Ο ΕΜΑ δεν έθεσε ηλικιακούς περιορισμούς στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca, λέει το Υπ. Υγείας

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ως η καθ’ ύλην αρμόδια Αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αδειοδότηση φαρμακευτικών προϊόντων, τα οποία εξετάζονται και εγκρίνονται από εκπροσώπους και των 27 κρατών μελών της ΕΕ βάσει αμιγώς επιστημονικών κριτηρίων και δεδομένων, ενέκρινε στις 29 Ιανουαρίου την κυκλοφορία του εμβολίου της AstraZeneca και στη γνωμοδότησή του δεν έθεσε περιορισμούς ή αντενδείξεις για χορήγηση του εμβολίου σε συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.

Αυτό διευκρινίζει σε ανακοίνωση του, το Υπουργείο Υγείας, με αφορμή τη δημόσια συζήτηση σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca, ιδιαίτερα στα άτομα ηλικίας 55 ετών και άνω, μετά και από την απόφαση ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ να θέσουν ηλικιακό περιορισμό.

Αναφέρει επίσης, ότι η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή για τον κορωνοϊό, στις 5 Φεβρουαρίου, έχοντας ενώπιον της τη γνωμοδότηση του ΕΜΑ και αξιολογώντας τους όρους αδειοδότησης του εμβολίου καθώς και τις διαθέσιμες δημοσιεύσεις με επιστημονικά δεδομένα, εισηγήθηκε στο Υπουργείο Υγείας την υιοθέτηση ως έχει της απόφασης του ΕΜΑ, με πρώτιστο στόχο την προφύλαξη, μέσω εμβολιαστικής κάλυψης, των ατόμων που έχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης και, κατ’ επέκταση, νοσηλείας ή/και θανάτου, που εκτός από τους ηλικιωμένους αφορά και ομάδες ασθενών.

Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνεται, προχωρά τις επόμενες εβδομάδες, παράλληλα με τον εμβολιασμό του πληθυσμού βάσει ηλικίας, και ο εμβολιασμός και συγκεκριμένων ομάδων ασθενών, όπως είναι οι αιμοκαθαρόμενοι, οι μεταμοσχευμένοι και οι θαλασσαιμικοί.

Επιπλέον, προστίθεται, δεδομένου ότι το εμβόλιο της AstraZeneca έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πλάνο Εμβολιασμού για την COVID-19, και εφόσον το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι διαφορετικής τεχνολογίας από τα άλλα δύο εμβόλια που ήδη χορηγούνται, το Υπουργείο Υγείας συμφωνεί με το εύλογο αίτημα της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) για εκ των προτέρων ενημέρωση του πολίτη για το εμβόλιο που θα του χορηγηθεί.

Προς τούτο, το Υπουργείο Υγείας, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Καινοτομίας, επεξεργάζεται τρόπους, ώστε μέσω της Πύλης Εμβολιασμού, ο πολίτης να γνωρίζει ποιο εμβόλιο θα του χορηγηθεί, κατά τη διευθέτηση του ραντεβού του. Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν όταν οριστικοποιηθεί η διαδικασία.

Το Υπουργείο Υγείας και η ΣΕΕ, σημειώνεται, παρακολουθούν προσεκτικά τις όποιες εξελίξεις πιθανόν να υπάρξουν σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ώστε να αξιολογήσουν τα δεδομένα που ενδεχομένως να προκύψουν.

Τελευταία Ενημέρωση: 10 Φεβρουαρίου 2021 - 13:21

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.