Ζημιές €171 εκατ. για την Τράπεζα Κύπρου εν μέσω της κρίσης του Covid

Με ζημιές μετά τη φορολογία €171 εκατομμυρίων, ολοκλήρωσε το 2020 η Τράπεζα Κύπρου, μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από τις προκλήσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, και με την τράπεζα εν καιρώ κρίσης ο στόχος δεν ήταν η κερδοφορία, αλλά η περαιτέρω μείωση των κινδύνων στον ισολογισμό της.

Παρά την πανδημία, η Τράπεζα Κύπρου προέβη σε δύο πωλήσεις χαρτοφυλακίων ΜΕΔ (Helix 2 Α και Β) ύψους €1,4 δισεκατομμυρίων, που σε συνδυασμό με την οργανική μείωση των κόκκινων δανείων οδήγησε το ποσοστό των ΜΕΔ σε 16%, με τα καθαρά ΜΕΔ (μετά τις προβλέψεις) να υποχωρούν στο 7%, ενώ ταυτόχρονα ο κεφαλαιακοί δείκτες διαμορφώθηκαν στο 15,2% CET1 και 18,7% συνολική κεφαλαιακή επάρκεια, προσαρμοσμένοι για την πώληση ΜΕΔ.

Παράλληλα, ο συνολικός δανεισμός της τράπεζας για το έτος ανήλθε στα €1,4 δισ. (με σημαντική επιτάχυνση το τελευταίο τρίμηνο) σε σύγκριση με €2 δισ. το 2019.

“Παρά τις δύσκολες συνθήκες αγοράς, έχουμε παραμείνει επικεντρωμένοι στην περαιτέρω μείωση του κινδύνου στον ισολογισμό και στη βελτίωση της ποιότητας του δανειακού μας χαρτοφυλακίου, όπου έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο. Τον Αύγουστο του 2020, συμφωνήσαμε την πώληση χαρτοφυλακίου ΜΕΔ ύψους €0.9 δισ. και τον Ιανουάριο του 2021 συμφωνήσαμε την πώληση επιπρόσθετου χαρτοφυλακίου ΜΕΔ ύψους €0.5 δισ. Το γεγονός αυτό αποτελεί ακόμα ένα ορόσημο στην επίτευξη ενός από τους στρατηγικούς στόχους του Συγκροτήματος για βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου μέσω της μείωσης των ΜΕΔ”, ανέφερε σε δήλωσή του ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Πανίκος Νικολάου.

Πλέον, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου επικεντρώνεται στους σημαντικούς της μεσοπρόθεσμους στόχους, που αφορούν τη μείωση το Δείκτη των ΜΕΔ στο 5% και στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 7%, δημιουργώντας αξία για τους μετόχους της, όπως ανέφερε.

Ενδεικτικά ο κ. Νικολάου σε συνομιλία με δημοσιογράφος μέσω Skype χαρακτήρισε το 2020 ως μια πρωτοφανή χρονιά «Όταν ξεκινούσαμε ποτέ δεν υπολογίζαμε ότι θα περάσουμε αυτά που περάσουμε το 2020. Προτεραιότητα δεν ήταν να πραγματοποιήσουμε κέρδη, αλλά να μειώσουμε τον κίνδυνο του ισολογισμού μας», ανέφερε.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι το 2021 η Τράπεζα θα καταφέρει να μειώσει τα κόκκινα δάνεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2013

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Φεβρουαρίου 2021 - 10:24

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Απριλίου
Οι εξελίξεις στο Κυπριακό στο επίκεντρο συναντήσεων Προέδρου ΔΗΣΥ στο Βερολίνο
16:54
Παρέλαβε το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη ο Βήχας
16:00
Στον τελικό του Μόντε Κάρλο ο Τσιτσιπάς!
15:58
O ΔΗΣΥ ΓΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
15:48
«Η Λάρνακα δεν είναι σκουπιδότοπος της Κύπρου»
15:26
Κλείνει προσωρινά το Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς
15:24
Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΟΓΡΑΦΗΣΕΙΣ
15:08
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΣΥ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΡΕΣ
15:03
ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΠΟΡΙΣΜΑ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗΣ ΓΙΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ
14:19
Στα €175 εκ. τα δάνεια προσφύγων που εμπίπτουν στο κυβερνητικό σχέδιο για ΜΕΔ
14:09
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΔΗΚΟ ΣΤΟΝ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ
14:00
Επιταχύνουν τον ρυθμό στο πλάνο εμβολιασμού
13:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand