Ο Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε την έδρα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαίας, στη Μαδρίτη

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Νίκο Αναστασιάδη στην Ισπανία, μετέβη σήμερα στην έδρα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαίας (Δ.Σ.Ε.), στη Μαδρίτη, μετά από πρόσκληση του Εκτελεστικού Διευθυντή του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαίας κ. Abdellatif Ghedira.

Το Δ.Σ.Ε. ιδρύθηκε το 1959 ως συνέπεια της Διεθνούς Συμφωνίας για το Ελαιόλαδο το 1956. Η Κύπρος εντάχθηκε ως πλήρες μέλος του Δ.Σ.Ε. στις 5 Νοεμβρίου 1992, ενώ από την 1η Μαΐου 2004, ημερομηνία κατά την οποία η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκπροσωπείται στις συνεδριάσεις και στις διαδικασίες του Δ.Σ.Ε. μέσω της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία ψηφίζει και γνωμοδοτεί για όλα τα κράτη μέλη της.

Στόχοι του Δ.Σ.Ε. αφορούν, μεταξύ άλλων, τη βιώσιμη ανάπτυξη, τη συγκέντρωση και διάχυση της πληροφορίας για την οικονομία του ελαιοκομικού τομέα, τη βελτίωση της γνώσης για τα οφέλη των προϊόντων ελιάς και την προσέγγιση χωρών κατανάλωσης.

Το προαύλιο της έδρας του Συμβουλίου στη Μαδρίτη κοσμεί συλλογή ελαιόδεντρων από διάφορα κράτη μέλη του Οργανισμού, από την οποία απουσίαζε η κυπριακή ελιά. Κατά την εκεί επίσκεψή του, ο Υπουργός Εξωτερικών, σε ειδική τελετή, παρέδωσε επίσημα ένα ελαιόδεντρο κυπριακής ποικιλίας (Λαδοελιά), το οποίο εντοπίστηκε σε φυτώριο του οργανισμού και θα φυτευτεί στο προαύλιο του Συμβουλίου.

Κατά την άφιξη του στην έδρα του Συμβουλίου, ο κ. Χριστοδουλίδης έτυχε υποδοχής από τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαίας.

Παραδίδοντας την κυπριακή ελιά ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το εμβληματικό ελαιόδεντρο αποτελεί συνδετικό κρίκο για όλες τις μεσογειακές χώρες και ότι η παράδοση της παραγωγής ελαιόλαδου στην Κύπρο συνεχίζει να είναι, μέχρι σήμερα, κομβικής σημασίας. Είπε, επίσης, πως η κυπριακή ποικιλία που καλλιεργείται στην Κύπρο για αιώνες είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την παράδοση, την καθημερινότητα και την ευημερία του κυπριακού λαού.

Τελευταία Ενημέρωση: 09 Δεκεμβρίου 2021 - 15:43

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

17 Ιανουαρίου
ΠΑΣΥΚΙ: Tο μοντέλο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας έχει αποτύχει
17:21
Δένδιας: Η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας ενισχύεται καθημερινά σε όλους τους τομείς
17:05
Τα πρώτα έξι γαλλικά μαχητικά "Rafale", θα παραλάβει την Τετάρτη η Ελλάδα
16:55
Πυρά κατά του ΟΚΥπΥ εξαπέλυσαν οι οργανώσεις των νοσηλευτών
16:17
Η Στυλιάνα Ιωαννίδου εξασφάλισε το όριο για το Παγκόσμιο Κ20
15:45
Σύσκεψη στο προεδρικό για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης
15:32
Συνάντηση Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου Στέφεν Λίλλυ και τον πρέσβη της Ρωσίας Στανισλάβ Οσάτσι
15:08
Πρόεδρος Αναστασιάδης: Ο αγωγός EastMed έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως έργο κοινής ωφελείας
14:31
Η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή του Βασιλικού στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη
14:27
Βολές Ερωτοκρίτου κατά δ.σ. ημικρατικών οργανισμών για τους προϋπολογισμούς 2022
14:14
Eurogroup: Στην ατζέντα η μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων και η τραπεζική ένωση
13:55
Στο 106% της κανονικής η συνολική βροχόπτωση μέχρι το πρωί της 17ης Ιανουαρίου
13:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand