Την ανάγκη επαγρύπνησης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, υπογράμμισαν οι ΥΠΑΜ Ελλάδας - Κύπρου

Συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο, είχε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας Χαράλαμπος Πετρίδης, κατά την πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα. Οι δύο Υπουργοί με δηλώσεις τους υπογράμμισαν την ανάγκη για επαγρύπνηση απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.

Οι δύο Υπουργοί συζήτησαν τις προοπτικές εμβάθυνσης της συνεργασίας Ελλάδας και Κύπρου στον αμυντικό τομέα, καθώς και τις τελευταίες εξελίξεις που άπτονται της κατάστασης ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησης, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Χαράλαμπος Πετρίδης, σημείωσε ότι η Ελλάδα και η Κύπρος «με συχνή επαφή, άριστη συνεργασία και συντονισμό δράσεων συνεχίζουμε με στόχο την προάσπιση της εθνικής μας κυριαρχίας και εργαζόμαστε για την προώθηση μιας φιλόδοξης περιφερειακής αμυντικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή». Παράλληλα, υπογράμμισε την ανάγκη για «κοινή αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας».

Όπως σημείωσε, «η αμυντική και στρατιωτική συνεργασία Κύπρου - Ελλάδας είναι βαθιά ριζωμένη και εμπεδωμένη». «Τα τελευταία χρόνια έχει διευρυνθεί σε νέα επίπεδα όπως άλλωστε αποδεικνύουν οι συχνές πολυεθνικές ασκήσεις, καθώς και οι τριμερείς και τετραμερείς συνεργασίες. Υπογραμμίζω, την ιδιαίτερα επιτυχή συνεργασία μας σε θέματα έρευνας και αμυντικής τεχνολογίας όπου οι δύο χώρες συμμετέχουν σε αρκετά προγράμματα της PESCO με σημαντικά οφέλη», συμπλήρωσε.

Παράλληλα, ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου τόνισε ότι σε συντονισμό με την Ελλάδα και με άλλους εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κύπρος επιδιώκει «τη δημιουργία ασπίδας προστασίας της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων». «Οι ελληνικές και κυπριακές θάλασσες είναι και ευρωπαϊκές, όπου η εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας ισχύει απαρέγκλιτα», υπογράμμισε.

Ο κ. Πετρίδης σημείωσε επίσης ότι η Κύπρος και η Ελλάδα «συνεισφέρουν ουσιαστικά στην εμπέδωση της σταθερότητας, ασφάλειας και περιφερειακής συνεργασίας σε μια περιοχή που εκτείνεται από την Ανατολική Μεσόγειο, την Μέση Ανατολή και τον Αραβικό Κόλπο». «Σε αντίθεση με τα πιο πάνω, η Τουρκία συνεχίζει να αδιαφορεί για το Διεθνές Δίκαιο, διευρύνει την κατοχή στην Αμμόχωστο και εντείνει τις απειλές της, κάνοντας χρήση μορφών υβριδικού πολέμου», συμπλήρωσε ο Υπουργός Άμυνας, ευχαριστώντας την Ελλάδα για «την έμπρακτη στήριξή της σε αυτές τις δύσκολες εποχές».

Κλείνοντας ο κ. Πετρίδης ευχήθηκε χρόνια πολλά στον Ελληνισμό για τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. «Η Κύπρος, όπως σε όλους τους εθνικούς αγώνες, δήλωσε παρούσα και στην επανάσταση του 1821. Αυτοί οι ακατάλυτοι δεσμοί αποτελούν πυξίδα για την κοινή μας πορεία για το μέλλον. Η φλόγα της ελευθερίας και οι θυσίες των ηρώων ας είναι ο οδηγός για ένα καλύτερο αύριο», είπε.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας Υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επισήμανε ότι η κοινή στρατηγική Ελλάδας και Κύπρου όσον αφορά την προάσπιση εθνικών θεμάτων «αποδίδει καρπούς τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και στις αμυντικές συμμαχίες που συμμετέχουμε από κοινού στην Ανατολική Μεσόγειο».

Όπως ανέφερε, εκ μέρους και των δύο χωρών απαιτείται «μέγιστη επαγρύπνηση και συνεργασία για τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

«Παρακολουθούμε στενά και με μεγάλη ανησυχία την αναθεωρητική στάση της Τουρκίας και φυσικά δεν λησμονούμε τις περσινές έκνομες και αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο ενέργειες στην ΑΟΖ και την αιγιαλίτιδα ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και στην ελληνική υφαλοκρηπίδα», ανέφερε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Παράλληλα, σημείωσε ότι κατά τη συνάντησή του με τον Κύπριο ομόλογό του εξετάστηκε «η πιθανή συνεργασία σε σύνθεση 3+1 με χώρες που διατηρούν έντονο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ, η παρουσία των οποίων στην περιοχή έχει ιδιαίτερη βαρύτητα».

Τέλος, ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε ότι αποφασίστηκε «η ενίσχυση των δομών διαβούλευσης Ελλάδας και Κύπρου, δημιουργώντας, εκτός του Διακυβερνητικού Συμβουλίου Άμυνας, ένα νέο πολιτικό όργανο με τη συμμετοχή εκπροσώπων των δύο χωρών για συζήτηση και διαμόρφωση αμυντικής πολιτικής».

Τελευταία Ενημέρωση: 16 Φεβρουαρίου 2021 - 17:47

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.