Στις πρώτες θέσεις η ΚΔ ως προς τον εμβολιασμό των ατόμων 80 και άνω

Η Κύπρος βρίσκεται στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως προς τον εμβολιασμό, τουλάχιστον με την 1η δόση του εμβολίου, των ατόμων ηλικίας 80 ετών και άνω, σύμφωνα με την αρχική στόχευση, που τέθηκε από τον Δεκέμβριο.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας η Κύπρος είναι από τις πρώτες χώρες που έφτασε τον στόχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για τον εμβολιασμό σε ποσοστό τουλάχιστον 80% των επαγγελματιών υγείας μέχρι τον Μάρτιο, ενώ είναι από τις χώρες που έχουν ήδη αρχίσει τον εμβολιασμό των ομάδων υψηλού κινδύνου.

Εξάλλου, το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει ότι μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου διενεργήθηκαν συνολικά 64.562 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 44.239 αφορούν άτομα που έλαβαν την 1η δόση του εμβολίου και οι 20.323 άτομα που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους (2η δόση).

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται ο εμβολιασμός των ατόμων από 71 ετών και άνω, ενώ οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται σε εννέα Κέντρα Εμβολιασμού σε όλες τις Επαρχίες, από συνολικά 20 συνεργεία.

Αυτή την εβδομάδα ξεκινούν τη λειτουργία τους Εμβολιαστικά Κέντρα στην Πάφο και την Λάρνακα, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη των Κέντρων Εμβολιασμού, θα μπορούν να διενεργούνται μέχρι και 15.000 εμβολιασμοί την ημέρα.

Όπως σημειώνει το Υπουργείο Υγείας «έχοντας θέσει ως προτεραιότητα τη διαφύλαξη της υγείας των ηλικιωμένων και ακολουθώντας τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θωράκιση της ευαίσθητης αυτής ομάδας του πληθυσμού, το Εθνικό Πλάνο Εμβολιασμού, πέραν από τον βραχυπρόθεσμο στόχο της προστασίας των ηλικιωμένων, έχει ως μέσο-μακροπρόθεσμο στόχο τη μείωση των νοσηλειών και των θανάτων και την αποφόρτιση του Συστήματος Υγείας.

Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας, θέλοντας να προστατεύσει τα κλινήρη άτομα, έχει θεσπίσει διαδικασία για εμβολιασμό τους κατ’ οίκον ή στον χώρο διαμονής τους, μέσω κινητών μονάδων εμβολιασμού.

Προτεραιότητα του Υπουργείου Υγείας, αναφέρεται στην ανακοίνωση, μέσα από το Εμβολιαστικό Πλάνο είναι να προστατευθούν οι υψηλού ρίσκου ομάδες του πληθυσμού, αφού όπως προκύπτει από μελέτη του Κέντρου Δημόσιας Υγείας της Σκωτίας, τα αποτελέσματα από σχεδόν 1,5 εκ. εμβολιασμούς έδειξαν ότι μια δόση των εμβολίων της Pfizer και της ΑstraΖeneca είναι αποτελεσματική και μειώνει σημαντικά τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, έως την 4η εβδομάδα μετά τη λήψη της 1ης δόσης, τα εμβόλια Pfizer και Oxford-AstraZeneca αποδείχθηκαν ότι μειώνουν τον κίνδυνο νοσηλείας από την COVID-19 έως και 85% και 94%, αντίστοιχα.

Σε σχέση, δε, με τα άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω, που αποτελεί μια από τις ομάδες υψηλότερου κινδύνου για σοβαρή νόσηση, ο εμβολιασμός συσχετίστηκε με μείωση κατά 81% του κινδύνου νοσηλείας κατά την 4η εβδομάδα, όταν τα αποτελέσματα και για τα δύο εμβόλια συνδυάστηκαν.

Αντίστοιχα ενθαρρυντικά είναι τα δεδομένα που καταγράφονται σε μελέτη που έγινε στο Ισραήλ, βάσει των οποίων το εμβόλιο της Pfizer είναι αποτελεσματικό κατά 95,8% στην πρόληψη της μόλυνσης δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό με τη 2η δόση, κατά 99,2% στην πρόληψη σοβαρών μορφών της νόσου και 98,9% στην πρόληψη θανάτου.

Την ίδια ώρα, συμπληρώνει το Υπουργείο Υγείας, βρετανική έρευνα έδειξε ότι το ρίσκο μόλυνσης από τον ιό μειώνεται κατά 85% μετά τη 2η δόση.

Πέραν των 64.000 εμβολιασμών μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου στην Κύπρο

Σημειώνεται πως το πλάνο εμβολιασμού εξελίσσεται ομαλά και η χώρα επιταχύνει ρυθμούς, αυξάνοντας την εμβολιαστική κάλυψη των πολιτών και στις ευπαθείς ομάδες, παράλληλα με τον εμβολιασμό ανά ηλικία.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου διενεργήθηκαν συνολικά 64.562 εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 44.239 αφορούν άτομα που έλαβαν την 1η δόση του εμβολίου και οι 20.323 άτομα που ολοκλήρωσαν τον εμβολιασμό τους (2η δόση).

Οι εμβολιασμοί πραγματοποιούνται σε εννέα Κέντρα Εμβολιασμού σε όλες τις Επαρχίες, από συνολικά 20 συνεργεία.

Σε λειτουργία βρίσκονται δύο μεγάλα Εμβολιαστικά Κέντρα, στην Κρατική Έκθεση, Λευκωσία, και στο Αθλητικό Κέντρο «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό δυναμικότητας 15 και 10 συνεργείων, αντίστοιχα.

Αυτή την εβδομάδα ξεκινούν τη λειτουργία τους Εμβολιαστικά Κέντρα στην Πάφο και την Λάρνακα, δυναμικότητας εφτά συνεργείων έκαστο.

Σε πλήρη ανάπτυξη των Κέντρων Εμβολιασμού, θα μπορούν να διενεργούνται μέχρι και 15.000 εμβολιασμοί την ημέρα.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει αδειοδοτήσει τρία εμβόλια, της AstraΖeneca, το Comirnaty της Pfizer και το εμβόλιο της εταιρείας Moderna, έχουν περάσει τον πήχη για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα.

Ως η συνήθης πρακτική, η Κύπρος προμηθεύεται εμβόλια εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ως η καθ’ ύλην αρμόδια Αρχή της ΕΕ για την αξιολόγηση, την έγκριση και την αδειοδότηση φαρμακευτικών προϊόντων.

Ενόψει της αδειοδότησης του εμβολίου της Johnson&Johnson εντός Μαρτίου και σύμφωνα με την ενημέρωση από τις παρασκευάστριες εταιρείες, αναμένεται ότι εντός Μαρτίου θα αποσταλούν πέραν των 160.000 δόσεων των τριών εμβολίων, με τη ροή να αυξάνεται το 2ο τρίμηνο του έτους.

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Φεβρουαρίου 2021 - 16:54

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

11 Απριλίου
Η Ομόνοια νίκησε με 2-0 τον Ολυμπιακό και συνεχίζει στην κορυφή
21:40
Σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα ανήλθε το δημόσιο χρέος της Κύπρου
21:21
Η ΑΕΛ πήρε το πολύτιμο τρίποντο στο ΑΕΚ Αρένα
21:09
Νίκη με ανατροπή για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 3-1 την Τότεναμ
20:40
Ανακοινώθηκαν 440 περιστατικά COVID την Κυριακή, 225 ασθενείς σε νοσοκομεία
20:40
Β' Κατηγορία: Η Αγία Νάπα νίκησε με 2-1 την Ομόνοια Ψευδά και διατήρησε επαφή με την κορυφή
20:27
Αναρτώνται αύριο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, η ύλη των παγκυπρίων εξετάσεων
20:09
Κλινικές "Pfizer" για αντιικό σκεύασμα κατά του κορωνοϊού σε μορφή χαπιού
19:37
Εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της εγκατάστασης εργοστασίων ασφάλτου στην περιοχή Μιτσερού
19:03
Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ επισκέπτεται το Ισραήλ
18:45
Ελλάδα: 1.718 νέα κρούσματα, 780 διασωληνωμένοι, 52 θάνατοι
17:57
Οργή εξέφρασε το Κρεμλίνο για τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογαν ότι τάσσεται υπέρ της επιστροφής της Κριμαίας στην Ουκρανία
17:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand