Ο ΓΓ και το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικάζουν την επίθεση κατά της ειρηνευτικής αποστολής στο Μάλι

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, καταδικάζει σθεναρά τη χθεσινή επίθεση εναντίον της ειρηνευτικής αποστολής MINUSMA, στην περιοχή Bandiagara, στο κεντρικό Μάλι, σύμφωνα με δήλωση του εκπροσώπου του Γ.Γ. των ΗΕ, κ. Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ο Γενικός Γραμματέας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και στην Κυβέρνηση και τον λαό του Τόγκο, ανέφερε ο κ. Ντουζαρίκ. Εύχεται, συνέχισε, ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Είπε ότι υπενθυμίζει ότι οι επιθέσεις με στόχο ειρηνευτικές δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καλεί τις αρχές του Μάλι να μην φείδονται προσπαθειών για τον εντοπισμό των δραστών αυτών των επιθέσεων, ώστε να οδηγηθούν γρήγορα στη δικαιοσύνη.

Συμφωνα με ον Εκπρόσωπο του ΓΓ, ο κ. Γκουτέρες επανέλαβε ότι τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη προς τον λαό και την Κυβέρνηση του Μάλι, μεταξύ άλλων μέσω της ενίσχυσης της ικανότητας της MINUSMA να προστατεύει τους αμάχους στο κεντρικό Μάλι και της υποστήριξης μιας στρατηγικής υπό την καθοδήγηση της Κυβέρνησης για τη σταθεροποίηση αυτής της περιοχής.

Συλλυπήθηκε επίσης την οικογένεια ενός ειρηνευτή από την Αίγυπτο, ο οποίος πέθανε στις 6 Δεκεμβρίου αφού υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη κατά τη διάρκεια επίθεσης στο βόρειο Μάλι τον περασμένο μήνα.

Εξάλλου, τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ καταδίκασαν, με δήλωση τους στον Τύπο χθες Τετάρτη, τη σειρά επιθέσεων που διαπράχθηκαν κατά της MINUSMA τις προηγούμενες ημέρες στις περιοχές Bandiagara, Kidal, Gao και Menaka, μετά τις οποίες σκοτώθηκαν επτά μέλη ειρηνευτικών δυνάμεων από το Τόγκο και ένας εργολάβος της MINUSMA από το Μάλι, ενώ τρεις άλλοι ειρηνευτές από το Τόγκο και ένας εργολάβος της MINUSMA από το Μάλι τραυματίστηκαν. Ένας ειρηνευτής από την Αίγυπτο πέθανε επίσης αφού τραυματίστηκε σε επίθεση τον περασμένο μήνα.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας εξέφρασαν τα θερμά τους συλλυπητήρια τους στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και στην Αίγυπτο, στο Μάλι, στο Τόγκο και στη MINUSMA. Ευχήθηκαν ταχεία και πλήρη ανάρρωση στα μέλη της ειρηνευτικής αποστολής και στον εργολάβο που τραυματίστηκαν. Απέτισαν φόρο τιμής στους ειρηνευτές που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή τους.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κάλεσαν τη μεταβατική Κυβέρνηση του Μάλι να διερευνήσει γρήγορα αυτές τις επιθέσεις και να προσαγάγει τους δράστες στη δικαιοσύνη. Τόνισαν ότι οι επιθέσεις με στόχο ειρηνευτικές δυνάμεις μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Τόνισαν ότι η ανάμειξη στον σχεδιασμό, τη διεύθυνση, την υποστήριξη ή τη διεξαγωγή επιθέσεων κατά των ειρηνευτικών δυνάμεων της MINUSMA αποτελεί βάση για τον καθορισμό κυρώσεων σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επιβεβαίωσαν εκ νέου ότι η τρομοκρατία σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της αποτελεί μια από τις πιο σοβαρές απειλές για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Υπογράμμισαν την ανάγκη να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη οι δράστες, οι διοργανωτές και οι χρηματοδότες αυτών των καταδικαστέων τρομοκρατικών ενεργειών. Τόνισαν ότι οι υπεύθυνοι για αυτές τις δολοφονίες θα πρέπει να λογοδοτήσουν και προέτρεψαν όλα τα κράτη, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις τους βάσει του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, να συνεργαστούν ενεργά με όλες τις αρμόδιες αρχές. Επανέλαβαν επίσης ότι οποιεσδήποτε τρομοκρατικές ενέργειες είναι εγκληματικές και αδικαιολόγητες, ανεξάρτητα από τα κίνητρά τους.

Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επανέλαβαν την πλήρη υποστήριξή τους στον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα για το Μάλι και επικεφαλής της MINUSMA, El-Ghassim Wane, και στις άλλες αποστολές ασφαλείας στο Μάλι και στην περιοχή Σαχέλ, όπως αναφέρεται στην απόφαση 2584 (2021). Κάλεσαν τα μέρη του Μάλι να εφαρμόσουν πλήρως τη Συμφωνία για την Ειρήνη και τη Συμφιλίωση στο Μάλι χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση. Σημείωσαν ότι η πλήρης εφαρμογή της Συμφωνίας και η εντατικοποίηση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της κατάστασης ασφάλειας σε ολόκληρο το Μάλι. Τόνισαν επίσης ότι αυτές οι αποτρόπαιες πράξεις δεν θα υπονομεύσουν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν να υποστηρίζουν τη διαδικασία ειρήνης και συμφιλίωσης στο Μάλι.

Τελευταία Ενημέρωση: 09 Δεκεμβρίου 2021 - 09:12

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Ιανουαρίου
Ιταλία: «Ξεκίνησε διάλογος» λένε η Λέγκα και η κεντροαριστερά, σε ό,τι αφορά την εκλογή του νέου προέδρου της δημοκρατίας
21:33
Σοβαρό τροχαίο στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου
21:14
Μοιρασιά στο ΑΕΚ Αρένα: ΑΕΚ - Ανόρθωση 1-1 (βίντεο)
21:00
Tρεις πτήσεις από Λάρνακα προς Αθήνα ακυρώθηκαν λόγω κακοκαιρίας
20:56
Η Ομόνοια νίκησε δύσκολα την ΠΑΕΕΚ με 2-1 (βίντεο)
20:53
Ταλιμπάν συζητούν στο Όσλο με διπλωμάτες της Δύσης για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας
20:39
Τελεσίδικα εκτός «βουλής» το ΚΚΔ, ανακοινώθηκαν τα τελικά αποτελέσματα
20:19
Ένας θάνατος και 2815 νέα περιστατικά κορονοϊού
20:00
Τέλος τα τεστ Covid για εμβολιασμένους ταξιδιώτες προς Αγγλία και η καραντίνα για τους ανεμβολίαστους
19:54
Χρ. Στυλιανίδης: Θα αναζητηθούν ευθύνες για την κατάσταση στην Αττική Οδό - Αντίξοες και αύριο οι συνθήκες σε πολλές περιοχές της χώρας
19:17
Ανακοίνωση Υπουργείου Υγείας για διαφοροποίηση του μέτρου “test to stay” στα σχολεία
18:56
Παρέμβαση ΥΠΕΞ για τις εξελίξεις στη Συρία, Λιβύη και Ανατολική Ευρώπη στις εργασίες του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ
18:38
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand