Σαμπάχ: Σχέδιο πέντε σταδίων για αναβάθμιση του ψευδοκράτους

Σε σχέδιο 5 σταδίων για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, αναφέρεται η τουρκική "Σαμπάχ".

Με τίτλο «Σχέδιο 5 σταδίων σχετικά με την "τδβκ"», όπως αναφέρεται το ψευδοκράτος, η τουρκική εφημερίδα "Σαμπάχ" γράφει σήμερα ότι μετά την πρόσφατη δήλωση του Τούρκου Προέδρου ότι «δεν υπάρχει άλλη διέξοδος πλέον στο Κυπριακό πέραν από τη λύση στη βάση δύο κρατών», έχει ξεκαθαρίσει και ο οδικός χάρτης που θα ακολουθήσουν Τουρκία και ψευδοκράτος για την αναβάθμιση και προσπάθεια αναγνώρισής του.

Τα πέντε στάδια αφορούν την οικονομία, το Βαρώσι, το οδικό δίκτυο, την ενέργεια και το «προεδρικό σύστημα».

Το δημοσίευμα, που αναδημοσιεύεται και σε τ/κ ιστοσελίδες, αναφέρεται ότι προτεραιότητα θα δοθεί στην ανάπτυξη της «οικονομίας του ψευδοκράτους».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, στο πλαίσιο της υπογραφής του «δημοσιονομικού και οικονομικού πρωτοκόλλου συνεργασίας για το 2021» θα παραχωρηθεί στο ψευδοκράτος ποσό ύψους 2.5 δισ. ΤΛ και θα γίνουν βήματα όσον αφορά θεσμικές μεταρρυθμίσεις και την κάλυψη των αναγκών σε μεταφορές, ενέργειας και υποδομές.

Θα δοθεί επίσης έμφαση στην ανάπτυξη της γεωργικής παραγωγής στα κατεχόμενα. Για το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων, η εφημερίδα σημειώνει ότι θα γίνει ανοικοδόμηση της περιοχής των Βαρωσίων προκειμένου να ανοίξει για τον τουρισμό.

Θα στηριχθούν επίσης δραστηριότητες για την προβολή και αναβάθμιση του τουριστικού δυναμικού της περιοχής αλλά και η προβολή στο εξωτερικό της «ιστορίας, πολιτισμού και φυσικού πλούτου του ψευδοκράτους».

Σχετικά με το οδικό δίκτυο και τις υποδομές στις συγκοινωνίες στα κατεχόμενα, η Σαμπάχ αναφέρει ότι αποφασίστηκε η αναθεώρηση του «master plan για τους αυτοκινητόδρομους 2021-2030», ώστε να ανανεωθεί το οδικό δίκτυο και όλοι οι δρόμοι στα κατεχόμενα να γίνουν διπλής κατεύθυνσης.

Όσον αφορά στο θέμα της ενέργειας, θα γίνουν προσπάθειες για παροχή χαμηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και γι’ αυτό θα δημιουργηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα δύο κινητές μονάδες ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών, ενώ ταυτόχρονα θα γίνει συντήρηση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Σαμπάχ σημειώνει ότι η μεγαλύτερη αλλαγή θα γίνει στο «σύστημα διακυβέρνησης» στα κατεχόμενα, αφού υπάρχουν σκέψεις όπως το ψευδοκράτος περάσει σε ένα «προεδρικό σύστημα» ή ένα «ενισχυμένο προεδρικό σύστημα» όπως συμβαίνει και στην Τουρκία.

Με την σταδιακή εφαρμογή όλων αυτών των βημάτων γράφει η εφημερίδα, θα υπάρξει επίσης και εντατική διπλωματική κινητικότητα για την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις 4 σημαντικές - όπως τις χαρακτηρίζει- συμφωνίες που υπογράφηκαν μεταξύ Τουρκίας – ψευδοκράτους κατά την τελευταία επίσκεψη του Τούρκου Αντιπροέδρου στα κατεχόμενα την περασμένη εβδομάδα.

Οι συμφωνίες αφορούν εφαρμογή του συστήματος ηλεκτρονικής διακυβέρνησης που υπογράφηκε μεταξύ της «πρωθυπουργίας» και του αντίστοιχου γραφείου της τουρκικής προεδρίας, το master plan για τους αυτοκινητόδρομους 2021-2022 μεταξύ του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκικής Δημοκρατίας και του «υπουργείου δημοσίων έργων και μεταφορών», τη συμφωνία - πλαίσιο σχετικά με την ίδρυση και εγκατάσταση ερευνητικού κέντρου του Πανεπιστημίου Κοινωνικών Επιστημών Άγκυρας στα κατεχόμενα και τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της Τουρκικής Ένωσης Δήμων και της τ/κ «ένωσης δήμων».

Τελευταία Ενημέρωση: 15 Φεβρουαρίου 2021 - 16:16

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Σεπτεμβρίου
Ο φετινός Αύγουστος ο χειρότερος μήνας σε απώλειες ζωών εξαιτίας του κορωνοϊού
10:46
Σήμερα η ανακοίνωση των αντισταθμιστικών μέτρων για την μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος
10:32
Περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Αφγανιστάν
10:26
Πιστοποιητικό εμβολιασμού από 1η Οκτώβρη και στο Βέλγιο
10:00
Εικαστικό ημερολόγιο - Που να πάτε, τι να δείτε
09:31
Κινητή μονάδα εμβολιασμού στην Αθηένου
09:29
Νουρής:Εξαιρετικά σημαντική η απόφαση για αναβολή των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση
08:59
Μάριος Πελεκάνος:Η ατζέντα της τριμερούς, θα καθοριστεί από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών
08:56
Αυστραλία:Εφαρμόζει πιλοτικά σύστημα καραντίνας στο σπίτι για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες εξωτερικού
08:30
Ανδρέας Βύρας:Η καλύτερη επιλογή θα είναι και η απόφαση για αναβολή των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση
07:55
Η κυβέρνηση της Ταϊβάν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ταχεία έναρξη εμπορικών συνομιλιών
07:29
Το δ.σ. της Μπαρτσελόνα ενέκρινε προϋπολογισμό 765 εκατομμυρίων ευρώ για τη σεζόν 2021-2022
07:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand