Ευρωτουρκικές σχέσεις και τουρκικές προκλήσεις έθεσε ο ΥΠΕΞ Ν.Χριστοδουλίδης στην τηλεδιάσκεψη με Μπλίνκεν

Τις ευρωτουρκικές σχέσεις, τη συμπεριφορά της Τουρκίας, έθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης κατά την τηλεδιάσκεψη με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Άντονι Μπλίνκεν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, οι Υπουργοί Εξωτερικών είχαν μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον νέο Υπουργό Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Antony Blinken, για διεθνή και περιφερειακά ζητήματα που άπτονται των διατλαντικών σχέσεων.

Κατά την ανταλλαγή απόψεων των υπουργών εξωτερικών με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, τέθηκε μεταξύ άλλων και η στρατηγική σημασία της Ανατολικής.Μεσογείου αλλά και η συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε τόσο στις ευρωτουρκικές σχέσεις αλλά και γενικότερα στη συμπεριφορά της Τουρκίας στο διεθνές σκηνικό, τονίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στη στάση της Άγκυρας μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης τόνισε ότι αναμένουμε να δούμε θετική και εποικοδομητική στάση από πλευράς της Τουρκίας στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στο ρόλο της Κύπρου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ανέδειξε τη σημασία των συνεργασιών και συνεργειών που αναπτύσσονται, τονίζοντας ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να στηρίξουν τις προσπάθειες των κρατών της περιοχής για δημιουργία ενός αφηγήματος ειρήνης, συνεργασίας, σταθερότητας και ευημερίας.

Από πλευράς του, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αφού αναγνώρισε ότι η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος, υποστήριξε ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε η χώρα να παραμείνει προσηλωμένη προς τη Δύση.

Τόνισε ότι η ΕΕ και οι ΗΠΑ πρέπει να υιοθετήσουν κοινή προσέγγιση προς την Τουρκία, εκφράζοντας την ετοιμότητά τους για ενίσχυση των σχέσεων τους νοουμένου ότι η Τουρκία επιδείξει αλλαγή στάσης, με συγκεκριμένες ενέργειες και απτά αποτελέσματα.

Ανέφερε, επίσης, ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία και στην πρόσφατη κοινή πρωτοβουλία Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, με τη συμμετοχή και των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι στο περιθώριο του ΣΕΥ, ο Υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Λε Ντριάν. Η συζήτηση των δυο επικεντρώθηκε σε διμερή ζητήματα, το Kυπριακό, τις ευρωτουρκικές σχέσεις ενόψει και του επικείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και σε σχέση με το EMGF (East Mediterranean Gas Forum)

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Φεβρουαρίου
Ελλάδα-Κορονοϊός:1.269 κρούσματα, 391 διασωληνωμένοι, 36 θάνατοι
17:47
Yπουργείο Παιδείας: Θα απαιτείται αρνητικό rapid test από μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης
17:23
Σε σκουπιδότοπο έχει μετατραπεί μια από τις ομορφότερες τοποθεσίες της Πάφου
16:55
Γαλλία-Γερμανία: Το Παρίσι ζητεί συνομιλίες μετά την γερμανική επιβολή διασυνοριακών περιορισμών
16:49
Ισραήλ: Εμβολιάζει παλαιστίνιους που απασχολούνται εκεί ή σε κατεχόμενη Δυτική Όχθη
16:34
Στο +11 η πρωτοπόρος Apollon Ladies
16:18
Αυτά είναι τα σημεία για rapid test τη Δευτέρα 01/03
15:43
AKEΛ: Δήλωση Χρίστου Χριστοφίδη για την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή σε σχέση με τη μαρίνα Αγίας Νάπας
15:42
Ρωσία : Ο Αλεξέι Ναβάλνι έφθασε σε σωφρονιστικό ίδρυμα όπου θα εκτίσει την ποινή του
15:35
Ελλάδα: Παραιτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Ταραντίλης
15:29
Επτά χρόνια από την προσάρτηση της Κριμαίας (video)
15:12
Κοσμοσυρροή για προσκύνημα λειψάνων του Αγίου Εφραίμ
14:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand