Ικανοποίηση εξέφρασε ο Επίτροπος Ρέιντερς για την πρόθεση της Κύπρου να διορίσει Ευρωπαίους Εισαγγελείς

Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα δικαιοσύνης Ντίντιερ Ρέιντερς για την πρόθεση της Κύπρου να ξεκινήσει την ενεργό συμμετοχή της στο θεσμό του Ευρωπαίου Εισαγγελέα (EPPO).

O Eπίτροπος μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εξωτερικών, δήλωσε ευτυχής για το αποτέλεσμα της συζήτησής του με τον Υπουργό Νίκο Χριστοδουλίδη "σχετικά με την αποφασιστικότητα της Κύπρου να ξεκινήσει σύντομα τη δραστηριότητα του Εισαγγελέα της ΕΕ". Ο ίδιος σημειώνει ότι οι κυπριακές αρχές "έχουν σημειώσει πρόοδο" και χαιρέτισε τις προτάσεις που έχουν υποβάλει σχετικά με τον διορισμό Ευρωπαίων Εισαγγελέων (Ευρωπαίοι Εκπρόσωποι Εισαγγελείς - ΕΕΕ) από την πλευρά της Κύπρου.

Τo EPPO, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία είναι μια ανεξάρτητη και αποκεντρωμένη εισαγγελική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αρμοδιότητα διερεύνησης, και δίωξης εγκλημάτων κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ, όπως απάτη, διαφθορά ή σοβαρή διασυνοριακή απάτη ΦΠΑ. Ο κανονισμός για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας υπό ενισχυμένη συνεργασία εγκρίθηκε στις 12 Οκτωβρίου 2017 και τέθηκε σε ισχύ στις 20 Νοεμβρίου 2017. Σε αυτό το στάδιο, υπάρχουν 22 συμμετέχουσες χώρες της ΕΕ.

Επί του παρόντος, μόνο οι εθνικές αρχές μπορούν να διερευνήσουν και να διώξουν απάτη ενάντια στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Αλλά οι εξουσίες τους σταματούν στα εθνικά σύνορα. Οι υφιστάμενοι φορείς της ΕΕ, όπως η Eurojust, η Europol και το γραφείο καταπολέμησης της απάτης της ΕΕ (OLAF) δεν διαθέτουν τις απαραίτητες εξουσίες για τη διεξαγωγή ποινικών ερευνών και διώξεων.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ιδρύεται επί του παρόντος, με σκοπό να τεθεί σε λειτουργία τον Μάρτιο του 2021. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει την έδρα της στο Λουξεμβούργο.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα λειτουργεί ως ενιαίο γραφείο σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες της ΕΕ και θα συνδυάζει ευρωπαϊκές και εθνικές προσπάθειες επιβολής του νόμου σε μια ενοποιημένη, απρόσκοπτη και αποτελεσματική προσέγγιση.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα οικοδομηθεί σε δύο επίπεδα: το κεντρικό και το εθνικό επίπεδο.

Το κεντρικό επίπεδο θα αποτελείται από τον Ευρωπαίο Γενικό Εισαγγελέα, τους δύο Αναπληρωτές του, 22 Ευρωπαίους Εισαγγελείς (ένας ανά συμμετέχουσα χώρα της ΕΕ), δύο εκ των οποίων ως Αναπληρωτές του Ευρωπαίου Γενικού Εισαγγελέα και του Διοικητικού Διευθυντή.

Το αποκεντρωμένο επίπεδο θα αποτελείται από Ευρωπαίους Εκπροσώπους Εισαγγελείς που θα βρίσκονται στις συμμετέχουσες χώρες της ΕΕ. Το κεντρικό επίπεδο θα εποπτεύει τις έρευνες και τις διώξεις που διενεργούνται σε εθνικό επίπεδο. Κατά κανόνα, οι Ευρωπαίοι Εκπρόσωποι Εισαγγελείς θα διεξάγουν την έρευνα και τη δίωξη στη χώρα τους.

Τα δικαιώματα των υπόπτων και των κατηγορουμένων θα διασφαλιστούν με ολοκληρωμένες διαδικαστικές εγγυήσεις βάσει του υφιστάμενου κοινοτικού και εθνικού δικαίου.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα διασφαλίσει ότι οι δραστηριότητές της σέβονται τα δικαιώματα που εγγυάται ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος σε δίκαιη δίκη και του δικαιώματος υπεράσπισης.

Οι διαδικαστικές πράξεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας υπόκεινται σε δικαστικό έλεγχο από τα εθνικά δικαστήρια.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο - μέσω προδικαστικών αποφάσεων - έχει τις υπόλοιπες εξουσίες για να διασφαλίσει τη συνεπή εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ.

Τελευταία Ενημέρωση: 26 Φεβρουαρίου 2021 - 20:37

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

11 Απριλίου
Η Ομόνοια νίκησε με 2-0 τον Ολυμπιακό και συνεχίζει στην κορυφή
21:40
Σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα ανήλθε το δημόσιο χρέος της Κύπρου
21:21
Η ΑΕΛ πήρε το πολύτιμο τρίποντο στο ΑΕΚ Αρένα
21:09
Νίκη με ανατροπή για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 3-1 την Τότεναμ
20:40
Ανακοινώθηκαν 440 περιστατικά COVID την Κυριακή, 225 ασθενείς σε νοσοκομεία
20:40
Β' Κατηγορία: Η Αγία Νάπα νίκησε με 2-1 την Ομόνοια Ψευδά και διατήρησε επαφή με την κορυφή
20:27
Αναρτώνται αύριο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, η ύλη των παγκυπρίων εξετάσεων
20:09
Κλινικές "Pfizer" για αντιικό σκεύασμα κατά του κορωνοϊού σε μορφή χαπιού
19:37
Εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της εγκατάστασης εργοστασίων ασφάλτου στην περιοχή Μιτσερού
19:03
Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ επισκέπτεται το Ισραήλ
18:45
Ελλάδα: 1.718 νέα κρούσματα, 780 διασωληνωμένοι, 52 θάνατοι
17:57
Οργή εξέφρασε το Κρεμλίνο για τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογαν ότι τάσσεται υπέρ της επιστροφής της Κριμαίας στην Ουκρανία
17:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand