Η ΕΕ επαναλαμβάνει την έντονη δέσμευσή της στο σχέδιο δράσης για τα πυρηνικά του Ιράν

Η ΕΕ επαναλαμβάνει την έντονη δέσμευσή της και τη συνεχή υποστήριξή της στο Κοινό Συνολικό Σχέδιο Δράσης (JCPOA) για τα πυρηνικά του Ιράν είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να συνεργάζεται με τη διεθνή κοινότητα για να διατηρήσει το JCPOA σε ισχύ και να διασφαλίσει την πλήρη εφαρμογή του, σύμφωνα με γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Όπως σημειώνει ο κ. Μπορέλ εκ μέρους των 27, «ανησυχούμε βαθιά για την απόφαση του Ιράν να αναστείλει την προσωρινή εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου καθώς και πρόσθετες διατάξεις διαφάνειας στο πλαίσιο του JCPOA από τις 23 Φεβρουαρίου 2021».

«Εκτός αν αντιστραφεί, η απόφαση αυτή θα περιορίσει ουσιαστικά την ικανότητα του ΔΟΑΕ να επαληθεύσει ότι το πυρηνικό υλικό και οι δραστηριότητες του Ιράν παραμένουν για αποκλειστικά ειρηνικούς σκοπούς».

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) θα στερηθεί ένα ουσιαστικό μέρος της γνώσης του για τις δραστηριότητες του Ιράν στο σύνολο του κύκλου πυρηνικών καυσίμων του Ιράν, συμπεριλαμβανομένης της Ε & Α με προηγμένους φυγοκεντρητές, προειδοποιεί ο Μπορέλ.

Η πρόσβαση του ΔΟΑΕ σε πληροφορίες για βασικές εγκαταστάσεις θα είναι επίσης περιορισμένη.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ σημειώνει την προσωρινή διμερή τεχνική κατανόηση που έχει επιτευχθεί μεταξύ του ΔΟΑΕ  και του Ιράν, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΔΟΑΕ Γκροσί, για να επιτρέψει τη συνέχιση των απαραίτητων δραστηριοτήτων παρακολούθησης και επαλήθευσης για έως και τρεις μήνες.

Η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως την αντικειμενική, ανεξάρτητη και αμερόληπτη εργασία του ΔΟΑΕ για την παρακολούθηση και την επαλήθευση των πυρηνικών δεσμεύσεων του Ιράν.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η πλήρης και έγκαιρη συνεργασία του Ιράν με τον ΔΟΑΕ παραμένει ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της αποκλειστικά ειρηνικής φύσης του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν», αναφέρει ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

«Υπενθυμίζουμε τη δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου, εξ ονόματος της ΕΕ, της 11ης Ιανουαρίου σχετικά με τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν, στην οποία λυπούμαστε βαθιά για τα ανησυχητικά μέτρα που έλαβε το Ιράν τα τελευταία δύο χρόνια. Συνεχίζουμε να καλούμε το Ιράν να σταματήσει και να αντιστρέψει όλες τις ενέργειες που δεν συνάδουν με τις δεσμεύσεις του στο πλαίσιο του JCPOA», σημειώνει.

«Αναγνωρίζουμε τα ζητήματα που συνδέονται με τη μονομερή αποχώρηση των Ηνωμένων Πολιτειών από τη συμφωνία και την εκ νέου επιβολή κυρώσεων από αυτήν. Παρά τις σοβαρές προκλήσεις για το JCPOA, η ΕΕ συνέχισε να τηρεί τις δεσμεύσεις της και να εργάζεται σκληρά για τη διατήρηση του JCPOA», συνεχίζει.

«Χαιρετίζουμε την προοπτική επιστροφής των ΗΠΑ στο JCPOA και την επιστροφή του Ιράν σε πλήρη εφαρμογή του JCPOA. Υποστηρίζουμε ένθερμα τις συνεχιζόμενες έντονες διπλωματικές προσπάθειες και τις επαφές του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ ως συντονιστή JCPOA με όλους τους σχετικούς εταίρους», καταλήγει.

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Φεβρουαρίου 2021 - 20:37

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφει το Ισραήλ
16:25
Καμπανάκι πνευμονολογικής για τη σκόνη
16:10
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.