Βουλευτές από 47 χώρες υπογράφουν κείμενο υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία

«Η τουρκική Κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει άμεση δράση κατά του περιορισμού των αρχών της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της θεσμικής αυτονομίας», αναφέρει έγγραφο, που έχουν υπογράψει δεκάδες βουλευτές από τις 47 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η ίδια η Τουρκία είναι επίσης μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης, ένα όργανο που υποστηρίζει κατά κύριο λόγο τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η εφημερίδα Χάντλεσμπλατ με τίτλο «Η Τουρκία στρέφει τους Ευρωπαίους εταίρους εναντίον της», σημειώνει πως με τη σκληρή καταστολή των φοιτητών, η τουρκική κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο την προσέγγιση με τη Δύση. Πρόκειται για μια σύγκρουση, η οποία βλάπτει επίσης την οικονομία.  

Όπως αναφέρεται, η αστυνομία στην Κωνσταντινούπολη καταστέλλει τις διαδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα εδώ και ένα μήνα εναντίον του Πρύτανη του αναγνωρισμένου Πανεπιστημίου Bogazici, ο οποίος διορίστηκε από το κράτος. 

Μια έκκληση πολλών Ευρωπαίων βουλευτών -που βρίσκεται στη διάθεση της Χάντελσμπλατ- δείχνει ότι το θέμα δεν αφορά μόνο την εσωτερική πολιτική της Τουρκίας.

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσε την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις προϋποθέσεις τήρησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει άμεση δράση κατά του περιορισμού των αρχών της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της θεσμικής αυτονομίας», αναφέρει το έγγραφο, που έχουν υπογράψει δεκάδες βουλευτές από τις 47 χώρες μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η εν λόγω ενέργεια ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Γερμανού βουλευτή των Φιλελευθέρων Kονσταντίν Κούλε. 

«Η δράση της τουρκικής κυβέρνησης εναντίον των φοιτητών του Πανεπιστημίου Bogazici είναι μια προσπάθεια καταστολής εναντίον ενός χώρου ελεύθερης σκέψης στην Τουρκία», δηλώνει και υπογραμμίζει ότι «η χρήση βίας και η σύλληψη διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη είναι εντελώς υπερβολικές και υπογραμμίζουν την αποξένωση της τουρκικής κυβέρνησης από τις βασικές ευρωπαϊκές αξίες».   

Ο βουλευτής συνοψίζει -σημειώνει η Χάντελσμπλατ- αυτό που πιστεύουν πολλοί στην Ευρώπη, ότι δηλαδή ο Eρντογάν θέτει σε κίνδυνο την πολιτική και οικονομική προσέγγιση με την Ευρώπη.

Με την σκληρή καταστολή εναντίον των φοιτητών και μια σκληρή εξωτερική πολιτική, η τουρκική κυβέρνηση στρέφει τους εταίρους εναντίον της. Ωστόσο, η Άγκυρα αναζητά προσέγγιση με τη Δύση.

Στην παρούσα φάση δεν ακούγεται τίποτα από τη ρητορική των τελευταίων ετών, όπως για παράδειγμα η σύγκριση με τους Ναζί σε ότι αφορά τους Γερμανούς. 

Επίσης, η σχέση με τη Ρωσία καταρρέει σε πολλά μέτωπα, ενώ υπάρχει επίσης απειλή διαφωνίας με τις ΗΠΑ, καθώς ο νέος Πρόεδρος Μπάιντεν θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις στην Τουρκία για την αγορά ενός ρωσικού οπλικού συστήματος.

Αυτό θα προκαλούσε πολύ σοβαρές ζημιές στην οικονομία της χώρας. Συνεπώς, οι διαμαρτυρίες εναντίον του Πρύτανη του Πανεπιστημίου στην Κωνσταντινούπολη έρχονται σε ακατάλληλη στιγμή για την Άγκυρα. Ο Eρντογάν δεν θέλει να υποχωρήσει. Το νέο σύνταγμα τού παρέχει την εξουσία να διορίζει τον Πρύτανη κάθε Πανεπιστημίου. Επομένως, η υπαναχώρηση όσον αφορά τον Πρύτανη Μπουλού θα ισοδυναμούσε με ομολογία αποτυχίας.

Ωστόσο, η ρητορική είναι επικίνδυνη, ειδικά για την οικονομία της χώρας. Η καταστολή των φερόμενων και, στη συνέχεια, καταδικασθέντων πραξικοπηματιών και μελών της αντιπολίτευσης διώχνει εταιρείες και επενδυτές από το εξωτερικό.

Επενδυτές από όλο τον κόσμο απέσυραν τα κεφάλαια τους από την Τουρκία και η λίρα σημείωσε τη μεγαλύτερη απώλεια των τελευταίων δεκαετιών.

Ενώ περίπου το 1/4 όλων των αγοραστών τουρκικών ομολόγων ήταν ξένοι έως το 2016, το μερίδιό τους έχει πλέον συρρικνωθεί στο 3%.

Και η μεγαλύτερη ανησυχία των γερμανικών εταιρειών στην Τουρκία ήταν πρόσφατα ακριβώς αυτού του είδους η μη προβλεψιμότητα, η οποία δημιουργεί  προβλήματα στην επιχειρηματική δραστηριότητα. Η αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen τελικά απέσυρε τα  σχέδιά της, που αφορούσαν την κατασκευή ενός μεγάλου εργοστασίου στην Τουρκία.

Στους επιχειρηματικούς κύκλους, αιτιολογήθηκε στη βάση της τουρκικής πολιτικής. Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει ότι και οι εσωτερικές υποθέσεις επηρεάζουν την εξωτερική πολιτική. Η έκκληση των βουλευτών το καταδεικνύει σαφώς. Και η οικονομία ενδιαφέρεται επίσης για σταθερές συνθήκες. Ο Eρντογάν δεν θα μπορέσει να υποβαθμίσει τις διαμαρτυρίες για πολύ χρόνο ακόμη, καταλήγει η εφημερίδα.

Τελευταία Ενημέρωση: 15 Φεβρουαρίου 2021 - 17:38

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τουρίστες βρήκαν εκατοντάδες κροτίδες σε σακούλα σκουπιδιών
20:49
Αυξήθηκαν οι νεκροί τρεις μέρες μετά την καταιγίδα
20:42
Ιστορική συμφωνία Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν
20:35
Πήτερ Στάνο: Eνδείξεις για αποκλιμάκωση της έντασης Ισραήλ- Ιράν
20:18
Δέκα κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για καθεστώς Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.