Περαιτέρω ενίσχυση διμερών σχέσεων συζήτησαν τα Υπ. Εξωτερικών Κύπρου - Ινδίας

Απόψεις για περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων Κύπρου - Ινδίας, με ιδιαίτερη έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς, μεταξύ των οποίων η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία, και η αντιμετώπιση της πανδημίας, αντηλλάγησαν κατά τη διάρκεια διευρυμένων Πολιτικών Διαβουλεύσεων στο ανώτατο επίπεδο, που πραγματοποιήθηκαν σήμερα το απόγευμα μεταξύ του Υπουργείου Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Εξωτερικών Υποθέσεων της Δημοκρατίας της Ινδίας, υπό τους Υπουργούς, Νίκο Χριστοδουλίδη και Subrahmanyam Jaishankar, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, οι οποίες διεξήχθησαν μέσω τηλεδιάσκεψης, με συμμετοχή και υπηρεσιακών παραγόντων των δύο Υπουργείων, όπως και των Ύπατων Αρμοστών Κύπρου και Ινδίας σε Λευκωσία και Νέο Δελχί, αντίστοιχα, έγινε διεξοδική ανασκόπηση του φάσματος των διμερών σχέσεων και αντηλλάγησαν  απόψεις για την περαιτέρω ενίσχυση τους, με ιδιαίτερη έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται η επιχειρηματικότητα, η καινοτομία, και η αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι δυο Υπουργοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το εξαίρετο επίπεδο των διμερών σχέσεων, που βασίζεται μεταξύ άλλων και στους ισχυρούς δεσμούς φιλίας, που παραδοσιακά συνδέουν τις δύο χώρες, και επαναβεβαίωσαν την κοινή τους βούληση για ουσιαστική ενδυνάμωση της συνεργασίας Κύπρου - Ινδίας, τόσο σε διμερές όσο και στο πολυμερές επίπεδο.

Περαιτέρω, διαπιστώθηκε μέσα από την ανταλλαγή απόψεων, ότι υπάρχουν κοινές προσεγγίσεις μεταξύ των δύο χωρών σε έναν αριθμό από θεματικές, καθώς και σε σχέση με περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, ενώ συμφωνήθηκε η θεσμοθέτηση των Πολιτικών Διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών, σε ετήσια βάση, ως εργαλείο για σχεδιασμό και αναβάθμιση της συνεργασίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δύο Υπουργοί είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου. Στο πλαίσιο της σχετικής συζήτησης, ο κ. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε τον ομόλογό του για τους μηχανισμούς συνεργασίας, που έχουν δημιουργηθεί με τη συμμετοχή κρατών της περιοχής, που έχουν ως στόχο τη δημιουργία συνθηκών σταθερότητας, ασφάλειας και ευημερίας, επισημαίνοντας τις προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και προς αυτή την κατεύθυνση. 

Συζητήθηκαν επίσης οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ινδίας, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής ΕΕ- Ινδίας, που προγραμματίζεται να λάβει χώρα τον προσεχή Μάιο, και συμφωνήθηκε ότι η περαιτέρω ενίσχυσή τους θα είναι ιδιαίτερα σημαντική και επωφελής για όλες τις πλευρές.

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, ο κ. Χριστοδουλίδης είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τον Ινδό ομόλογο του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και για την εν εξελίξει προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών από το σημείο όπου διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, εκφράζοντας παράλληλα την προσήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας στον εν λόγω στόχο, για την επίτευξη συνολικής επίλυσης του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε την εκτίμηση της κυπριακής Κυβέρνησης για τη διαχρονική στάση της Ινδίας στο Κυπριακό, της οποίας η συμβολή, ως μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά την τρέχουσα περίοδο, κρίνεται ως ιδιαίτερης σημασίας.

Τελευταία Ενημέρωση: 16 Φεβρουαρίου 2021 - 16:51

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Ιουνίου
Σε έντονες διπλωματικές ενέργειες αποδίδεται η Λευκωσία, ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
08:34
Οπλισμός και ναρκωτικά εντοπίστηκαν σε οικία 54χρονου στη Λευκωσία
08:23
ΗΠΑ: Ένας νεκρός και 12 τραυματίες σε τουλάχιστον 8 επιθέσεις ενόπλου που κυκλοφορούσε με αυτοκίνητο
08:19
Προεδρικές εκλογές στο Ιράν: Οι κάλπες άνοιξαν, ο ανώτατος ηγέτης Αλί Χαμενεΐ ψήφισε
07:45
Κιμ Γιονγκ Ουν: Η Β. Κορέα πρέπει να προετοιμαστεί τόσο «για διάλογο» όσο και «για σύγκρουση» με τις ΗΠΑ
06:43
Νέα πλήγματα της πολεμικής αεροπορίας του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας
06:28
Ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι η ξηρασία μπορεί να είναι «η επόμενη πανδημία»
06:12
17 Ιουνίου
Ελλάδα: Ομολόγησε ο σύζυγος τη δολοφονία της 20χρονης Καρολάιν
21:57
Δεν επιτεύχθηκε λύση για τους S400 στη συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Ερντογάν
21:39
Tζεντιλόνι: Οι αρχές ελληνικές διατήρησαν έντονο τον ρυθμό των μεταρρυθμίσεων παρά τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες
21:20
ΠτΔ:​ Είναι υποχρέωση της ΕΕ απέναντι σε ένα ΚΜ να αντιδράσει αν η Τουρκία συνεχίσει τις προκλήσεις
21:05
65 νέα περιστατικά COVID-19 εντοπίστηκαν την Πέμπτη, κανένας θάνατος
20:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand