Σκάνδαλο με τους εμβολιασμούς στο Περού: Η ΥΠΕΞ παραιτήθηκε

Η περουβιανή υπουργός Εξωτερικών Ελίσαμπετ Αστέτε ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι υπέβαλε την παραίτησή της, αναγνωρίζοντας ότι διέπραξε το «βαρύ σφάλμα» να εμβολιαστεί για τον νέο κορονοϊό τον Ιανουάριο, πριν από τις ομάδες που έπρεπε να ανοσοποιηθούν κατά προτεραιότητα.

«Υπέβαλα στον κ. πρόεδρο της Δημοκρατίας την επιστολή της παραίτησής μου από το αξίωμα της υπουργού Εξωτερικών», ανέφερε η κυρία Αστέτε μέσω Twitter. Είναι η δεύτερη υπουργός της κυβέρνησης του μεταβατικού προέδρου Φραντσίσκο Σαγάστι που ανακοινώνει την παραίτησή της στο πλαίσιο του σκανδάλου.

Προχθές Σάββατο, ο κ. Σαγάστι ανακοίνωσε ότι αποδέχθηκε την παραίτηση της υπουργού Υγείας, της Πιλάρ Μασέτι, μετά την αποκάλυψη ότι ο πρώην πρόεδρος Μαρτίν Βισκάρα εμβολιάστηκε προτού να είναι διαθέσιμο εμβόλιο για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και άλλες ομάδες προτεραιότητας.

Η Πιλάρ Μασέτι -η οποία ήταν επίσης υπουργός Υγείας της κυβέρνησης του κ. Βισκάρα - παραιτήθηκε μερικές ημέρες μετά την έναρξη της εκστρατείας ανοσοποίησης την Τρίτη.

Ο Μαρτίν Βισκάρα διαβεβαίωσε ότι δεν παρέκαμψε τη σειρά προτεραιότητας, αλλά συμμετείχε σε κλινική δοκιμή, εξήγηση που αμφισβητείται από περουβιανά ΜΜΕ.

Η υπουργός «υπέβαλε την παραίτησή της χθες βράδυ», δήλωσε ο πρόεδρος σε περουβιανό ραδιοφωνικό σταθμό. Θα τη διαδεχθεί στο αξίωμα ο Όσκαρ Ουγάρτε, γιατρός που είχε διατελέσει υπουργός Υγείας πριν από μια δεκαετία, διευκρίνισε.

Στο Περού αξιοποιείται επί του παρόντος το εμβόλιο που ανέπτυξε η κινεζική Sinopharm.

Η κυρία Μασέτι κλήθηκε να καταθέσει στο Κογκρέσο την περασμένη εβδομάδα. Είπε ότι δεν γνώριζε εάν ο πρώην πρόεδρος συμμετείχε στην κλινική δοκιμή που διεξήχθη στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Κοινοβουλευτικοί της αντιπολίτευσης απαίτησαν να υποβάλει την παραίτησή της.

Με βάση τα επίσημα δεδομένα, το Περού έχει καταγράψει 43.250 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 1,2 εκατ. μολύνσεων από τον SARS-CoV-2. Η χώρα είναι αντιμέτωπη με δεύτερο κύμα της πανδημίας και την Παρασκευή σημειώθηκε ρεκόρ 14.333 εισαγωγών ασθενών με την COVID-19 στα νοσοκομεία, που κινδυνεύουν να υποστούν ξανά κορεσμό.

Λόγω της μεγάλης αύξησης των κρουσμάτων σημειώνονται ελλείψεις οξυγόνου για τους ασθενείς που το έχουν απόλυτη ανάγκη. «Έχουμε έρθει σε επαφή με την κυβέρνηση της Χιλής, που προσφέρθηκε γενναιόδωρα να μας προμηθεύσει με οξυγόνο», είπε ο κ. Σαγάστι.

Ο μεταβατικός πρόεδρος του Περού ήταν από τους πρώτους ανθρώπους που εμβολιάστηκαν στη χώρα όταν άρχισε η εκστρατεία ανοσοποίησης.

Τελευταία Ενημέρωση: 15 Φεβρουαρίου 2021 - 08:34

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Απριλίου
Ολοκληρώνεται στις 12:30 η προθεσμία για υποβολή ενστάσεων
09:20
Στις 21:00 η πρώτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ για τις εκλογές της 9ης Ιουνίου
09:00
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
06:28
Περιοδεία στην Ευρώπη άρχισε η απεσταλμένη Γκουτέρες
06:19
Εθνικό Συμβούλιο στις 10:30 για Κυπριακό και Ευρωτουρκικά
06:15
ΟΗΕ: Ομάδα ειρηνευτών δέχθηκε πυρά στην περιοχή κατασκευής της προβλήτας
05:52
ΗΠΑ: Ξεκίνησε η κατασκευή προβλήτας για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα
05:48
Για σχέδιο εξόντωσης του Οδυσσέα Μιχαηλίδη κάνει λόγο η Ελεγκτική Υπηρεσία
05:42
Ο Γενικός Εισαγγελέας καταθέτει σήμερα αίτημα για ανάρμοστη συμπεριφορά Οδυσσέα Μιχαηλίδη
05:37
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 26/04/24
05:32
25 Απριλίου
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.