Προχωρούν ως έχουν τα νομοσχέδια για φορολογικά κίνητρα σε ιδιοκτήτες ακινήτων που μειώνουν ενοίκια

Δεν άλλαξε η θέση της Κυβέρνησης ως προς την παραχώρηση φορολογικών κινήτρων σε ιδιοκτήτες που προχωρούν σε εθελοντική μείωση ενοικίων, το τρέχoν εξάμηνο.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών εξέτασε εκ νέου τη Δευτέρα τα δύο νομοσχέδια. Το πρώτο αφορά πίστωση φόρου που θα παραχωρείται σε ιδιοκτήτες ακινήτων και θα ισούται με το 50% της μείωσης που θα παραχωρηθεί στο ενοίκιο και πρέπει να είναι μεταξύ 30% με 50%. Η έκπτωση στο ενοίκιο θα πρέπει να γίνεται για περίοδο από έναν μέχρι 3 μήνες. Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά την απαλλαγή από την έκτακτη εισφορά για την άμυνα σε ιδιοκτήτες που προβαίνουν σε εθελοντική μείωση ενοικίου.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών ανέφερε στην Επιτροπή ότι δεν άλλαξε η θέση του Υπουργείου αναφορικά με τα κίνητρα που πρέπει να προσφέρει για τα ενοίκια, μετά και την εισήγηση βουλευτών να επιδοτείται απευθείας ο ενοικιαστής ή να καταμερίζεται το κόστος του ενοικίου ανάμεσα σε Κυβέρνηση, ιδιοκτήτη και ενοικιαστή.

Εκ μέρους της ΠΟΒΕΚ αναφέρθηκε ότι αν παραμείνει η ίδια η πρόταση της Κυβέρνησης τότε «θα κλάψουμε επί ερειπίων» και πολλές επιχειρήσεις θα οδηγηθούν στο κλείσιμο. Η ΠΟΒΕΚ πρόσθεσε, επιμένει στον επιμερισμό του κόστους, και θεωρεί ότι το νομοσχέδιο χρήζει βελτιώσεων. Παράλληλα αναφέρθηκε ότι το μέτρο δεν έχει αγκαλιαστεί από τους ιδιοκτήτες γιατί δεν τους συμφέρει.

Στη συνέχεια η συζήτηση στην Επιτροπή επικεντρώθηκε στην αναδιατύπωση λεκτικού της νομοθεσίας ώστε να είναι ξεκάθαρο ότι πίστωση φόρου δεν παραχωρείται για το μέρος της μείωσης ενοικίων που υπερβαίνει το 50%.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, σε δηλώσεις της μετά την Επιτροπή,  ανέφερε ότι η Κυβέρνηση επιμένει στην πρότασή της για το θέμα των ενοικίων. Πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ επιμένει και θεωρεί ότι αυτά τα μέτρα είναι αναποτελεσματικά και πρέπει η Κυβέρνηση να τα επιδοτήσει απευθείας τόσο τα ενοίκια, ιδιαίτερα των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την πανδημία καθώς και τα λειτουργικά τους έξοδα.

Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει από πλευράς Κυβέρνησης, αξιολόγηση για το ποια έκταση και ποια επίπτωση είχε το μέτρο αυτό κατά την εφαρμογή του στο πρώτο κύμα της πανδημία. Ωστόσο όπως είπε, σύμφωνα με όσα πληροφορούνται, το μέτρο δεν είχε αποτελεσματική εφαρμογή και δεν ανακούφισε στον βαθμό που έπρεπε τους ενοικιαστές.

Τελευταία Ενημέρωση: 22 Φεβρουαρίου 2021 - 15:31

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Απριλίου
Νίκες για τους πρωτοπόρους
18:04
Eλλάδα: 2.411κρούσματα σήμερα - Στους 837 οι διασωληνωμένοι
18:00
Κούσιος: Ο Παπαδόπουλος έστελνε επιστολές στον Πρόεδρο για ταχύτερη εξέταση 700 πολιτογραφήσεων
17:53
Απαλλαγή παιδιών πολύτεκνων οικογενειών από τα τέλη στις Παγκύπριες Εξετάσεις
17:52
Στους 37 βαθμούς Κελσίου ο υδράργυρος
17:48
Κατέκτησε και το κύπελλο η Ομόνοια
17:02
Οι εξελίξεις στο Κυπριακό στο επίκεντρο συναντήσεων Προέδρου ΔΗΣΥ στο Βερολίνο
16:54
Παρέλαβε το βραβείο του Ευρωπαίου Πολίτη ο Βήχας
16:00
Στον τελικό του Μόντε Κάρλο ο Τσιτσιπάς!
15:58
O ΔΗΣΥ ΓΙΑ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
15:48
«Η Λάρνακα δεν είναι σκουπιδότοπος της Κύπρου»
15:26
Κλείνει προσωρινά το Νοσοκομείο Πόλης Χρυσοχούς
15:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand