Κύπρος και Πολωνία θα γιορτάσουν τα 60χρονα των διπλωματικών τους σχέσεων

Διακήρυξη Προθέσεων των Υπουργείων Εξωτερικών Κύπρου και Πολωνίας υπεγράφη τη Δευτέρα στη Λευκωσία από τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Χριστοδουλίδη, και την Πρέσβειρα της Δημοκρατίας της Πολωνίας στην Κύπρο, Irena Lichnerowicz-Augustyn, για τους εορτασμούς της 60ής επετείου της εγκαθίδρυσης διπλωματικών σχέσεων, μεταξύ Κύπρου και Πολωνίας.

Σε δηλώσεις του μετά την υπογραφή, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι πρόκειται για μια σημαντική επέτειο και ότι και οι δύο πλευρές διακηρύσσουν τη δέσμευσή τους για ακόμη πιο ισχυρές σχέσεις. Υπενθύμισε  ότι στις 15 Ιανουαρίου 1961 η Πολωνία ήταν από τις πρώτες χώρες που εγκαθίδρυσαν διπλωματικές σχέσεις με την Κύπρο και άνοιξαν πρεσβεία στη Λευκωσία.

Οι διμερείς σχέσεις, είπε, βρίσκονται σε ένα πολύ ψηλό επίπεδο τόσο πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά αλλά και σε ό,τι αφορά τις ανθρώπινες επαφές.

Σε επίπεδο ΕΕ, υπενθύμισε ότι οι δύο χώρες συνεργάστηκαν στο πλαίσιο της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, καθώς ήταν δύο από το Τρίο Προεδρίας το 2012 (η τρίτη χώρα ήταν η Δανία) και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι σχέσεις θα ενδυναμώνονται συνεχώς.

Η Διακήρυξη Προθέσεων, είπε, επαναβεβαιώνει τη δέσμευση των δύο χωρών για εμβάθυνση των σχέσεων τους και σημείωσε ότι θα προωθηθούν κοινές πολιτικές, κοινωνικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις ενώ συμφώνησαν και για το λογότυπο που θα συνοδεύει τις εκδηλώσεις αυτές.

Εξέφρασε ικανοποίηση για την επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει τον Οκτώβρη στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Πολωνίας και ευχαρίστησε τέλος όλους τους Πρέσβεις και Πρόξενους που υπηρέτησαν στην Κύπρο και την Πολωνία αλλά και όλους όσοι όλα αυτά τα χρόνια συνέβαλαν στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων.

Στις δηλώσεις της, η Πρέσβειρα της Πολωνίας, διαβίβασε τους χαιρετισμούς του Υπουργού Εξωτερικών της Πολωνίας και εξέφρασε την ικανοποίησή της για την υπογραφή της  Διακήρυξης Προθέσεων, λέγοντας ότι οι δύο χώρες έχουν συνεργαστεί πολλές φορές τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. 

Είπε ότι οι δύο λαοί γνωρίζονται καλά και ότι η Κύπρος πριν την πανδημία ήταν ανάμεσα στους πρώτους δέκα τουριστικούς προορισμούς που επέλεγαν οι Πολωνοί ενώ την ίδια ώρα, όλο και περισσότεροι Κύπριοι επισκέπτονταν την Πολωνία, κάτι που ευχήθηκε ότι θα συνεχιστεί.

Αναφέρθηκε στο λογότυπο για τα 60χρονα των δύο χωρών και είπε ότι τα Πολωνικά  Ταχυδρομεία εξέδωσαν ειδική επετειακή κάρτα, ενώ ανέφερε ότι στην Πρεσβεία ετοιμάζουν περαιτέρω εκδηλώσεις, προς το παρόν ως επί το πλείστον διαδικτυακές.  Εκανε αναφορά και στην εκδήλωση για την Εθνική Ημέρα τον Μάιο, καθώς και στο πολωνο-κυπριακό σεμινάριο για τις νέες τεχνολογίες με γυναίκες εμπειρογνώμονες από τις δύο χώρες.

Τελευταία Ενημέρωση: 15 Φεβρουαρίου 2021 - 16:05

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Σεπτεμβρίου
Περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το Αφγανιστάν
10:26
Πιστοποιητικό εμβολιασμού από 1η Οκτώβρη και στο Βέλγιο
10:00
Εικαστικό ημερολόγιο - Που να πάτε, τι να δείτε
09:31
Κινητή μονάδα εμβολιασμού στην Αθηένου
09:29
Νουρής:Εξαιρετικά σημαντική η απόφαση για αναβολή των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση
08:59
Μάριος Πελεκάνος:Η ατζέντα της τριμερούς, θα καθοριστεί από τον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών
08:56
Αυστραλία:Εφαρμόζει πιλοτικά σύστημα καραντίνας στο σπίτι για τους πλήρως εμβολιασμένους ταξιδιώτες εξωτερικού
08:30
Ανδρέας Βύρας:Η καλύτερη επιλογή θα είναι και η απόφαση για αναβολή των εκλογών στην τοπική αυτοδιοίκηση
07:55
Η κυβέρνηση της Ταϊβάν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ταχεία έναρξη εμπορικών συνομιλιών
07:29
Το δ.σ. της Μπαρτσελόνα ενέκρινε προϋπολογισμό 765 εκατομμυρίων ευρώ για τη σεζόν 2021-2022
07:24
Πραγματοποιείται σήμερα στην Αθήνα η Σύνοδος Κορυφής των κρατών - μελών του νότου της Ε.Ε.
07:22
Αίτηση Κίνας για την ένταξή της στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για τη Διασυνοριακή Εταιρική Σχέση στην Περιοχή του Ειρηνικού
07:12
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand