Υπουργός Μεταφορών: Πολύ σημαντική η συμφωνία για τα διαβατήρια εμβολιασμού μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ

Πολύ σημαντική χαρακτήρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για τα Διαβατήρια Εμβολιασμού, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε χθες στο Ισραήλ με τον Πρωθυπουργό της χώρας Βενιαμίν Νετανιάρχου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε ότι επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ των αρμοδίων αρχών των δύο χωρών, στη βάση της οποίας από την 1η Απριλίου 2021, Ισραηλινοί πολίτες, οι οποίοι έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων δεν θα χρειάζεται να κάνουν PCR τεστ για να ταξιδεύσουν στην Κύπρο ούτε να τεθούν σε αυτοπεριορισμό άμα τη αφίξει τους.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Μεταφορών χαρακτήρισε «πάρα πολύ σημαντική τη συμφωνία για την αναγνώριση των εμβολιασμών από το Ισραήλ και τους ταξιδιώτες προς την Κύπρο μετά την 1η Απριλίου, συμφωνία που θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην συνδεσιμότητα μεταξύ Κύπρου – Ισραήλ, αλλά και στην αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς το νησί μας. Ήδη αρκετές αεροπορικές εταιρείες επενδύουν στην καλή επιδημιολογική εικόνα του Ισραήλ αλλά και στη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στη χώρα κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη».

Πρόσθεσε ότι ήδη υπάρχουν πολλές αεροπορικές εταιρείες που προγραμματίζουν αυξημένο αριθμό πτήσεων μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου. «Οι εταιρείες αυτές είναι και από τις δύο χώρες, δηλαδή εταιρείες που πραγματοποιούν πτήσεις από την Κύπρο προς το Ισραήλ αλλά και εταιρείες από το Ισραήλ που εκτελούν πτήσεις προς το νησί μας» είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Καρούσο «αυτό είναι ένα πρώτο βήμα για την αποκατάσταση της συνδεσιμότητας μεταξύ των δύο χωρών, είναι πάρα πολύ σημαντικό και θα συνδυαστεί και με άλλα μέτρα στήριξης των αερομεταφορών όπως το προσωρινό Σχέδιο Κινήτρων που έχουμε. Να σημειωθεί ότι εάν και εφόσον το Υπουργείο Υγείας κρίνει απαραίτητο, διατηρούμε το δικαίωμα να γίνουν σε αυτά τα άτομα, δειγματοληπτικοί έλεγχοι».

Σημείωσε ακόμα ότι «αυτό είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και έτσι στέλνουμε ένα μήνυμα στον τομέα των αερομεταφορών, ότι δηλαδή έχουμε σχεδιασμό και προγραμματισμό. Το συγκεκριμένο γεγονός θα συνεισφέρει τα μέγιστα στην αποκατάσταση της αεροπορικής συνδεσιμότητας της Κύπρου ιδιαίτερα με το Ισραήλ».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός Μεταφορών είπε πως «το Ισραήλ αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αγορές για την Κύπρο και προβλέπουμε αυξημένη αεροπορική κίνηση μεταξύ των δύο χωρών ακριβώς λόγω αυτής της συμφωνίας».  

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον η συγκεκριμένη συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ μπορεί να επιτευχθεί και με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Γιάννης Καρούσος είπε πως «προς το παρόν η συμφωνία είναι με το Ισραήλ, ενώ θα δούμε το θέμα με άλλες χώρες όταν θα είναι έτοιμες. Το Ισραήλ ήταν έτοιμο και μάλιστα δίνει σε όλους όσους έχουν εμβολιαστεί, ένα ψηφιακό πιστοποιητικό με το οποίο μπορεί κάποιος να επιβεβαιώσει τις λεπτομέρειες του εμβολιασμού».

Εξήγησε πως «το πιστοποιητικό αυτό μπορεί να το έχει κάποιος στο κινητό του τηλέφωνο και ο οποιοσδήποτε μπορεί να επιβεβαιώσει την αυθεντικότητα του». «Εάν και εφόσον χρειαστεί θα έρθουμε σε επαφή και με άλλες χώρες» προκειμένου να προωθήσουμε το συγκεκριμένο θέμα, κατέληξε.

Τελευταία Ενημέρωση: 15 Φεβρουαρίου 2021 - 09:30

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Σεπτεμβρίου
Εικαστικό ημερολόγιο - Που να πάτε, τι να δείτε
09:31
Κινητή μονάδα εμβολιασμού στην Αθηένου
09:29
Νουρής:Εξαιρετικά σημαντική η απόφαση για αναβολή των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση
08:59
Μάριος Πελεκάνος:Η ατζέντα της τριμερούς, θα καθοριστεί από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών
08:56
Αυστραλία:Εφαρμόζει πιλοτικά σύστημα καραντίνας στο σπίτι για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες εξωτερικού
08:30
Ανδρέας Βύρας:Η καλύτερη επιλογή θα είναι και η απόφαση για αναβολή των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση
07:55
Η κυβέρνηση της Ταϊβάν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ταχεία έναρξη εμπορικών συνομιλιών
07:29
Το δ.σ. της Μπαρτσελόνα ενέκρινε προϋπολογισμό 765 εκατομμυρίων ευρώ για τη σεζόν 2021-2022
07:24
Πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα η Σύνοδος Κορυφής των κρατών - μελών του νότου της Ε.Ε.
07:22
Αίτηση Κίνας για την ένταξή της στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διασυνοριακή Εταιρική Σχέση στην Περιοχή του Ειρηνικού
07:12
Ολοκληρώθηκε η έφεση στο Ανώτατο από τη νεαρή Βρετανίδα η οποία καταδικάστηκε για ψευδή καταγγελία βιασμού
06:59
Αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν τα αντιδιαβρωτικά έργα στην ορεινή περιοχή Λάρνακας
06:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand