Σε εγρήγορση οι βρετανικές αρχές για τις επικίνδυνες μεταλλάξεις του κορωνοϊού

Στο Μπρίστολ και στο Λίβερπουλ αναμένεται να επεκταθεί η προσφορά των μοριακών διαγνωστικών τεστ του κορωνοϊού σε όλους τους κατοίκους, ανεξαρτήτως του αν έχουν συμπτώματα της νόσου, μετά από τον εντοπισμό της νεότερης ανησυχητικής μετάλλαξης του ιού στις περιοχές αυτές.

Η Δημόσια Υγεία Αγγλίας είχε ανακοινώσει το πρωί πως ανιχνεύθηκε νέα μετάλλαξη του βρετανικού στελέχους του κορωνοϊού που ίσως αντιστέκεται στην άμυνα των αντισωμάτων.

Η μετάλλαξη αυτή, που ονομάζεται Ε484Κ, αφορά τα 11 κρούσματα στο Μπρίστολ στα οποία αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο Υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ.

Ο κ. Χάνκοκ αναφέρθηκε και σε «ανησυχητική μετάλλαξη» που ανιχνεύθηκε σε 32 κρούσματα στο Λίβερπουλ. Πιστεύεται ότι πρόκειται επίσης για τη μετάλλαξη Ε484Κ που σε αυτή την περίπτωση ανιχνεύθηκε στο αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού.

Η ίδια μετάλλαξη έχει ανιχνευθεί στα στελέχη του ιού από τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία.

Από τη στιγμή που μπορεί να αντιστέκεται στα αντισώματα, η συγκεκριμένη μετάλλαξη θεωρείται ότι μπορεί να προσβάλει ξανά κάποιον που έχει προσβληθεί στο παρελθόν, αλλά και να μειώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Ενδεικτική της ανησυχίας που έχει προκληθεί ήταν η έκκληση του κ. Χάνκοκ προς τους κατοίκους των περιοχών που επηρεάζονται ότι είναι «επιτακτική ανάγκη να μη βγαίνουν από το σπίτι αν δεν είναι απολύτως απαραίτητο».

Εν τω μεταξύ, μεταξύ των 1.449 θυμάτων του κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο σήμερα, η χώρα θρηνεί ιδιαίτερα την απώλεια του 100 ετών βετεράνου του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου λοχαγού σερ Τομ Μουρ, ο οποίος το καλοκαίρι είχε περπατήσει 100 γύρους του κήπου του με το υποστηρικτικό βοήθημά του συγκεντρώνοντας το εντυπωσιακό πόσο των 32 εκατομμυρίων λιρών για το εθνικό σύστημα υγείας NHS.

Υπέκυψε στον κορωνοϊό, έχοντας νοσήσει προηγουμένως με πνευμονία, που δεν του επέτρεψε να κάνει το εμβόλιο.

Ο Πρωθυπουργός Τζόνσον χαρακτήρισε τον σερ Τομ Μουρ «ήρωα» με την πραγματική έννοια της λέξης. Ιδιωτικό συλλυπητήριο μήνυμα έστειλε στην οικογένεια του λοχαγού και η βασίλισσα Ελισάβετ.

Εν τω μεταξύ, τα νέα ημερήσια κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα συνέχισαν να μειώνονται, με 16.840 στο 24ωρο έως τις 9 το πρωί της Τρίτης.

Το ίδιο και οι νοσηλευόμενοι ασθενείς που έχουν μειωθεί στους 32.466.

Οι υγειονομικές αρχές χορήγησαν τη Δευτέρα ακόμα 350.348 πρώτες δόσεις εμβολίων και 2.587 δεύτερε δόσεις. Συνολικά πλέον την πρώτη δόση έχουν κάνει 9.646.715 πολίτες και τη δεύτερη δόση 496.796.

Στη Σκωτία η τοπική Πρωθυπουργός Νίκολα Στέρτζιον επιβεβαίωσε την παράταση του lockdown έως τουλάχιστον το τέλος Φεβρουαρίου. Προανήγγειλε επίσης «ελεγχόμενη καραντίνα» για τις αφίξεις στη Σκωτία από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου.

Στην Αγγλία η κεντρική κυβέρνηση θα επιβάλλει προσεχώς διαμονή καραντίνας σε ξενοδοχεία για αφίξεις από 33 χώρες που σχετίζονται με τη νοτιοαφρικανική και βραζιλιάνικη μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 15:32

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο επικίνδυνος κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Ανανέωση Σύμβασης για υπαλλήλους της Ελληνικής
16:16
Κυβερνοεπίθεση στο αρχείο του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν οι Anonymous
16:11
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.