ρωσία ελπίζει πως η παρέμβαση των εισηγητριών του ΟΗΕ θα ωθήσει τη Γερμανία να δημοσιοποιήσει στοιχεία τα οποία η Μόσχα κατηγορεί το Βερολίνο ότι αποκρύβει.

"Συμμεριζόμαστε το ενδιαφέρον να μάθουμε την αλήθεια για το περιστατικό αυτό", δήλωσε η Ζαχάροβα στο Reuters.

Η Καλαμάρ και Χαν δημοσιοποίησαν επίσης το κείμενο επιστολής της 30ης Δεκεμβρίου προς τις ρωσικές αρχές που αναφέρει ότι εάν οι ισχυρισμοί επιβεβαιωθούν, Ρώσοι αξιωματούχοι ενδέχεται να υπόκεινται σε ποινική ευθύνη για την εντολή απόπειρας δολοφονίας.

Τελευταία Ενημέρωση: 01 Μαρτίου 2021 - 20:28

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.