Περαιτέρω ενίσχυση διμερών σχέσεων συζήτησαν τα Υπ. Εξωτερικών Κύπρου - Ινδίας

Απόψεις για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου - Ινδίας, με ιδιαίτερη έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς, μεταξύ των οποίων η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία, και η αντιμετώπιση της πανδημίας, αντηλλάγησαν κατά τη διάρκεια διευρυμένων Πολιτικών Διαβουλεύσεων στο ανώτατο επίπεδο, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Ινδίας, υπό τους Υπουργούς, Νίκο Χριστοδουλίδη και Subrahmanyam Jaishankar, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, οι οποίες διεξήχθησαν μέσω τηλεδιάσκεψης, με συμμετοχή και υπηρεσιακών παραγόντων των δύο Υπουργείων, όπως και των Ύπατων Αρμοστών Κύπρου και Ινδίας σε Λευκωσία και Νέο Δελχί, αντίστοιχα, έγινε διεξοδική ανασκόπηση του φάσματος των διμερών σχέσεων και αντηλλάγησαν  απόψεις για την περαιτέρω ενίσχυση τους, με ιδιαίτερη έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία, και η αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι δυο Υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το εξαίρετο επίπεδο των διμερών σχέσεων, που βασίζεται μεταξύ άλλων και στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας, που παραδοσιακά συνδέουν τις δύο χώρες, και επαναβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση για ουσιαστική ενδυνάμωση της συνεργασίας Κύπρου - Ινδίας, τόσο σε διμερές όσο και στο πολυμερές επίπεδο.

Περαιτέρω, διαπιστώθηκε μέσα από την ανταλλαγή απόψεων, ότι υπάρχουν κοινές προσεγγίσεις μεταξύ των δύο χωρών σε έναν αριθμό από θεματικές, καθώς και σε σχέση με περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, ενώ συμφωνήθηκε η θεσμοθέτηση των Πολιτικών Διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών, σε ετήσια βάση, ως εργαλείο για σχεδιασμό και αναβάθμιση της συνεργασίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο Υπουργοί είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου. Στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον ομόλογό του για τους μηχανισμούς συνεργασίας, που έχουν δημιουργηθεί με τη συμμετοχή κρατών της περιοχής, που έχουν ως στόχο τη δημιουργία συνθηκών σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας, επισημαίνοντας τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και προς αυτή την κατεύθυνση. 

Συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ινδίας, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Ινδίας, που προγραμματίζεται να λάβει χώρα τον προσεχή Μάιο, και συμφωνήθηκε ότι η περαιτέρω ενίσχυσή τους θα είναι ιδιαίτερα σημαντική και επωφελής για όλες τις πλευρές.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Ινδό ομόλογο του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για την εν εξελίξει προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, εκφράζοντας παράλληλα την προσήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στον εν λόγω στόχο, για την επίτευξη συνολικής επίλυσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση της κυπριακής Κυβέρνησης για τη διαχρονική στάση της Ινδίας στο Κυπριακό, της οποίας η συμβολή, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά την τρέχουσα περίοδο, κρίνεται ως ιδιαίτερης σημασίας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

04 Μαρτίου
Το μοντέλο λύσης δύο κρατών θα τεθεί στη Γενεύη, επαναλαμβάνει ο Τατάρ
21:39
Νέος σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ στην Ελασσόνα
21:20
Αναλυτής Brookings : «Στην Ουάσιγκτον καταλαβαίνουν πια πως η Τουρκία είναι το πρόβλημα»
21:04
Covid-19-τρομοκρατία: Το Λονδίνο ανησυχεί για τις στρατολογήσεις εφήβων κατά τη διάρκεια της καραντίνας
20:32
O ΠτΔ ζήτησε παρέμβαση της Άγκελα Μέρκελ προς τον Ερντογάν για τερματισμό των προκλήσεων
20:22
ΗΠΑ: Ενισχυμένα τα μέτρα ασφαλείας στο Καπιτώλιο, αίτημα να μείνει για άλλους δύο μήνες η Εθνοφρουρά στην Ουάσινγκτον
20:10
Ανακοινώθηκαν 384 νέα περιστατικά COVID-19 την Πέμπτη, 101 οι νοσηλευόμενοι
19:57
Εντοπίστηκαν 42 κρούσματα COVID-19 σε σχολεία την Πέμπτη, συρροές σε τρία λύκεια
19:36
Από την 1η Μαΐου η Κύπρος ανοίγει για εμβολιασμένους Βρετανούς χωρίς περιορισμούς
18:55
71ο Φεστιβάλ Βερολίνου: Ο έρωτας, οι χαρές κι οι λύπες της παιδικής ηλικίας και μια δροσερή ερωτική κωμωδία
18:40
Το ΥΠΟΙΚ καλεί το ΔΗΚΟ να σταματήσει την παραπληροφόρηση σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης
18:25
Κορονοϊός-Ελλάδα: 2219 νέα κρούσματα- 35 νεκροί - 449 διασωληνωμένοι
18:05
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand