Για Κυπριακό, άτυπη πενταμερή και εμβόλια συζήτησε η Σπέχαρ με τ/κ κόμματα

Το Κυπριακό, η άτυπη πενταμερής συνάντηση και οι εμβολιασμοί κατά του COVID-19 ήταν στο επίκεντρο διαδικτυακών συζητήσεων που είχε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, με τ/κ κόμματα.

Συγκεκριμένα, η κ. Σπέχαρ συζήτησε με τον ηγέτη του Δημοκρατικού Κόμματος Φικρί Ατάογλου, τον Γραμματέα Εξωτερικών Υποθέσεων του κόμματος, Μουσταφά Αραμπατσίογλου και τον υπεύθυνό του στην Λευκωσία, Σαλίχ Τσελικέρ, για την άτυπη συνάντηση, τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τα Βαρώσια και τις πολιτικές για τον εμβολιασμού για τον κορωνοϊό που εφαρμόζουν η ΕΕ και τα ΗΕ έναντι των Τ/κ.

Η αντιπροσωπεία ενημέρωσε την κ. Σπέχαρ για τη στάση του Δημοκρατικού Κόμματος σε σχέση με την άτυπη πενταμερή. Ο κ. Ατάογλου είπε στην αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών πως το Δημοκρατικό Κόμμα είναι έτοιμο να συμβάλει εάν η άτυπη συνάντηση γίνει μεταξύ δυο πλευρών με ισότιμο καθεστώς και πως εάν αυτή καταλήξει σε αποτυχία τότε οι Τ/κ θα συνεχίσουν τον δρόμο τους ως ένα από τα δυο ισότιμα μέρη.

Είπε επίσης στην κ. Σπέχαρ πως είναι έτοιμοι να συμβάλουν στη διαπραγματευτική διαδικασία που θα ξεκινήσει εάν η άτυπη συνάντηση ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Για τα εμβόλια είπε πως αυτά που λήφθηκαν από την ΕΕ μέσω της "ε/κ διοίκησης" κατά την έκφρασή του, όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι πολύ λίγα σε σύγκριση με τον πληθυσμό στα κατεχόμενα και τον αριθμό που έχει λάβει η Κυπριακή Δημοκρατία.

Εξάλλου, η κ. Σπέχαρ συζήτησε διαδικτυακά με τον ηγέτη και "βουλευτή" του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας (TDP), Τζεμάλ Οζγιγίτ, και τον "βουλευτή" του κόμματος, Ζεκί Τσελέρ, για το Κυπριακό, την άτυπη συνάντηση και το θέμα των εμβολίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κόμματος Κοινοτικής Δημοκρατίας, η κ. Σπέχαρ ενημερώθηκε ότι η στάση του κόμματος για το Κυπριακό και την άτυπη πενταμερή είναι ξεκάθαρη και πως για αυτό η πιο ρεαλιστική λύση στην Κύπρο είναι η ομοσπονδία.

Επίσης το κόμμα εξέφρασε τη θέση πως οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν στη βάση του κειμένου που προέκυψε από τη συνάντηση του Νοέμβρη του 2019 στο Βερολίνο, του εγγράφου της 11ης Φεβρουαρίου και του πλαισίου Γκουτέρες. Σε ό,τι αφορά τα Βαρώσια η θέση που το κόμμα εξέφρασε στην κ. Σπέχαρ είναι πως πρέπει να γίνουν βήματα στη βάση του διεθνούς δικαίου που θα συμβάλουν σε μια συνολική λύση.

Το Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας αναφέρθηκε επίσης στη σημασία των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Σημείωσε πως οι Τ/κ έδειξαν ξεκάθαρα τη στάση τους για λύση μέσω του σχεδίου Ανάν και της διαδικασίας στο Κραν Μοντανά, και πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να έχει μια προσέγγιση η οποία να λαμβάνουν υπόψη "αυτές τις πραγματικότητες".

Επίσης το κόμμα ανέφερε πως πρέπει να αυξηθούν οι ποσότητες των εμβολίων που δίδονται στην τουρκοκυπριακή πλευρά. Επίσης επισημάνθηκε στην κ. Σπέχαρ πως πρέπει να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες ώστε η τ/κ κοινότητα να επωφεληθεί από τους οικονομικούς πόρους που η ΕΕ και η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα δίδουν σε χώρες που επηρεάζονται από την πανδημία.

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Φεβρουαρίου 2021 - 20:47

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

15 Ιουνίου
Καλή κλήρωση για την Κύπρο στο Davis Cup
15:09
Και επίσημα στους Ολυμπιακούς του Τόκιο, Τσιτσιπάς και Σάκκαρη
15:03
ΗΠΑ-ΕΕ: Είναι τεράστια ευκαιρία η συνεργασία μας με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν
14:53
Mεγάλης σπουδαιότητας η συντήρηση μωσαϊκών στην αρχαία Σαλαμίνα λέει ο Τ. Χατζηδημητρίου
14:40
Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας στη Γενεύη ενόψει της συνάντησης Μπάιντεν- Πούτιν
14:22
Κατάσβεση φωτιάς δίπλα από Γυμνάσιο Πόλεως Χρυσοχούς πριν να επεκταθεί
14:10
Χωρίς νόημα και αξία η Κοινή Διακήρυξη ΜED-7 σύμφωνα με τουρκικό ΥΠΕΞ
14:09
Μέτρα στις πύλες εισόδου της Δημοκρατίας για περιορισμό της εισόδου μεταλλάξεων του κορονοϊού
13:43
Συμπεράσματα Συνόδου ΕΕ-ΗΠΑ: οι διαφορές στην Αν.Μεσόγειο να επιλυθούν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο της θάλασσας
13:20
Ο Κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τον Ν. Αναστασιάδη για όσα διαμείφθηκαν στη συνάντηση του με τον Τ.Ερντογάν
12:39
Εξαιρετικά αποτελεσματικές οι δύο δόσεις εμβολίων κατά της ινδικής μετάλλαξης
12:36
Στόχος μου δεν είναι να μοιραστώ τις ευθύνες της διακυβέρνησης, λέει ο ΠτΔ
12:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand