Σωστή επαναλειτουργία και οικονομική ενίσχυση ζητούν οι ιδιοκτήτες Κέντρων Αναψυχής

Ένα σωστό τρόπο επαναλειτουργίας των κέντρων αναψυχής που θα τους κάνει οικονομικά βιώσιμους καθώς και τρόπους οικονομικής ενίσχυσης των επιχειρήσεων που έχουν περιέλθει σε δυσμένεια λόγω των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία, ζητά ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Κέντρων Αναψυχής. Μέλη του Συνδέσμου πραγματοποίησαν σήμερα πορεία διαμαρτυρίας προς το Προεδρικό, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους.

Σε δηλώσεις του πριν από την επίδοση του ψηφίσματος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Φάνος Λεβέντης είπε πως σήμερα κάνουν πράξη τη δέσμευση τους για μια ειρηνική, συμβολική πορεία διαμαρτυρίας με τα αυτοκίνητα με δύο στόχους. Ο πρώτος είναι να θέσουν ενώπιον της κοινωνίας όλα τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί από την άδικη, όπως την χαρακτηρίζουν, μεταχείριση των κέντρων αναψυχής όλη αυτή την περίοδο, και ο δεύτερος είναι να θέσουν ενώπιον της Πολιτείας και του Προέδρου της Δημοκρατίας όλη αυτή την απόγνωση που βγάζουν με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο οι επιχειρηματίες για τα συσσωρευμένα οικονομικά βάρη που κουβαλούν στις πλάτες τους.

Όπως σημείωσε ο κ. Λεβέντης, αυτό που πρωτίστως ζητούν είναι ένα ορθό τρόπο επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων καθώς και ένα τρόπο για τη σωστή διαχείριση των οικονομικών βαρών που έχουν επωμιστεί σε μορφή χρεών οι επιχειρήσεις των κέντρων αναψυχής.

Ερωτηθείς τι θεωρεί ο Σύνδεσμος ότι αποτελεί άδικη μεταχείριση, ο κ. Λεβέντης είπε πως στην ουσία ολόκληρη η βιομηχανία θυματοποιήθηκε από τη συμπεριφορά των λίγων, και σημείωσε πως ο κάθε ένας που παραβιάζει θα πρέπει να τιμωρείται ανάλογα με το βάρος της παραβίασης. Τόνισε πως αυτό που έχει τεράστια σημασία είναι να ανοίξουν τα κέντρα αναψυχής και να μην ξανακλείσουν και αυτή η ημερομηνία που έχει τεθεί για το άνοιγμα, η οποία ήταν και όρος από την πλευρά του Συνδέσμου, είναι σημαντική να τηρηθεί καθώς ούτε και μια ημέρα παραπάνω δεν αντέχει ο κλάδος να παραμείνει κλειστός. «Άδικη μεταχείριση ήταν γιατί δεν αποδείχθηκε σε καμία περίπτωση ότι είμαστε υπεύθυνοι και ένοχοι για την οποιαδήποτε διασπορά του ιού», είπε.

Σε ερώτηση κατά πόσον το κύριο αίτημα του Συνδέσμου είναι η οικονομική βοήθεια προς τις επιχειρήσεις, ο κ. Λεβέντης είπε πως είναι δύο τα αιτήματα τους. Ο τρόπος επαναλειτουργίας είναι πολύ σημαντικός καθώς, όπως εξήγησε, οι περιορισμοί που ενδεχομένως να επιβληθούν θα πρέπει να είναι τέτοιοι που δεν θα καθιστούν τη λειτουργία των χώρων αυτών μη βιώσιμη. Για κέρδη, πρόσθεσε, δεν μπορεί να μιλά κανένας καθώς απέχουν έτη φωτός από τη μέρα που θα έχουν κέρδη και ο σκοπός εστιάζεται στο να είναι σε θέση οι επιχειρηματίες να διαχειρίζονται τα χρέη τους.

Σε σχέση με το αίτημα του Συνδέσμου για διευρυμένο ωράριο, ο κ. Λεβέντης είπε πως με βάση τα όσα είπε χθες ο Υπουργός Υγείας διασκεδάζεται μια ανησυχία εφόσον θα καταργηθεί η αποστολή sms για μετακίνηση, κάτι που παραπέμπει σε ένα ευρύτερο ωράριο που θα εξυπηρετήσει και τη βιομηχανία αλλά πολύ περισσότερο την κοινωνία που διψά για να πάει σε ένα κέντρο αναψυχής.

Ερωτηθείς αν έχουν ενημερωθεί για την ακριβή ώρα που θα κλείνουν οι χώροι εστίασης, ο κ. Λεβέντης είπε πως ακόμη δεν τους έχουν ενημερώσει οι αρχές, εκφράζοντας την πεποίθηση πως το ωράριο θα είναι διευρυμένο. Πρόσθεσε πως εκτός από το ωράριο θα επιχειρήσει ο Σύνδεσμος να πετύχει και έναν ικανοποιητικό αριθμό θαμώνων που θα μπορούν να εστιάζονται στους χώρους τους. Σημείωσε πως αν προηγουμένως έλεγαν ότι τα 3 τετραγωνικά μέτρα ανά άτομο δεν καθιστούσαν τους χώρους βιώσιμους, δεν θα υπάρξει επιχειρηματίας που θα δεχθεί κάτι χειρότερο από αυτό.

Ερωτηθείς για την θέση του Συνδέσμου για προσπάθειες κάποιων να φέρουν ξενόφερτα ήθη, ο κ. Λεβέντης πως υπάρχει μια έντονη ανησυχία στον κλάδο καθώς επιχειρήθηκε να έρθει ενώπιον τους μια νομοθεσία στην οποία εισήχθησαν πρόνοιες που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές με κανένα τρόπο.

Διευκρινιστικά είπε πως πρόκειται για έναν άλλο κλάδο των κέντρων αναψυχής, ο οποίος προσπαθεί να μετακινήσει στην ουσία την διασκέδαση και την αναψυχή σε ένα άλλο κομμάτι και να αφαιρέσει την αναψυχή από τα εστιατόρια, τα μπαράκια και τις καφετέριες. «Με αυτά τα ξενόφερτα ήδη, δηλαδή να ονομάζεται κάποιος ότι είναι μόνο χώρος εστίασης ή μόνο χώρος για καφέ και να μετακινείται η διασκέδαση σε κάποιους άλλους χώρους», είπε.

Ερωτηθείς για τη στάση του Υφυπουργείου Τουρισμού, είπε πως κρατούν τη θέση του Υφυπουργού ότι δεν θα προχωρήσει τίποτα προς τη Βουλή αν δεν συμφωνηθεί όλα μεταξύ τους, κάτι που είναι ιδιαίτερα θετικό.

Στο υπόμνημα του ΠΑΣΙΚΑ αναφέρεται μεταξύ άλλων πως επιβάλλεται η εξεύρεση τρόπων στοχευμένων αναστολών των δόσεων προς τις τράπεζες, όπως και η πρόσβαση σε απλές διαδικασίες για δανεισμό με αμελητέο κόστος με το κράτος εγγυητή.

Ο Σύνδεσμος ζητά επίσης από τον Πρόεδρο να αποσύρει την αναφορά του στον Γενικό Εισαγγελέα που αφορά την αναστολή των εξώσεων με απώτερο σκοπό να προσέλθουν οι ιδιοκτήτες των ακινήτων σε διάλογο για ειρηνική και συμφωνημένη λύση του προβλήματος των ενοικίων. Ζητά επίσης διασφάλιση υγιούς διαβούλευσης για τη νέα προτεινόμενη νομοθεσία που θα διέπει τη λειτουργία των κέντρων αναψυχής όπως και διαβούλευση με την Κυβέρνηση για την επαναλειτουργία των κέντρων αναψυχής.

Τελευταία Ενημέρωση: 26 Φεβρουαρίου 2021 - 14:46

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Τμήμα Μετεωρογίας-2ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
11:21
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ενδεικτικές των προθέσεων της Αγκύρας οι δηλώσεις Ερντογάν
10:57
Αθήνα: Πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας οι δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο
10:36
Εντός του έτους νομοσχέδιο το οποίο θα διέπει τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών
09:48
Μεγάλες ζημίες προκλήθηκαν από τη χθεσινή θεομηνία
09:14
Έτοιμο το "Τζένιφερ" να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 500 τόνων στη Γάζα
08:53
Υπουργός Ενέργειας: Εφικτή η ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
08:48
Τρία οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από φωτιά στη Γεροσκήπου
08:38
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Βρυξέλλες: Βοήθεια ύψους 5 δισ. ευρώ στην Ουκρανία ενέκριναν οι Υπουργοί Εξωτερικών
06:02
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.