Πίστωση χρόνου ζητά ο ΥΠΕΣ από τη Βουλή για την Τοπική αυτοδιοίκηση

Το Υπουργείο Εσωτερικών με επιστολή στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών ζήτησε όπως δοθεί πίστωση χρόνου πριν την τελική τοποθέτηση των κομμάτων επί των νομοθετημάτων για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να διαβουλευθεί με τον Γενικό Εισαγγελέα για νομοτεχνικά ή συνταγματικά ζητήματα που δυνατόν να προκύπτουν από τα κείμενα των προωθούμενων νόμων ως αυτά διαμορφώθηκαν, είπε με δήλωση της στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών Ελένη Μαύρου.
 
Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας της Επιτροπής με το Υπουργείο Εσωτερικών που υπήρξε όλο αυτό το διάστημα για το θέμα, η Επιτροπή έκρινε πως έπρεπε αυτός ο χρόνος να παρασχεθεί για αυτό και η Επιτροπή δεν προχώρησε στις τοποθετήσεις όπως είχε προγραμματίσει.
 
Ερωτηθείσα εάν καθορίστηκε η διάρκεια της αιτούμενης χρονικής πίστωσης, η κ. Μαύρου είπε ότι δεν ζητήθηκε συγκεκριμένη πίστωση χρόνου, αλλά, συνέχισε, «αντιλαμβάνομαι ότι και ο Υπουργός Εσωτερικών και ο Γενικός Εισαγγελέας θεωρούν ότι δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να μείνει σε εκκρεμότητα επ΄αόριστον και ελπίζω ότι θα έχουμε σύντομα τις απόψεις της νομικής υπηρεσίας».
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας επανέλαβε τη θέση του κόμματος του ότι είναι υψίστης σημασίας για τον τόπο, για τον κάθε πολίτη αυτή η μεταρρύθμιση και πρέπει να προχωρήσει
 
 Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε επίσης ότι πρόνοιες οι οποίες έχουν ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο ουσιαστικά ακρωτηριάζουν και δυσκολεύουν γενικά την εφαρμογή μιας ολιστικής, μιας ορθολογικής μεταρρύθμισης.
 
Διευκρίνισε ότι με τις πρόνοιες που έχουν εισαχθεί δημιουργούνται δύο ταχύτητες στη λειτουργία των δήμων, δηλαδή δήμοι οι οποίοι να λειτουργούν με τον υπό κατάργηση νόμο και δήμοι οι οποίοι να λειτουργούν με τον νέο νόμο και απηύθυνε ύστατη  έκκληση για συναίνεση ώστε να θεσμοθετηθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τον Κύπριο πολίτη.
 
 
Νομοσχέδια για αύξηση των ποινών σε διακίνηση ανθρώπων
 
Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών ενημέρωσε το ΚΥΠΕ και για τα δύο νομοσχέδια (τροποποίηση του νόμου περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης και του ποινικού κώδικα) που είναι ενώπιον και άρχισε να συζητά. Ανέφερε σχετικά ότι με τις προτεινόμενες τροποποιήσεις γίνονται πιο αυστηρές οι ποινές στις περιπτώσεις διακινητών ανθρώπων και σε εκείνους που συνεργούν στην παράνομη είσοδο ατόμων στην Κυπριακή Δημοκρατία για οποιοδήποτε σκοπό, παράνομη εργοδότηση, εικονικούς γάμους, ή άλλους.
 
Πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο της κατ΄αρχήν συζήτησης η Επιτροπή Εσωτερικών φαίνεται να αντιμετωπίζει θετικά την αύξηση των ποινών και της δίωξης των διακινητών στο βαθμό του κακουργήματος και όχι του πλημμελήματος που είναι σήμερα.
 
Ανέφερε περαιτέρω ότι η Επιτροπή θα τοποθετηθεί επί των προτεινόμενων νομοσχεδίων στην επόμενη συνεδρία. Πρόσθεσε ταυτόχρονα ότι «θεωρούμε πως είναι σημαντικό να προστατευθεί το σύστημα διεθνούς προστασίας ώστε να επωφελούνται εκείνοι που πραγματικά έχουν ανάγκη και όχι εκείνοι που  κερδοσκοπούν σε βάρος του».
 
Σημείωσε επίσης ότι απασχόλησε την Επιτροπή Εσωτερικών, σε έκταση το γεγονός ότι δεν φαίνεται οι διωκτικές αρχές να αντιμετωπίζουν αποφασιστικά αυτά τα φαινόμενα, διαπίστωση που είναι ανεξάρτητη από την όποια νομοθεσία.
 
Ερωτηθείσα σχετικώς, η κ. Μαύρου είπε πως θα προβλέπεται φυλάκιση μέχρι και 10 χρόνια και χρηματική ποινή 50.000 για τις περιπτώσεις της διακίνησης.
 
Στην Επιτροπή Εσωτερικών σήμερα, συζητήσαμε τροποποιητικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης με το οποίο αυξάνονται οι ποινές που μπορεί να επιβάλλει το δικαστήριο σε διακινητές παράτυπων μεταναστών, ανέφερε.
 
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ  Γ.Κάρουλλας παρατήρησε ότι η  Κύπρος αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα σε σχέση με την παράτυπη και παράνομη άφιξη μεταναστών από γειτονικές χώρες και εξέφρασε την ελπίδα να δράσει αποτρεπτικά η αύξηση των ποινών ώστε στη βάση του Ενωσιακού Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου «να θωρακίσουμε τη δημογραφική μας σύνθεση και να αποτρέψουμε την όποια αλλοίωση επιχειρεί εδώ στην περιοχή μας η Τουρκία».

 

Πηγή ΚΥΠΕ

Τελευταία Ενημέρωση: 07 Φεβρουαρίου 2021 - 15:44

Τελευταιες Ειδησεις

11 Απριλίου
Η Ομόνοια νίκησε με 2-0 τον Ολυμπιακό και συνεχίζει στην κορυφή
21:40
Σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα ανήλθε το δημόσιο χρέος της Κύπρου
21:21
Η ΑΕΛ πήρε το πολύτιμο τρίποντο στο ΑΕΚ Αρένα
21:09
Νίκη με ανατροπή για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, 3-1 την Τότεναμ
20:40
Ανακοινώθηκαν 440 περιστατικά COVID την Κυριακή, 225 ασθενείς σε νοσοκομεία
20:40
Β' Κατηγορία: Η Αγία Νάπα νίκησε με 2-1 την Ομόνοια Ψευδά και διατήρησε επαφή με την κορυφή
20:27
Αναρτώνται αύριο στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας, η ύλη των παγκυπρίων εξετάσεων
20:09
Κλινικές "Pfizer" για αντιικό σκεύασμα κατά του κορωνοϊού σε μορφή χαπιού
19:37
Εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της εγκατάστασης εργοστασίων ασφάλτου στην περιοχή Μιτσερού
19:03
Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ επισκέπτεται το Ισραήλ
18:45
Ελλάδα: 1.718 νέα κρούσματα, 780 διασωληνωμένοι, 52 θάνατοι
17:57
Οργή εξέφρασε το Κρεμλίνο για τη δήλωση του Ταγίπ Ερντογαν ότι τάσσεται υπέρ της επιστροφής της Κριμαίας στην Ουκρανία
17:01
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand