Κυπριακό, μεταναστευτικό και πανδημία ανάμεσα στα θέματα που συζήτησαν Αναστασιάδης και Σάντσεθ

Για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τις τουρκικές προκλήσεις στις θαλάσσιες ζώνες και επί του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Μεταναστευτικό, τις προσπάθειες για αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού, τις περιφερειακές εξελίξεις, την πολιτική της Νότιας Γειτονίας και θέματα Δυτικών Βαλκανίων, συζήτησαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ. 

Η συνάντηση τους πραγματοποιήθηκε στις 12.30μμ ώρα Κύπρου στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο Mocnloa, στη Μαδρίτη. 

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΣΑΝΤΣΕΘ.jpg

Μετά τη συνάντηση εκδόθηκε Κοινό Ανακοινωθέν των δύο Κυβερνήσεων αναφορικά με τη συνάντηση:

Κοινό Ανακοινωθέν 

Ο Πρωθυπουργός της Ισπανίας κ. Πέδρο Σάντσεθ και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης είχαν συνάντηση στις 9 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο της Μονκλόα, στο πλαίσιο της επίσκεψης του τελευταίου στη Μαδρίτη κατόπιν πρόσκλησης της Αυτού Μεγαλειότητας Βασιλιά Φίλιππου ΣΤ'.

Κατά τη συνάντηση, οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τις άριστες σχέσεις Ισπανίας και Κύπρου και συζήτησαν τις παγκόσμιες προκλήσεις και τα σημαντικά θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας. Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν επίσης απόψεις για την πανδημία του COVID-19 και τόνισαν τη σημασία της ανταλλαγής γνώσεων, τεχνογνωσίας, βέλτιστων πρακτικών και τεχνολογίας. Επιβεβαίωσαν, επίσης, τη δέσμευσή τους στο ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ προς τόνωση των οικονομιών των δύο χωρών τους και ανάκαμψη από τις επιπτώσεις του COVID-19. Οι απόψεις τους συνέκλιναν και σε σχέση με την αντιμετώπιση της μετανάστευσης, και από το πρίσμα των μεσογειακών χωρών πρώτης εισόδου, τόνισαν τη σημασία της υιοθέτησης ενός νέου Συμφώνου για το Άσυλο και τη Μετανάστευση που θα επιτρέψει στην ΕΕ να ανταποκριθεί γρήγορα και να εγγυηθεί την αποτελεσματική διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, βασισμένο στην κοινή ευθύνη και την αποτελεσματική αλληλεγγύη.

Επιπρόσθετα, οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη μεγάλη τους ικανοποίηση για την υπογραφή, με την ευκαιρία αυτή, τριών Μνημονίων Συναντίληψης, στον τομέα της Υγείας, των πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών και της συνεργασίας μεταξύ της Ισπανικής Διπλωματικής Σχολής και της Κυπριακής Διπλωματικής Ακαδημίας. Εξέφρασαν επίσης την ισχυρή βούλησή τους να ενισχύσουν και να εμβαθύνουν τις σχέσεις στο εμπόριο, την καινοτομία, τον τουρισμό, τον πολιτισμό και την εκπαίδευση.

Οι ηγέτες επανέλαβαν ότι μια ειρηνική, σταθερή, ασφαλής και ευημερούσα Μεσόγειος αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα για την ΕΕ και εξέφρασαν την στήριξή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα των δύο χωρών. Τόνισαν, επίσης, τη σημασία του σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων του κάθε κράτους στις θαλάσσιες ζώνες τους σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΣΑΝΤΣΕΘ 2.jpg

Τέλος, επιβεβαίωσαν τη σθεναρή στήριξή τους σε μια συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού, στη βάση μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και σύμφωνα με το κεκτημένο, τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ. Τόνισαν επίσης ότι, όσον αφορά στα Βαρώσια, όλα τα ψηφίσματα και δηλώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και οι σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, πρέπει να γίνονται σεβαστά και να εφαρμόζονται προκειμένου, μεταξύ άλλων, να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον που με τη σειρά του θα συμβάλει στην επίτευξη μιας συνολικής και βιώσιμης πολιτικής διευθέτησης. Αυτό όχι μόνο θα ωφελήσει τον λαό της Κύπρου, τόσο τους Ελληνοκύπριους όσο και τους Τουρκοκύπριους, αλλά θα συμβάλει σημαντικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ.jpg

Ακολούθησε συνάντηση με τον Βασιλιά της Ισπανίας

Συνάντηση με τον Βασιλιά της Ισπανίας Φίλιππο ΣΤ΄είχε στα Ανάκτορα στη Μαδρίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Κατά τη συνάντηση, στην οποία παρέστη ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης και η Πρέσβειρα της Δημοκρατίας στην Ισπανία Έλενα Μηνά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Βασιλιάς της Ισπανίας συζήτησαν, μεταξύ άλλων, θέματα που άπτονται των προσπαθειών για αντιμετώπιση της πανδημίας, την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, το Μεταναστευτικό, ενώ ενημέρωσε τον Βασιλιά Φίλιππο ΣΤ' για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθισε σε κατ΄ιδίαν γεύμα με τον Βασιλιά της Ισπανίας.

RIKNEWS

Τελευταία Ενημέρωση: 09 Δεκεμβρίου 2021 - 15:47

Τελευταιες Ειδησεις

17 Ιανουαρίου
Υπ. Υγείας: Κανονικά θα εφαρμοστεί το μέτρο "test to stay"
18:05
ΠΑΣΥΚΙ: Tο μοντέλο του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας έχει αποτύχει
17:21
Δένδιας: Η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας ενισχύεται καθημερινά σε όλους τους τομείς
17:05
Τα πρώτα έξι γαλλικά μαχητικά "Rafale", θα παραλάβει την Τετάρτη η Ελλάδα
16:55
Πυρά κατά του ΟΚΥπΥ εξαπέλυσαν οι οργανώσεις των νοσηλευτών
16:17
Η Στυλιάνα Ιωαννίδου εξασφάλισε το όριο για το Παγκόσμιο Κ20
15:45
Σύσκεψη στο προεδρικό για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης
15:32
Συνάντηση Αβέρωφ Νεοφύτου με τον Ύπατο Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου Στέφεν Λίλλυ και τον πρέσβη της Ρωσίας Στανισλάβ Οσάτσι
15:08
Πρόεδρος Αναστασιάδης: Ο αγωγός EastMed έχει εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως έργο κοινής ωφελείας
14:31
Η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή του Βασιλικού στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη
14:27
Βολές Ερωτοκρίτου κατά δ.σ. ημικρατικών οργανισμών για τους προϋπολογισμούς 2022
14:14
Eurogroup: Στην ατζέντα η μεταρρύθμιση των δημοσιονομικών κανόνων και η τραπεζική ένωση
13:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand