Το Συμβούλιο ενέκρινε τη σύσταση Κομισιόν για τις περιοχές με σκούρο κόκκινο στον χάρτη του ECDC

Το Συμβούλιο των κρατών μελών της ΕΕ ενέκρινε σήμερα σύσταση για την τροποποίηση της προηγούμενης σύστασης σχετικά με μια συντονισμένη προσέγγιση στους περιορισμούς της ελεύθερης κυκλοφορίας ως απάντηση στην πανδημία COVID-19.

Σύμφωνα με την ενημερωμένη πρόταση, ένα νέο χρώμα (σκούρο κόκκινο) προστίθεται στις υπάρχουσες κατηγορίες πράσινου, πορτοκαλιού, κόκκινου και γκρι στον εβδομαδιαίο χάρτη που δημοσιεύεται από το ECDC. Αυτό το χρώμα θα ισχύει για περιοχές όπου ο ιός κυκλοφορεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, μεταξύ άλλων, λόγω πιο μολυσματικών παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία. Αυτές ορίζονται ως περιοχές όπου το αθροιστικό 14-ημερών ποσοστό ειδοποίησης περίπτωσης COVID-19 είναι 500 ανά 100.000 άτομα ή περισσότερα.

Τα κράτη μέλη πρέπει να αποθαρρύνουν όλα τα μη απαραίτητα ταξίδια σε κόκκινες και σκούρες κόκκινες περιοχές, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκουν να αποφύγουν διαταραχές στα απαραίτητα ταξίδια.

Τα κράτη μέλη πρέπει να απαιτούν από άτομα που ταξιδεύουν από μια περιοχή που χαρακτηρίζεται ως σκούρο κόκκινο να υποβληθούν σε εξέταση για λοίμωξη COVID-19 πριν από την άφιξη και σε καραντίνα / αυτο-απομόνωση.

Παρόμοια μέτρα θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε περιοχές με υψηλό επιπολασμό παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία.

Δεδομένης της αύξησης της ικανότητας δοκιμών COVID-19, η σύσταση τροποποιείται επίσης για να δοθεί στα κράτη μέλη η δυνατότητα να απαιτούν από τους ταξιδιώτες που προέρχονται από πορτοκαλί, κόκκινες και γκρι περιοχές να κάνουν τεστ πριν από την αναχώρηση.

Οι εργαζόμενοι στις μεταφορές και οι πάροχοι υπηρεσιών μεταφορών δεν πρέπει κατ `αρχήν να υποχρεωθούν να υποβληθούν σε τεστ. Όταν ένα κράτος μέλος απαιτεί από αυτούς να υποβληθούν σε τεστ, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται ταχείες δοκιμές αντιγόνου.

Άτομα που ζουν σε παραμεθόριες περιοχές και διασχίζουν τα σύνορα καθημερινά ή συχνά, για παράδειγμα για λόγους εργασίας, σπουδών ή οικογενειακούς δεν θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ ή απομόνωση. Εάν εισαχθεί μια απαίτηση τεστ, η συχνότητα των τεστ σε τέτοια άτομα πρέπει να είναι αναλογική.

Τα επικαιροποιημένα αυτά μέτρα αποτελούν συντονισμένη απάντηση στην αύξηση των λοιμώξεων και στους κινδύνους που ενέχουν οι πιο μεταδοτικές νέες παραλλαγές του ιού εντός και εκτός της ΕΕ. Ακολουθούν τη σύσταση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) για την αποφυγή μη απαραίτητων ταξιδιών, προκειμένου να επιβραδύνουν την εισαγωγή και τη διάδοση των νέων παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία.

Ενεργώντας με συντονισμένο τρόπο, τα κράτη μέλη στοχεύουν στην αποτροπή της επαναφοράς των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα και στη διασφάλιση της ελεύθερης κυκλοφορίας αγαθών και υπηρεσιών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 15:43

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική υπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.