Την ανάγκη για προστασία των λιμνών και αλυκών, επισημαίνει η Επ. Περιβάλλοντος

Θερμή παράκληση προς κάθε αρμόδια Αρχή και κάθε πολίτη ξεχωριστά για τη λήψη εκείνων των δράσεων, αλλά και προσωπικής υπεύθυνης στάσης ως προς την προστασία και ανάδειξη του πραγματικού πλούτου του τόπου μας, που είναι οι Λίμνες και οι Αλυκές οι οποίες αποτελούν μεταναστευτικό σταθμό άγριων πτηνών μεταξύ Ευρώπης και Αφρικής, απευθύνει η Επίτροπος Περιβάλλοντος Κλέλιας Βασιλείου.
 
Σε γραπτή δήλωση της με ευκαιρία της επετείου σήμερα για την υπογραφή της Σύμβασης Ραμσάρ το 1971 στην Περσική πόλη Ραμσάρ, την οποία έχει υπογράψει και η Κυπριακή Δημοκρατία, η κ. Βασιλείου αναφέρει ότι το εν λόγο έγγραφο, δεσμεύει το κράτος ως προς την προστασία των Υδροβιότοπων και ειδικότερα των φυσικών διεργασιών που αφορούν στη βιοποικιλότητα των χώρων.

Στο νησί μας, σημειώνει, συναντάμε τις υπερπολύτιμες Αλυκές Λάρνακας και Λεμεσού, τις Λίμνες Ορόκληνης και Παραλιμνίου, τα Φράγματα Ξυλιάτου, Ασπρόκρεμου, Άχνας και Ταμασού, ενώ λιβάδια, καλαμιώνες και βάλτοι γύρω από τις Αλυκές συμπεριλαμβάνονται επίσης στην αναγκαιότητα των μέτρων προστασίας.

Καθίσταται σαφές σε όλους μας ότι οι γιορτές που αναφέρονται σε Διεθνείς Συμβάσεις δεν είναι μόνο μια ευκαιρία αναφοράς στη σπουδαιότητα της Σύμβασης, αλλά και τρόπου επίσημου απολογισμού που αφορά στις καθημερινές μας δράσεις σε όλα όσα οι Συμβάσεις αυτές προνοούν και αναφέρονται.

«Σε αυτό τον χρόνο λοιπόν, ως Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος έχουμε αναδείξει την αναγκαιότητα ορθολογιστικής διαχείρισης των υγροβιότοπων του τόπου μας, τη σημαντική τους συμβολή στις οικοσυστημικές υπηρεσίες που μας προσφέρονται, την έκκληση προς τις Υπηρεσίες του κράτους για αυστηρότερους ελέγχους που αφορούν σε παράνομες απορρίψεις αποβλήτων, την αναγκαιότητα περιορισμού των προσβάσεων του κοινού στους εν λόγω χώρους για αποσυμφόρηση της πίεσης που τα υπό προστασία είδη δέχονται, την ισορροπία που οφείλουμε να φέρουμε μεταξύ της ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας και της φυσικής λειτουργίας των οικοσυστημάτων και των υδροβιότοπων», προσθέτει η Επίτροπος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 15:43

Τελευταιες Ειδησεις

24 Μαΐου
Θα κάνει ό,τι μπορεί για λύση του Κυπριακού, λέει ο Μενέντεζ Τζούνιορ, που συνάντησε ομογενείς στη Ν. Υόρκη
18:50
Φουντώνει η πολιτική αντιπαράθεση με φόντο την ακρίβεια. Για αποτυχία της κυβέρνησης Αναστασιάδη ΔΗΣΥ κάνει λόγο το ΑΚΕΛ. Εκτίθεστε απαντά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
18:20
Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία κατέρχονται την ερχόμενη Τρίτη οι εργαζόμενοι στην Ελληνική Τράπεζα.
17:45
Ποσό πέντε εκατομμυρίων ευρώ αναμένεται να αντλήσει η Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Ένωση για στήριξη των αγροτών
17:20
Διαβεβαιώσεις Κ. Στιούαρτ σε Α. Νεοφύτου. Αμετάβλητη η θέση των Η.Ε. για επιστροφή της Αμμοχώστου
16:54
Παραλήρημα Μπαχτσελί: «Ο Μητσοτάκης είναι ύπουλος και άνανδρος». Το πεπρωμένο της Κύπρου είναι η «τουρκοκρατία»
16:35
Σε ετοιμότητα το Υπουργείο Υγείας για την ευλογιά των πιθήκων. Επί τάπητος καταρτισμός πλάνου αντιμετώπισης τυχόν κρουσμάτων. (Βίντεο)
16:13
Αιφνίδιοι έλεγχοι της ΕΠΑ στα γραφεία του συνδέσμου Τυροκόμων και σε επιχειρήσεις παραγωγής γαλακτοκομικών/τυροκομικών προϊόντων
15:58
Στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση τα νομοσχέδια για τις ΑΠΕ
15:36
Ν. Δένδιας: Δεν θα πέσουμε στην παγίδα της Άγκυρας. Διάλογος με ύβρεις και υπερπτήσεις δεν γίνεται
15:18
Στόχος οι αφίξεις τουριστών για φέτος να ξεπεράσουν τα 2 εκατομμύρια, λέει ο Σάββας Περδίος
14:57
Η Κομισιόν εκφράζει ανησυχία για τις ενέργειες του ψευδοκράτους στο Βαρώσι
14:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand