Τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca χωρίς ηλικιακό όριο εισηγείται η Επιστημονική Ομάδα

Τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, χωρίς ηλικιακό όριο, ως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), αρμόδια Αρχή στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αξιολόγηση των επιστημονικών στοιχείων και αδειοδότησης φαρμακευτικών προϊόντων εισηγήθηκε η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό, στο πλαίσιο της αδειοδότησης του εμβολίου της AstraZeneca από τον EMA και ενόψει της έναρξης παραδόσεων από την παρασκευάστρια εταιρεία, αρχής γενομένης τη Δευτέρα, με 7.200 δόσεις.


Σε ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Υγείας αναφέρει ότι οι λόγοι που λήφθηκαν υπόψη κατά τη λήψη απόφασης της ΣΕΕ ήταν τα επιστημονικά δεδομένα και οι πρόσφατες δημοσιεύσεις, που είχε ενώπιον της τη δεδομένη στιγμή και αφορούν την αποτελεσματικότητα του εμβολίου, καθώς και την ανάγκη για μεγιστοποίηση του οφέλους και της αποδοτικότητας του Πλάνου Εμβολιασμού, ακολουθώντας την επίσημη σύσταση του ΕΜΑ.
 
Συγκεκριμένα, λήφθηκαν υπόψη οι αναφορές ερευνητών του Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA) του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου αναγνωρίζουν ότι ο πληθυσμός των ατόμων άνω των 56 ετών δεν αντιπροσωπεύτηκε επαρκώς στην μελέτη, ώστε να συλλεχθούν αρκετά δεδομένα κλινικής αποτελεσματικότητας για μεγαλύτερες ηλικίες, αντιτάσσοντας όμως το γεγονός ότι η ανοσολογική αντισωματική ανταπόκριση στη φάση 1 και 2 ήταν σχεδόν εξίσου καλή στα άτομα άνω των 70 με τα νεότερα άτομα.
 
Εξάλλου, τα δεδομένα αυτά λήφθηκαν υπόψη και από τον ΕΜΑ, ώστε να μην υποβληθεί ηλικιακό όριο ως περιορισμός στη χορήγησή του.
 
Σημειώνει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι το μόνο εμβόλιο, που με βάση τα αποτελέσματα της κλινικής έρευνας, ίσως μειώνει τη μεταδοτικότητα του ιού, ενώ ο ταχύτερος εμβολιασμός των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω καθώς και των ευάλωτων ομάδων, λαμβάνοντας υπόψη και τη διαθεσιμότητα των εμβολίων, θα μειώσει τη νοσηρότητα και θνησιμότητα, με αποτέλεσμα τη μείωση των νοσηλειών και της επιβάρυνσης στο Σύστημα Υγείας.
 
Επιπρόσθετα, αναφέρει ότι υιοθετήθηκε η σύσταση της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, όπως η 2η δόση του εμβολίου χορηγηθεί τη 12η εβδομάδα, λαμβάνοντας υπόψη τη  προδημοσίευση μελέτης στο Lancet, με δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βραζιλία και τη Νότιο Αφρική.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας στην εν λόγω μελέτη σημειώνεται ότι η αποτελεσματικότητα της πρώτης δόσης του εμβολίου μετά τη 12η βδομάδα αυξάνεται κατά μέσο όρο στο 82%, συγκριτικά με την αποτελεσματικότητα της χορήγησης της πρώτης δόσης όπου για περίοδο μικρότερη των 6 βδομάδων η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ανέρχεται κατά μέσο όρο στο 55% και μεταξύ 6ης και 8ης βδομάδας στο 60%.
 
Τέλος, αναφέρει ότι με την εισήγηση αυτή, η οποία έχει υιοθετηθεί από το Υπουργείο Υγείας, συνεχίζεται απρόσκοπτα το Εθνικό Πλάνο Εμβολιασμού όπως έχει σχεδιαστεί εξ αρχής, διαδικασία η οποία θα επιτρέψει την εμβολιαστική προστασία με γρηγορότερο ρυθμό περισσότερων ατόμων, ιδιαίτερα πληθυσμιακών ομάδων με χρόνιες παθήσεις που έχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 08 Φεβρουαρίου 2021 - 01:04

Τελευταιες Ειδησεις

18 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024
22:00
ΗΠΑ: Αντιδημοκρατική η διαδικασία των εκλογών - Δεν συγχαίρουν τον Πούτιν
21:55
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν - Νετανιάχου για την κατάσταση στη Ραφά
21:20
Ολοένα και περισσότερα κράτη στηρίζουν την πρωτοβουλία για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δήλωσε ο Λετυμπιώτης
20:25
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
18:46
Στους 62,3 βαθμούς Κελσίου η αισθητή θερμοκραία στο Ρίο ντε Τζανέιρο
18:10
Ο ισραηλινός στρατός εξουδετέρωσε τον διοικητή Εσωτερικής Ασφάλειας της Χαμάς
17:57
Καταθέτουν ενώπιον ανακριτών οι μοναχοί της Μονής Αββακούμ
17:39
Διάσωση ατόμου στην περιοχή της Λεύκας - Είχε πέσει σε γκρεμό (ΒΙΝΤΕΟ)
17:33
Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλάζι σε περιοχές της Λευκωσίας - Δεκάδες κλήσεις δέχθηκε η Πυροσβεστική
16:33
Τμήμα Μετεωρολογίας- 3ο Δελτίο Καιρού 18/3/2024
16:14
Η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει ότι η επικράτηση του Πούτιν στις εκλογές βασίστηκε στον εκφοβισμό
16:08
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.