Την ανάγκη για προστασία των λιμνών και αλυκών, επισημαίνει η Επ. Περιβάλλοντος

Θερμή παράκληση προς κάθε αρμόδια Αρχή και κάθε πολίτη ξεχωριστά για τη λήψη εκείνων των δράσεων, αλλά και προσωπικής υπεύθυνης στάσης ως προς την προστασία και ανάδειξη του πραγματικού πλούτου του τόπου μας, που είναι οι Λίμνες και οι Αλυκές οι οποίες αποτελούν μεταναστευτικό σταθμό άγριων πτηνών μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής, απευθύνει η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλιας Βασιλείου.
 
Σε γραπτή δήλωση της με ευκαιρία της επετείου σήμερα για την υπογραφή της Σύμβασης Ραμσάρ το 1971 στην Περσική πόλη Ραμσάρ, την οποία έχει υπογράψει και η Κυπριακή Δημοκρατία, η κ. Βασιλείου αναφέρει ότι το εν λόγο έγγραφο, δεσμεύει το κράτος ως προς την προστασία των Υδροβιότοπων και ειδικότερα των φυσικών διεργασιών που αφορούν στη βιοποικιλότητα των χώρων.

Στο νησί μας, σημειώνει, συναντάμε τις υπερπολύτιμες Αλυκές Λάρνακας και Λεμεσού, τις Λίμνες Ορόκληνης και Παραλιμνίου, τα Φράγματα Ξυλιάτου, Ασπρόκρεμου, Άχνας και Ταμασού, ενώ λιβάδια, καλαμιώνες και βάλτοι γύρω από τις Αλυκές συμπεριλαμβάνονται επίσης στην αναγκαιότητα των μέτρων προστασίας.

Καθίσταται σαφές σε όλους μας ότι οι γιορτές που αναφέρονται σε Διεθνείς Συμβάσεις δεν είναι μόνο μια ευκαιρία αναφοράς στη σπουδαιότητα της Σύμβασης, αλλά και τρόπου επίσημου απολογισμού που αφορά στις καθημερινές μας δράσεις σε όλα όσα οι Συμβάσεις αυτές προνοούν και αναφέρονται.

«Σε αυτό τον χρόνο λοιπόν, ως Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος έχουμε αναδείξει την αναγκαιότητα ορθολογιστικής διαχείρισης των υγροβιότοπων του τόπου μας, τη σημαντική τους συμβολή στις οικοσυστημικές υπηρεσίες που μας προσφέρονται, την έκκληση προς τις Υπηρεσίες του κράτους για αυστηρότερους ελέγχους που αφορούν σε παράνομες απορρίψεις αποβλήτων, την αναγκαιότητα περιορισμού των προσβάσεων του κοινού στους εν λόγω χώρους για αποσυμφόρηση της πίεσης που τα υπό προστασία είδη δέχονται, την ισορροπία που οφείλουμε να φέρουμε μεταξύ της ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας και της φυσικής λειτουργίας των οικοσυστημάτων και των υδροβιότοπων», προσθέτει η Επίτροπος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 15:43

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
21:58
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Υποβάλλονται αύριο οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και για τους Δημάρχους
21:39
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη
17:31
Iσραήλ: Διακόσιες χιλιάδες πολίτες κατέφυγαν στα καταφύγια λόγω drone της Χεζμπολάχ
17:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
17:05
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
16:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.