Το πολυασφαλιστικό μπαίνει από την πίσω πόρτα στο ΓΕΣΥ καταγγέλει ο Γενικός Ελεγκτής

Το πολυασφαλιστικό μπαίνει από την πίσω πόρτα στο ΓΕΣΥ κατήγγειλε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, θέση την οποία απέρριψε ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Αθως Τσινωντίδης.

Σε μια ηλεκτρισμένη συνεδρία ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, κατήγγειλε ότι ο ΟΑΥ πληρώνει ιδιωτικά νοσηλευτήρια και τα χρήματα καταλήγουν σε γιατρούς, οι οποίοι δεν είναι ενταγμένοι στο ΓΕΣΥ. Σημείωσε ότι υπάρχει το ενδεχόμενο εγχείρηση δύο ωρών, να χρεωθεί στο ΓΕΣΥ, για εγχείρηση τεσσάρων ωρών. Εκτίμησε ότι αυτό αποτελεί ποινικό αδίκημα και ήδη οι υποθέσεις οι οποίες εντοπίστηκαν οδηγήθηκαν στην Νομική Υπηρεσία.

Απαντώντας ο Αθως Τσινωντίδης, δήλωσε ότι ο ΟΑΥ πληρώνει ένα πακέτο υπηρεσιών στα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, τα οποία εντάχθηκαν στο ΓΕΣΥ, στη βάση συγκεκριμένης συμφωνίας. Σημείωσε ότι πληρώνει μόνο γιατρούς οι οποίοι είναι ενταγμένοι στο ΓΕΣΥ, αλλά από εκεί και πέρα το ιδιωτικό νοσηλευτήριο, πληρώνει άλλες υπηρεσίες, όπως φυσιοθεραπευτές και νοσοκόμους. Επικαλέστηκε γνωματεύσεις από ιδιώτες δικηγόρους, τονίζοντας ότι λειτουργούν σύμφωνα με την νομοθεσία.

Για το επίμαχο θέμα της συμμετοχής των Τμημάτων Πρώτων Βοηθειών των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων στο ΓΕΣΥ, ο Αθως Τσινωντίδης, ανέφερε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με τρία νοσηλευτήρια. Ένα στην Λευκωσία, ένα στην Λάρνακα και ένα στην Πάφο. Μόνο ένα ιδιωτικό νοσηλευτήριο στην Λεμεσό, ενέταξε τα ΤΑΕΠ, στο ΓΕΣΥ. Η καθυστέρηση ένταξης οφείλεται στα προβλήματα τα οποία προέκυψαν λόγω κορωνοϊού.

Κατά την συνεδρία τέθηκε και το θέμα των δαπανών και των καταλόγων πολύμηνης αναμονής σε ειδικούς γιατρούς. Ο Αθως Τσινωντίδης δήλωσε ότι ο προϋπολογισμός είναι σφαιρικός και το 2021 θα κλείσει χωρίς ελλείμματα. Για τους καταλόγους αναμονής, σημείωσε ότι δεν δικαιολογούνται δεδομένου του αριθμού των ειδικών γιατρών εντός ΓΕΣΥ. Επεσήμανε ότι εξετάζεται το θέμα, υποδεικνύοντας και απαιτείται να αλλάξει και η κουλτούρα με τις αχρείαστες εξετάσεις.

Σημείο αιχμής και η απαγόρευση πρόσβαση του Επιτρόπου Εποπτείας ΓΕΣΥ στο σύστημα πληροφορικής το ΓΕΣΥ. Ο εκπρόσωπος του επιτρόπου Γεώργιος Ολυμπίου κατήγγειλε ότι αυτό αποτελεί παράθυρο για στρεβλώσεις στο σύστημα.

Απαντώντας ο Αθως Τσινωντίδης, ανέφερε ότι δουλειά του Επιτρόπου είναι να ελέγχει παράπονα ασθενών και όχι το όλο σύστημα. Σημείωσε ότι υπάρχει αρμόδιος υπάλληλος και προσφέρει όλες τις πληροφορίες τις οποίες ζητά Επίτροπος.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου δήλωσε ότι αναμένουν γνωμάτευση από την Νομική Υπηρεσία για τις συμφωνίες μεταξύ ιδιωτικών νοσηλευτηρίων και ΟΑΥ.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος κατήγγειλε ότι γιατροί από το εξωτερικών έρχονται στην Κύπρου, διενεργούν ιατρικές πράξεις, χωρίς διαδικασίες ελέγχου και χωρίς να τύχουν έγκριση από τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο. Υπάρχει ενδεχόμενο ανάμεσα τους να είναι και τσαρλατάνοι γιατροί.

συντάκτης: Παναγιώτης Καπαρής

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Ιανουαρίου
Σεισμός 3,3 Ρίχτερ στον θαλάσσιο χώρο νότια του Αγίου Όρους
21:52
Η Αστυνομία συνέλαβε τέσσερις υπόπτους, μετά τον εντοπισμό ναρκωτικών ουσιών στην κατοχή τους
21:29
Η Φινλανδία θα αρχίσει να χαλαρώνει σταδιακά τους περιορισμούς
21:20
Σε 16 ασθενείς άνω των 65 ετών χορηγήθηκε ήδη αντιικό φάρμακο για τον κορονοϊό
20:53
Βρετανία: Ο Ντόμινικ Κάμινγκς θα καταθέσει για τις καταγγελίες του για παραβιάσεις του lockdown
20:44
Ερντογάν: Ενδέχεται επίσκεψη του Ισραηλινού Προέδρου στην Τουρκία
20:10
ΠΟΥ: Δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα υγιή παιδιά χρειάζονται αναμνηστική δόση
20:07
Τρεις θάνατοι και 2,200 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19 εντοπίστηκαν την Τρίτη
20:01
Ο Λαβρόφ ζήτησε από τον Μπλίνκεν να μην αναπαράγει τις εικασίες περί «ρωσικής επιθετικότητας» στην Ουκρανία
19:10
Ο Μπλίνκεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Λαβρόφ, τόνισε την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ουκρανία
19:08
Έκκληση Σολτς-Στόλτενμπεργκ στη Μόσχα για αποκλιμάκωση και επιστροφή στον διάλογο
19:00
Επιβεβαιώνεται η πτωτική τροχιά κρουσμάτων Covid στο ΗΒ παρά τα σχεδόν 100.000 περιστατικά
18:30
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand