Η ΕΕ καταδικάζει με τον ισχυρότερο τρόπο το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει με τον ισχυρότερο τρόπο το στρατιωτικό πραξικόπημα, που πραγματοποιήθηκε στη Μιανμάρ, δήλωσε σήμερα εξ ονόματος των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ.

Συγκεκριμένα, στη γραπτή δήλωση που εξέδωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος αναφέρει ότι "είναι μια απαράδεκτη προσπάθεια να ανατραπεί βίαια η βούληση του λαού της Μιανμάρ. Μέσα από την υψηλή προσέλευση, ο λαός της Μιανμάρ εξέφρασε την έντονη πίστη του στη δημοκρατική διαδικασία στις γενικές εκλογές στις 8 Νοεμβρίου 2020. Οι εκλογές σηματοδότησαν ένα σημαντικό ορόσημο στη δημοκρατική μετάβαση της χώρας. Κάθε ισχυρισμός περί παρατυπιών ψήφου πρέπει να διευθετηθεί εντός των κατάλληλων νομικών και διοικητικών οδών. Η ανατροπή της επιλογής του λαού της Μιανμάρ με τη βία είναι παράνομη, κατά των αρχών της δημοκρατίας και οδηγεί τη χώρα προς τα πίσω".

Σημειώνει επιπλέον ότι "η ΕΕ υπήρξε σταθερός υποστηρικτής της μη στρατιωτικής και δημοκρατικής μετάβασης της Μιανμάρ, της ειρηνευτικής διαδικασίας και της εθνικής συμφιλίωσης, καθώς και της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξής της".

"Καλούμε τον στρατό να απελευθερώσει αμέσως και χωρίς όρους τον Πρόεδρο, την Πρωθυπουργό και όλους εκείνους που έχουν συλληφθεί, να επιδείξει μέγιστη αυτοσυγκράτηση, να αποκαταστήσει τις τηλεπικοινωνίες και να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία της έκφρασης, τις θεμελιώδεις ελευθερίες και το κράτος δικαίου", προειδοποιεί η ΕΕ.

"Τους καλούμε επίσης να τερματίσουν αμέσως την κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να αποκαταστήσουν την πολιτική κυβέρνηση, να ανοίξουν το νεοεκλεγέν κοινοβούλιο και να προχωρήσουν στους επόμενους διορισμούς του Προέδρου, των Αντιπροέδρων και της νέας κυβέρνησης", σημειώνει.

"Είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε τον διάλογο με όλα τα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη που επιθυμούν λύση στην κατάσταση με καλή πίστη και να επιστρέψουν στη συνταγματική τάξη", αναφέρει.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένει ότι η ασφάλεια των πολιτών τόσο της Μιανμάρ όσο και των κρατών μελών της θα διασφαλίζεται ανά πάσα στιγμή και θα εξετάσει όλες τις επιλογές που διαθέτει για να εξασφαλίσει την επικράτηση της δημοκρατίας", καταλήγει.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 15:32

Τελευταιες Ειδησεις

10 Απριλίου
Η ΑΕΚ νίκησε με 67-63 τον Κεραυνό και έκανε το 2-0 στους τελικούς (βίντεο)
21:20
Στην αμυντική θωράκιση της Κύπρου επενδύει η Εθνική Φρουρά
21:18
Αλυσίδες μετάδοσης του κορωνοϊού εντοπίστηκαν σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια στη Λεμεσό
21:17
Τέσσερις θάνατοι από COVID-19 και 446 περιστατικά, ανακοινώθηκαν το Σάββατο
20:47
Δέκα σφαίρες εκ των οποίων δύο στο κεφάλι δέχτηκε ο Γιώργος Καραϊβάζ
20:39
Ο Vergne εκμεταλλεύτηκε το αυτοκίνητο ασφαλείας και πήρε την νίκη στο E-Prix Ρώμης
20:25
Ο Σταύρος Γαβριήλ χάρισε στον ΑΠΟΕΛ στην 4η διαδοχική νίκη
20:20
Απάντηση στον Πρόεδρο ΔΗΚΟ για Κυπριακό, πολιτογραφήσεις, πανδημία, οικονομία, δίνει η Κυβέρνηση
20:20
Ο Κυπριακός ελληνισμός οφείλει να ανησυχεί για Πενταμερή, είπε ο Ν. Παπαδόπουλος
20:17
Στις 17 Απριλίου η κηδεία του πρίγκιπα Φίλιππου
19:40
Προγραμματισμός εγκατάστασης 10 χιλ. κλινών προσωρινής νοσηλείας στην Μπανγκόγκ για COVID-19
18:40
Ελλάδα: 2.801 νέα κρούσματα, 781 διασωληνωμένοι, 75 θάνατοι
17:54
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand