Δηλώσεις ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού για την πανδημία και το Κυπριακό

ΠΑΝΔΗΜΙΑ

«Είχα πει και στη σύσκεψη της περασμένης Τετάρτης ότι είναι σειρά από προβλήματα που χρειάζεται να αντιμετωπιστούν με εναλλακτικές επιλογές από την κυβέρνηση.

Πρώτα και κύρια, θα πρέπει να ξεκινήσουν να εισακούουν τις απόψεις των επιδημιολόγων. Δεν γίνεται οι επιδημιολόγοι να λένε ότι μπορούν να αναπτυχτούν διάφορες άλλες δραστηριότητες όπως πχ, κοινωνική και πολιτική δραστηριότητα φτάνει να ακολουθούνται τα συγκεκριμένα πρωτόκολλα και την ίδια στιγμή να λέει η κυβέρνηση δεν μπορώ να το εφαρμόσω γιατί δεν έχω επαρκείς δυνατότητες αστυνόμευσης ή επιτήρησης. Οφείλει να εξεύρει τρόπους επιτήρησης η κυβέρνηση και να λειτουργήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι βασικές ελευθερίες..

Το δεύτερο, δεν μπορεί να είναι μπαμπούλας ο μεγάλος αριθμός νοσηλευόμενων στο δημόσιο τομέα υγείας. Χρειάζεται να υπάρξει συνεργασία και με τον ιδιωτικό τομέα έτσι ώστε να εξασφαλιστούν περισσότερες κλίνες και να μην μας λένε ότι έχουν φτάσει στα όριά τους ο δημόσιος τομέας και να υποχρεωνόμαστε να κλείνουμε όλες τις δραστηριότητες της κοινωνίας.

Και το τρίτο είναι το θέμα των εμβολίων. Πολύ σωστά επισημαίνετε το είχα πει και την Τετάρτη, είναι ένα η προμήθεια εμβολίων από την ΕΕ και εκεί να μου επιτρέψετε να πω έγιναν πάρα πολλά λάθη. Εμείς απαιτούμε να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στις διαδικασίες οι οποίες ακολουθήθηκαν και να αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου ανήκουν. Και την ίδια στιγμή βέβαια θεωρούμε ότι είναι ένα οι διαδικασίες της ΕΕ και είναι άλλο οι συμπληρωματικές διαδικασίες τις οποίες το κάθε κράτος θα πρέπει να ακολουθήσει για να επιλύσει τα προβλήματα. Χρειάζεται, λοιπόν, η κυβέρνηση να στραφεί και σε άλλες αγορές -οι οποίες αντιλαμβάνομαι είναι σε διαδικασία έγκρισης από την ΕΕ τα συγκεκριμένα εμβόλια. Για αυτό θα πρέπει να προλάβουμε να παραγγείλουμε ούτως ώστε μόλις εγκριθούν να μπορεί ο κόσμος να κυκλοφορεί ελεύθερα σε ολόκληρη την ΕΕ.»

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

«Το τι θα αναμένουμε θα εξαρτηθεί από το πώς θα τοποθετηθούν οι διάφορες πλευρές πρωτίστως βέβαια η Τουρκική η οποία απαράδεκτα επιμένει σε θέσεις οι οποίες δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για την έναρξη της όποιας διαδικασίας. Και η δική μας η πλευρά όμως, έχει τεράστια σημασία το πώς θα συμπεριφερθεί. Πρέπει να συμπεριφερθεί με τρόπο που από την μια να αφαιρεί τα όποια προσχήματα από την Τουρκική πλευρά και από την άλλη να δημιουργεί προϋποθέσεις που θα σπρώχνουν, θα υποχρεώνουν την Τουρκία και την ηγεσία της Τ/κ κοινότητας να επιστέψει πίσω στη συμφωνημένη βάση λύσης του Κυπριακού. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος του κ. Αναστασιάδη.

Εμείς είχαμε υποβάλει από τις 8 του Δεκέμβρη ολοκληρωμένη πρόταση για το πώς θα μπορούσε να πετύχει κάτι τέτοιο. Δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν εισακουστήκαμε. Αναμένουμε να δούμε τι θα πράξει ο κ. Αναστασιάδης, διότι αντιλαμβάνεστε εκείνος διαχειρίζεται το Κυπριακό. Δεν σας κρύβω ότι εμείς ανησυχούμε πάρα πολύ για όλα όσα συζητιούνται τις τελευταίες μέρες.

Θέλω να μου επιτρέψετε να πω κάτι σε ότι αφορά τις Βρετανικές ιδέες επειδή ακούω να λέγονται πάρα πολλά ότι τάχα το ΑΚΕΛ τις απορρίπτει επειδή προέρχονται από την Βρετανία. Είναι μεγάλη ανοησία αυτό το πράγμα. Το ΑΚΕΛ απορρίπτει τις συγκεκριμένες ιδέες για το περιεχόμενο το οποίο έχουν, περιεχόμενο το οποίο αν υιοθετηθεί θα οδηγήσει σε συνομοσπονδία. Ε, δεν πρόκειται ποτέ το ΑΚΕΛ να δεκτεί ούτε δύο κράτη, ούτε συνομοσπονδία και αυτό νομίζω ότι το έχουμε καταστήσει ξεκάθαρο εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν είναι σήμερα που είμαστε ξεκάθαροι ότι εμείς το μόνο που συζητούμε είναι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα όπως αυτή ερμηνεύεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Και να πω ότι την πολιτική ισότητα την έχουμε αποδεχτεί από το 1991 ως Κυπριακή Δημοκρατία και διερωτώμαι γιατί πρέπει να συζητούμε σήμερα για τα θέματα της πολιτικής ισότητας.»

Οι δηλώσεις έγιναν στη διάρκεια της σημερινής περιοδείας αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ

στη Λαϊκή Αγορά του ΟΧΙ και στη Λαϊκή Γειτονιά

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Φεβρουαρίου 2021 - 11:41

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

16 Απριλίου
Η Μόσχα ανακοίνωσε την απέλαση πέντε Πολωνών διπλωματών
21:52
Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ στηρίζουν όλες τις προσπάθειες για τη μείωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο
21:05
ΠΟΥ- covid-19: Ο ρυθμός των μολύνσεων πλησιάζει στο υψηλότερο επίπεδό του από τότε που ξέσπασε η πανδημία
20:51
Η ‘βόρεια Κύπρος’ δεν είναι Γαλλία είπε ο Ερντογάν αντιδρώντας για τα μαθήματα Κορανίου
20:23
Τρία κρούσματα στον Απόλλωνα
20:20
Ένα θάνατο και 677 νέα περιστατικά κορωνοϊού, ανακοίνωσε την Παρασκευή το Υπουργείο Υγείας
20:18
Πανέτοιμη η ομάδα της Ανόρθωσης
20:07
ΕΜΑ: Την Τρίτη, τα συμπεράσματα για την ασφάλεια του εμβολίου της J&J
19:56
Χωρίς νικητή η αναμέτρηση στο "Τάσος Μάρκου"
19:55
Ερντογάν: Ο Τσαβούσογλου υπέδειξε στον Δένδια τα όριά του
19:19
Την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα σύνορα της Ουκρανίας ζητά η «τριμερής» Γερμανίας-Γαλλίας-Ουκρανίας
19:15
Ιταλία: Από 26/4 το άνοιγμα των εμπορικών επιχειρήσεων
18:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand