Για Κυπριακό, άτυπη πενταμερή και εμβόλια συζήτησε η Σπέχαρ με τ/κ κόμματα

Το Κυπριακό, η άτυπη πενταμερής συνάντηση και οι εμβολιασμοί κατά του COVID-19 ήταν στο επίκεντρο διαδικτυακών συζητήσεων που είχε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, με τ/κ κόμματα.

Συγκεκριμένα, η κ. Σπέχαρ συζήτησε με τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Φικρί Ατάογλου, τον Γραμματέα Εξωτερικών Υποθέσεων του κόμματος, Μουσταφά Αραμπατσίογλου και τον υπεύθυνό του στην Λευκωσία, Σαλίχ Τσελικέρ, για την άτυπη συνάντηση, τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τα Βαρώσια και τις πολιτικές για τον εμβολιασμού για τον κορωνοϊό που εφαρμόζουν η ΕΕ και τα ΗΕ έναντι των Τ/κ.

Η αντιπροσωπεία ενημέρωσε την κ. Σπέχαρ για τη στάση του Δημοκρατικού Κόμματος σε σχέση με την άτυπη πενταμερή. Ο κ. Ατάογλου είπε στην αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών πως το Δημοκρατικό Κόμμα είναι έτοιμο να συμβάλει εάν η άτυπη συνάντηση γίνει μεταξύ δυο πλευρών με ισότιμο καθεστώς και πως εάν αυτή καταλήξει σε αποτυχία τότε οι Τ/κ θα συνεχίσουν τον δρόμο τους ως ένα από τα δυο ισότιμα μέρη.

Είπε επίσης στην κ. Σπέχαρ πως είναι έτοιμοι να συμβάλουν στη διαπραγματευτική διαδικασία που θα ξεκινήσει εάν η άτυπη συνάντηση ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Για τα εμβόλια είπε πως αυτά που λήφθηκαν από την ΕΕ μέσω της "ε/κ διοίκησης" κατά την έκφρασή του, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι πολύ λίγα σε σύγκριση με τον πληθυσμό στα κατεχόμενα και τον αριθμό που έχει λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Εξάλλου, η κ. Σπέχαρ συζήτησε διαδικτυακά με τον ηγέτη και "βουλευτή" του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Οζγιγίτ, και τον "βουλευτή" του κόμματος, Ζεκί Τσελέρ, για το Κυπριακό, την άτυπη συνάντηση και το θέμα των εμβολίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, η κ. Σπέχαρ ενημερώθηκε ότι η στάση του κόμματος για το Κυπριακό και την άτυπη πενταμερή είναι ξεκάθαρη και πως για αυτό η πιο ρεαλιστική λύση στην Κύπρο είναι η ομοσπονδία.

Επίσης το κόμμα εξέφρασε τη θέση πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν στη βάση του κειμένου που προέκυψε από τη συνάντηση του Νοέμβρη του 2019 στο Βερολίνο, του εγγράφου της 11ης Φεβρουαρίου και του πλαισίου Γκουτέρες. Σε ό,τι αφορά τα Βαρώσια η θέση που το κόμμα εξέφρασε στην κ. Σπέχαρ είναι πως πρέπει να γίνουν βήματα στη βάση του διεθνούς δικαίου που θα συμβάλουν σε μια συνολική λύση.

Το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στη σημασία των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Σημείωσε πως οι Τ/κ έδειξαν ξεκάθαρα τη στάση τους για λύση μέσω του σχεδίου Ανάν και της διαδικασίας στο Κραν Μοντανά, και πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να έχει μια προσέγγιση η οποία να λαμβάνουν υπόψη "αυτές τις πραγματικότητες".

Επίσης το κόμμα ανέφερε πως πρέπει να αυξηθούν οι ποσότητες των εμβολίων που δίδονται στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Επίσης επισημάνθηκε στην κ. Σπέχαρ πως πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες ώστε η τ/κ κοινότητα να επωφεληθεί από τους οικονομικούς πόρους που η ΕΕ και η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα δίδουν σε χώρες που επηρεάζονται από την πανδημία.

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Φεβρουαρίου 2021 - 20:47

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επιστρέφει το Ισραήλ
16:25
Καμπανάκι πνευμονολογικής για τη σκόνη
16:10
Πρόεδρος: Αξιοποίηση της θετικής προβολής της Κύπρου για επίτευξη του στόχου της επανένωσης
16:00
Τατζικιστάν: Εννέα συλλήψεις για εμπλοκή στη φονική επίθεση στη Μόσχα
15:23
Σε μονόωρη στάση εργασίας κατήλθε το προσωπικό του ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.