Έρευνα: Σχεδόν 1 στους 3 ασθενείς της Covid-19 έχει συμπτώματα ακόμη και μετά από 9 μήνες

Ένας στους τρεις ασθενείς έχει συμπτώματα ακόμη και μετά από εννέα μήνες, όπως δείχνει η έρευνα, η οποία, παρά το μικρό δείγμα της, είναι μία από αυτές με το μεγαλύτερο βάθος χρόνου σε ασθενείς Covid-19.

Συμπτώματα της Covid-19, όπως η κόπωση, η δύσπνοια, η απώλεια όσφρησης ή γεύσης και οι πόνοι στους μυς, μπορούν να επιμένουν για απρόσμενα πολλούς μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, καμία φορά ακόμη και σε νέους που πέρασαν σχετικά ήπια τη νόσο, σύμφωνα με μια νέα μικρή αμερικανική επιστημονική μελέτη. Ένας στους τρεις ασθενείς έχει συμπτώματα ακόμη και μετά από εννέα μήνες, όπως δείχνει η έρευνα, η οποία, παρά το μικρό δείγμα της, είναι μία από αυτές με το μεγαλύτερο βάθος χρόνου σε ασθενείς Covid-19.

Οι ερευνητές του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "JAMA Network Open", μελέτησαν 177 ασθενείς Covid-19 με μέση ηλικία 48 ετών, εκ των οποίων οι 16 (το 9%) είχαν νοσηλευθεί και οι 161 δεν είχαν χρειαστεί νοσηλεία.

Μολονότι τα δύο τρίτα των ασθενών δεν είχαν πια συμπτώματα τρεις έως εννέα μήνες μετά την αρχική λοίμωξη, το 16% ανέφεραν ένα ή δύο επίμονα συμπτώματα και το 14% τουλάχιστον τρία συμπτώματα διαρκείας. Το 33% των ασθενών που πέρασαν ήπια την Covid-19 και το 31% όσων νοσηλεύθηκαν, ανέφεραν τουλάχιστον ένα επίμονο σύμπτωμα για τουλάχιστον τρεις μήνες μετά τη διάγνωση. Επίμονα συμπτώματα εμφάνισαν το 27% των ασθενών 18-39 ετών, το 30% των ασθενών 40-64 ετών και το 43% εκείνων άνω των 65 ετών.

Τα συχνότερα επίμονα συμπτώματα, που μπορεί να διαρκέσουν από τρεις έως εννέα μήνες, είναι η κόπωση και η απώλεια όσφρησης/γεύσης (από 14%). Περίπου το 5% των ασθενών έχουν επίμονους πονοκέφαλους ή δύσπνοια ή μυϊκούς πόνους. 'Αλλα λιγότερο συχνά επίμονα συμπτώματα είναι ο πυρετός, ο βήχας, ο πονόλαιμος, η διάρροια, οι κρυάδες, οι εφιδρώσεις κ.α.

Οι ασθενείς που νοσηλεύθηκαν, είναι πιθανότερο να αναφέρουν συμπτώματα που δεν λένε να φύγουν, αλλά ακόμη και όσοι πέρασαν ήπια τη νόσο, μπορεί να έχουν παρόμοια ταλαιπωρία στη συνέχεια, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα της ζωής τους, όπως ανέφεραν το 30% των ατόμων. Το 8% είπαν ότι τα επίμονα συμπτώματα επηρεάζουν και δυσκολεύουν τουλάχιστον μία από τις καθημερινές δραστηριότητες τους, όπως οι δουλειές του νοικοκυριού.

«Επειδή η Covid-19 υπάρχει εδώ και μόνο ένα χρόνο, οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της για την υγεία δεν είναι ακόμη γνωστές. Όμως το γεγονός πως οι άνθρωποι συνεχίζουν να βιώνουν συμπτώματα επί μήνες μετά την αρρώστια τους, είναι ασφαλώς ανησυχητικό», δήλωσε η ερευνήτρια δρ Ντενίζ ΜακΚάλοχ.

Για ποιο λόγο τόσοι άνθρωποι εμφανίζουν συμπτώματα της «μακράς Covid-19», δεν είναι ακόμη σαφές στους επιστήμονες. Πιθανώς σχετίζεται με την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος τους ή με μια χρόνια φλεγμονή.

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Φεβρουαρίου 2021 - 08:51

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Ο Γενικός Εισαγγελέας καταθέτει σήμερα αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
11:40
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
11:10
Ψηλές συγκεντρώσεις σκόνης και σήμερα στην ατμόσφαιρα
10:32
Θεσμοθετήθηκε η απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων στη δημοτική εκπαίδευση
09:58
Ονούφριος Κουλλά: "Σοβαρό ατόπημα" η στήριξη σε υποψηφίους του ΕΛΑΜ
09:37
Ολοκληρώνεται στις 12:30 η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
09:20
Στις 21:00 η πρώτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου
09:00
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
06:28
Περιοδεία στην Ευρώπη άρχισε η απεσταλμένη Γκουτέρες
06:19
Εθνικό Συμβούλιο στις 10:30 για Κυπριακό και Ευρωτουρκικά
06:15
ΟΗΕ: Ομάδα ειρηνευτών δέχθηκε πυρά στην περιοχή κατασκευής της προβλήτας
05:52
ΗΠΑ: Ξεκίνησε η κατασκευή προβλήτας για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
05:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.